Всичко за пералните машини

Грешка F07 на пералня Ariston

Грешка F07 на пералнята на АристонСъвременните домакински уреди позволяват на съвременните домакини да не участват активно в процеса на измиване, а само зареждат прането в барабана, изберете желания режим и натиснете бутона за старт. Машината Hotpoint Ariston ще свърши останалото. Но се случва, че по време на процеса на измиване възниква определена неизправност и след известно време вместо чисти неща виждате незавършена програма и показания код за грешка F07 или F7. Какво означава това обозначение и колко сериозна е тази разбивка? Какво да правим в този случай?

Как се появява кодът и какво означава?

Подобна грешка може да се почувства по различни начини. Веднага след стартиране на необходимия режим на измиване, машината няма да изтече вода в резервоара, но веднага ще покаже код на електронния дисплей. След 2-5 минути - в този случай машината ще започне да събира вода, но веднага ще я слее. След 10-30 минути от началото на работата - машината в нормален режим може да изпълнява програмираните действия, но никога не започвайте да изплаквате прането.

Много рядко тази неизправност може да се покаже на пералнята Ariston, след като „домашният асистент“ е събирал и изпускал вода за дълго време в началото на процеса. Случва се програмите, при които измиването да става в студена вода, да работят добре, а грешка се появява само ако е необходимо да се нагрее водата до определена температура, Ако вашата пишеща машина няма електронен дисплей, шайбата ще ви информира и за повреда F07 / F7.

  1. На прекалено „възрастовите“ машини, оборудвани с индикатори за заключване на захранването и люка, ще се наблюдават серия мигания, състоящи се от 7 чести мигания на лампата за захранване, почивка между сериите ще бъде от 5 до 10 секунди. В допълнение към това, копчето за смяна на програмата ще щракне и завърти.
  2. Автоматични машини, малко по-модерни от предишните и с индикатори за поетапно изпълнение на режимите на пране (говорим за модели AVL, AVTL, AVSL и други). Те ще докладват за разбивка, като мигат трите бутона на допълнителни функции, разположени отдолу (във всеки модел ще се наричат ​​по различен начин, в някои „Лесно гладене“, „Бързо измиване“, в други - „Супер измиване“ или „Допълнително изплакване“) ). В същото време индикаторът "Key", информиращ за затваряне на вратата на люка, бързо ще мига.
  3. В серията Hotpoint Ariston Low-End три лампички в долната част ще мигат едновременно в поредицата от поетапна програма на измиване (индикатори „Блокиране на люка“, „Край на цикъла“ и „Изцеждане“). Също така, грешка може да бъде уведомена от всички допълнителни функционални лампи, разположени на контролния панел.
    проява на грешка F07 на Kandy без дисплей
  4. Моделите Hotpoint Ariston Aqualtis, които не са оборудвани с дисплей, могат да съобщят за неизправност с трите индикатора за най-ниска температура (лампи без загряване, 30 градуса и 40 градуса) и те ще трептят.

Какво означава такъв код? Обозначението F07 / F7 показва неизправност на сензора, който контролира нивото на събраната вода или неизправност в отоплителната верига. Често се появява, когато машината изглежда, че нагревателят не е напълно потопен във вода.

Като забележите, че шайбата показва тази грешка, е по-добре да се въздържате от нейната работа, докато повредата не бъде елиминирана, това ще избегне появата на по-сериозни проблеми с оборудването.

Нека се опитаме да нулираме

Както всяка шайба, машините на Ariston могат да дадат краткотрайна неизправност в електронната система. Нейната причина може да бъде повишено напрежение в мрежата, магнитна буря, контакт с други електрически уреди и други. Ето защо, първо опитайте да коригирате ситуацията със собствените си ръце, а именно, нулирайте кода за грешка F07 или F7 и вижте дали тя се появява отново. Ако машината допусне грешка в следващите моменти, проблемът не е кратък отказ, а по-сериозно нарушение.

извадете щепсела на захранващия кабел на машината от контакта и изчакайте 15-20 минути

Как възниква нулиране на грешка? Изключете машината Ariston от мрежата, изчакайте 15-20 минути, след това включете захранващия кабел в контакта и стартирайте машината. Ако тези действия са помогнали и обозначението вече не се появява, тогава машината ще може да работи допълнително без ремонт. Но ако кодът се почувства отново и отново, е необходима спешна диагностика на шайбата.

Какво ще проверим?

Започнете с проверка на връзката на съединителя на пресостат J3 към основния електрически модул. В някои случаи се случва окабеляването да се размине или напълно да изгори поради пренапрежения на тока. Когато случаят е такъв, може да се наложи запояване или замяна на повредени проводници.

След проверка на превключвателя за налягане за всякакъв вид дефекти. Ако те бъдат намерени, сменете повредената част. Изпробвайте нагревателя с помощта на мултицет. Когато нагревателят е в пълно работно състояние, тогава с мощност от 1800 вата, той ще даде съпротивление на тока от 25 ома. Ако нагревателят не премине този тест, ще трябва да го поправите или напълно да го замените.

проверка на нагревателния елемент на Kandy

Също така ще бъде полезно да се провери окабеляването за контакт в конектора на електрическия модул CM1. Диагностицирайте релето на нагревателя с помощта на контролера. Ако е необходимо, сменете електрическия модул. Често проблемът се крие именно в повредата на нагревателя, следователно ще се спрем по-подробно на това как да отстраним грешката, като заменим нагревателя.

Сменете нагревателя

Ето един от методите, който ви позволява да смените нагревателя на пералня Ariston със собствените си ръце. Неизправността на нагревателя може да се прояви по два начина: отворена верига или изтичане на ток в корпуса. И в двата случая е необходимо модулът да се замени с нов, работещ.

За да смените нагревателния елемент, трябва да получите безплатен подход към задната стена на корпуса. В мазето на пералнята можете да видите малка тапа. Отстранете фиксиращите винтове и отстранете стената, покриваща отвора в корпуса. През прозореца, който се отваря, ще получите достъп до нагревателя, който се намира в горната част, вдясно.

сменете нагревателя на шайбата на Kandy

С помощта на камерата на смартфона определете как всички кабели трябва да бъдат свързани правилно. Отстрани можете да видите силовите контакти - нула и фаза, оцветени съответно в червено и синьо. В центъра е контактният корпус, този кабел има жълто-зелен оттенък. Моля, обърнете внимание, че до контакта на корпуса и захранващия кабел има температурен датчик, който представлява пластмасов конектор, оборудван със специална ключалка. Цялото окабеляване към нагревателя трябва да бъде внимателно изключено.

Гайката, разположена в центъра на нагревателя, трябва да се разхлаби. Тя дърпа еластична лента, предназначена да запечата напълно ставата. Не е необходимо напълно да затегнете гайката, просто я разхлабете и я натиснете навътре едновременно с болта за опъване. Тези действия ще доведат до отслабване на уплътнението и ще направят възможно изваждането на нагревателя от шайбата.

Случва се да не можете да премахнете нагревателя от първия опит поради факта, че гумата на уплътнението предотвратява това. Вземете шлицова отвертка и извадете нагревателя в кръг, внимателно го извадете от резервоара.

След като премахнете нагревателния елемент, вероятно ще видите варовито бяло покритие върху него. Именно този слой нарушава преноса на топлина, в резултат на което частта се прегрява и разрушава веригата. При подмяна на нагревателя сензорът за измерване на температурата се отстранява от елемента на празен ход и се прикрепя към нов.

За да монтирате новия нагревателен елемент лесно и гладко, смажете уплътнението с течен препарат. Когато допълнително инсталирате обслужваща се част, не забравяйте да проверите дали ръбът на елемента е свързан с монтажа, разположен в резервоара. За да направите това, поставете нагревателя в резервоара и го натиснете със сила, докато напълно влезе в отвора в резервоара. След това закрепете конструкцията, като затегнете гайката за опъване. Свържете всички налични проводници и контакти по един и същи начин.

Преди да поставите капачката, проверете нагревателя за течове - напълнете резервоара с вода, без да стартирате измиването. Ако се окаже, че връзката изтича течност или въздух, затегнете опъващата гайка по-плътно. Когато пералнята работи, сглобете напълно машината Ariston.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини