Всичко за пералните машини

Как да поправите грешка F08 на пералнята Virpul

Грешка F08 на пералнята VirpulАвтоматичните машини Virpul се отличават с качество на сглобяване, надеждност и висока ефективност на измиването, те служат вярно на собствениците си дълго време. Нито един домакински уред обаче не е напълно застрахован от повреди. Например може да възникне ситуация, при която потребителят да започне процеса на измиване, машината започва да работи нормално, но след известно време спира и показва код за грешка F08. Какво казва това обозначение и какви действия да предприемем, за да коригираме разбивката, ще говорим по-нататък.

Какво би означавало това?

Подобен код може да се появи на цифровия дисплей при всяка стъпка на измиване. Той казва, че температурата на водата в резервоара не съответства на параметрите, зададени от програмата. Подобна неизправност на пералнята Whirlpool може да показва както малък проблем, така и сериозен дефект, с който може да се справи само квалифициран майстор. Случва се също така, че грешка се подчертава поради краткотрайна повреда и всъщност няма разбивка.

Преди да започнете ремонта със собствените си ръце или да поканите специалист, трябва да се уверите, че това не е нормална неизправност в пералнята. За да направите това, изпълнете следните стъпки:

 • рестартирайте автоматичната машина: изключете го, изключете кабела от контакта, свържете го отново към електрическата мрежа и натиснете бутона за захранване. По този начин обикновено се решават около 80% от проблемите, когато рестартирате, е напълно възможно кодът за грешка да изчезне толкова неочаквано, колкото се появи;
 • ако сте променили програмираните параметри на избрания режим на пране (температура на нагряване, скорост на въртене), вероятно машината просто „се задейства“ и не иска да се примири с несъответствието на настройките, които сте задали, и фабричните характеристики на програмата за пране.

Ако рестартирате устройството, уверете се, че дори при стандартните параметри на режима на измиване дисплеят показва този код на неизправност, трябва да продължите с търсенето на повреда. Откъде да започнем?

Ограничете кръга от разбивки

За нагряване на водата в резервоара на пералнята нагревателят отговаря за тръбния нагревател. В повечето случаи обозначението F08 възниква точно когато нагревателят се повреди. Ако това наистина е така, трябва да замените частта с нова. Но отказът от нагревателя не е единствената причина за появата на такава грешка. Кодът може да означава нещо друго.проверете превключвателя за налягане

 1. Неизправност на пресостат. Появата на проблеми със сензора за ниво на водата може да доведе до неконтролиран прием и оттичане на вода от машината. Течността просто няма време да се загрее до зададената температура.
 2. Неизправност на температурния сензор. Когато термостатът спре да функционира, водата се загрява твърде бавно или обратно, толкова бързо, че температурата му в момента става много по-висока от зададената стойност. Температурният датчик ще предава „невярна“ информация към централния блок, а управляващият модул по този начин ще дава невярни команди на различни системи на устройството.
 3. Дефектен електронен модул за управление (контролер), който е "мозъкът" на шайбата. При разрушаване се наблюдават неизправности в нормалното функциониране на машината. Може да се наложи мигане или замяна на елемента с нов.

Като начало е необходимо да „отстраните“ най-дребните и лесно отстранени неизправности. Например, за диагностициране на нагревателния елемент, след превключвателя за налягане или температурния сензор и едва след като проверите дали причината не е тази, се обадете на капитана, който ще може да вземе професионално решение за състоянието и работоспособността на контролния модул на автоматичната машина Virpul.

Проверете нагревателния елемент

проверете нагревателя с мултицетЧесто грешка F08 се появява в резултат на неизправност на нагревателя. Можете да проверите нагревателя много бързо.За да направите това, изпълнете следния алгоритъм на действията (последователността на описаните стъпки ще помогне на собствениците на машини с предно зареждане, манипулациите ще бъдат малко по-различни за вертикални линии):

 • изключете пералнята;
 • изключете дренажните и входящите маркучи от домакинските комунални услуги;
 • осигурете си консолидиран достъп до гърба на пералнята;
 • развийте болтовете, задържащи задния капак;
 • развийте скобата, покриваща нагревателя.

Важно! Нагревателят е разположен в долната част на машината, под пластмасов корпус, само чрез отстраняване на защитната подложка можете да получите достъп до контактите на нагревателния елемент.

След това изключете захранващите контакти, вземете мултицета и свържете неговите сонди към клемите на нагревателя, задайте съпротивлението на 200 Ома на устройството, анализирайте резултатите. Ако стойността на екрана на мултицет остава приблизително същата, както е зададена, това означава, че нагревателят е напълно работещ. Когато се появи числото 1, това показва прекъсване в частта и тя ще трябва да бъде заменена. Когато числото 0 се покаже на устройството (или число много близо до нула) - това означава, че е възможно да се диагностицира късо съединение в нагревателя, в този случай също ще трябва да инсталирате нов нагревател.

Ако нагревателят е преминал първия тест с мултицет, за всеки случай проверете за повреди. За целта поставете тестовото устройство в режим на звук. Фактът, че режимът е избран правилно, ще бъдете известени от светеща крушка и характерен сигнал, който ще се появи при свързване на проводниците. Свържете една сонда на мултицета към терминала TENA, прикрепете втората към корпуса на елемента. Ако устройството не издава никакви звуци, всичко е наред, ако се чуе характерно скърцане - има повреди по тялото на частта, нагревателят ще трябва да бъде сменен.

Проверете термистора

Ако нагревателят напълно премине теста, доказа, че се справя перфектно със своите функции, време е да проверите термистора. Просто, той е разположен между контактите на нагревателя. За да премахнете температурния сензор, извършете следните операции:

 • премахнете чипа с окабеляването от контактите на нагревателя;
 • леко разхлабете гайката, която държи нагревателя;
 • внимателно извадете термостата от корпуса.

издърпайте и проверете термистора

Температурният сензор е малък метален цилиндър. След отстраняването на термистора от тялото на шайбата е необходимо да се провери съпротивлението в него с помощта на тестер.

 • поставете мултицета в режим на определяне на съпротивлението;
 • закачете сондата към клемите на температурния сензор. Например, ако температурата е 200 ° C, на екрана трябва да се покаже съпротивление, чиято стойност ще бъде 6000 Ohms;
 • потопете термистора в топла вода, следете за промени в числата на екрана на устройството. В случай, че температурният сензор работи, съпротивлението ще намалее, така че при 50 ° C ще бъде около 1350 Ohms.

Когато сензорът за температура се повреди, сменете старата част. Регулаторът на температурата не подлежи на ремонт. Ако елементът е напълно оперативен, продължете диагнозата допълнително.

Ще изследваме и тестваме превключвателя за налягане

Лесно е да се осигури достъп до сензора за водно ниво на пералнята Virpul, той се намира в горната част на устройството, директно под капака. Много рядко превключвателят за налягане е разположен отдолу. За да стигнете до частта, внимателно разкачете монтажните винтове и отстранете горната стена на корпуса на SMA, след което алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • подгответе тръба, чийто диаметър ще съответства на диаметъра на маркуча на превключвателя за налягане;
 • изключете фитинга, като внимателно разхлабите скобата;
 • прикрепете тръба към маркуча под налягане и духайте в него;
 • когато превключвателят за налягане работи, ще чуете 1 или 3 характерни щраквания;
 • проверете сензора за повреди;
 • проучете монтажа за запушвания;
 • Когато се намери запушване, промийте маркуча с чешмяна вода.

Ако след външен преглед не са открити дефекти, трябва да проверите превключвателя за налягане с мултицет.Устройството преминава в режим на измерване на съпротивлението, сондите на тестера са свързани към контактите на сензора. Ако стойностите на екрана се променят, контактите се задействат и превключвателят за налягане работи. Когато стойността на съпротивлението остава фиксирана, това означава, че сензорът за ниво на течността не е в ред.

Така че, при проверка на оперативността на основните елементи, които могат да провокират код за грешка F08, не са открити неизправности, трябва да бъде поканен професионалист, който да определи първопричината за появата на кода. В края на краищата проблемът може да дойде от основния контролен съвет и да се справите сами с него не се препоръчва.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини