Всичко за пералните машини

Грешка F06 в пералнята Ariston

Грешка F06 на АристонСъвременните перални машини са оборудвани с интелигентни контроли, наречени Fuzzy logic. Производителят Hotpoint Ariston е серия от диалогични машини. Те са оборудвани с различни сензори и сензори, които ви позволяват да изберете програма в зависимост от теглото на прането, твърдостта на водата, замърсяването и други параметри. В такива машини е осигурена и система за самодиагностика, която информира за неизправност. Разгледайте тази система, използвайки кода F06 като пример, разберете причините за появата му.

Дешифриране и причини

Както вече отбелязахме, грешка F06 е характерна само за перални машини от серия Dialogic. Той информира потребителя, че бутоните на клавиатурата са дефектни, което води до неизправност на програмите. Всъщност тази пералня има необичаен дизайн или по-скоро контрол. Клавиатурата с бутони е скрита зад дръжката, за да осигурите достъп до бутоните, трябва да кликнете върху центъра на тази дръжка. На клавиатурата има 9 бутона, включително завъртане и бързо измиване.

Серия CM Ariston Dialogic

Причината за грешката F 06 може да бъде:

  • счупени бутони;
  • неизправност на електричеството между таблото за управление и контролера;
  • повреден електронен модул

Електрическа проверка

Грешка F с числото 06 показва неизправност в електронния модул, платката на контролния панел или някъде във веригата между тези два елемента. Така че първото нещо, което трябва да направим, е да премахнем контролния панел на пералнята на тази марка.

  1. Първо развийте двата винта, които са разположени директно под горния капак на гърба на пералнята. Те държат горния капак. След това преместваме капака малко назад, след което го повдигаме и го изваждаме отстрани.
  2. Сега обикаляме пералнята отпред и изваждаме чекмеджето на перилния препарат.
  3. Отгоре на краищата на предния панел, в ъглите намираме два самонарезни винта, които също трябва да се развият.
  4. След това развийте винтовете, които са разположени около нишата на приемника за прах.

Докато съдът за прах е в ниша, винтовете около него не могат да бъдат отстранени, но ако го отстраните, всичко може да се направи бързо и удобно.

  1. Сега просто трябва да издърпаме панела малко нагоре и върху себе си той трябва да бъде премахнат. Вярно е, че тук трябва да внимавате да не повредите деликатните пластмасови опори.

След като премахнем предния панел, ще видим огромен сноп жици, който се вписва от дъската към издърпващия се сегмент с бутони и няколко проводника отиват до бутона "Power". Тази пералня има специален дизайн и между другото е неудобна, особено когато се наложи да звъните на контактите на всички бутони и да проверявате тяхното захранване. Но няма да навлезем на философия, а ще се пристъпим към бизнеса.

окабеляване на пералня

Първо проучете всяко публикуване и всеки контакт на бутона на контролния панел. Визуална проверка ще ни направи първо впечатление. Ако някъде има следи от изгаряне или сливане по окабеляването и контактите, определено ще ги забележим. След визуална проверка вземаме мултицет и започваме да проверяваме всеки контакт на всички налични бутони един по един, отбелязваме тези, които не работят. На следващо място, ние последователно проверяваме всички кабели, които отиват до контактите на бутоните, това е щателна работа, но няма да отнеме толкова време, колкото може да изглежда.

Професионалистите съветват да проверявате всеки контакт и всяко публикуване няколко пъти, за да елиминирате грешка, защото ако пропуснете дефектен сегмент, ще трябва да започнете отначало.

Отбелязваме счупеното окабеляване, ако, разбира се, ще има такова. След приключване на проверката трябва да премахнем повредените контакти на бутона от специалните жлебове, да поръчаме подобни и да ги заменим със старите. След това свържете окабеляването към тях според схемата. Ако не можете да получите веригата или имате проблеми с четенето, просто направете снимка на устройството за окабеляване в самото начало и след това, разчитайки на снимката, свържете всичко както е било.

Ако по време на проверката на контактите и окабеляването не сте намерили нито един дефектен елемент, трябва да обърнете внимание на контролния модул. Много е възможно електрическите комуникации от контролния модул до контролния панел и бутони да нямат нищо общо. Най-вероятно е виновен електронният модул, това трябва да се провери! За други неизправности на тази машина можете да намерите в статията Ремонт на пералня Ariston.

Какво да правя с електронния модул?

Електронният модул е ​​част, която е доста трудна за ремонт. Първо, трябва да разполагате с необходимия инструмент, второ, да притежавате умения за работа и знания в тази област, и трето, ще ви трябват детайлите - „донори“, тоест онези елементи, които трябва да бъдат повторно споени. Първо трябва да намерите тези елементи на дъската, като всеки звъни последователно. В 99% от случаите тази работа се вярва на майстора, което ви съветваме да направите.

Модулът в пералнята Hotpoint Ariston е разположен в долната лява страна на машината по-близо до задната стена.

контролен модул в Аристон

Имаше случаи, когато дъската не беше ремонтирана, а напротив - счупена, поради незнание на много нюанси. Подмяната на тази част има и свои собствени характеристики. И смисълът тук не е в това как да премахнете самия електронен модул, а дали е програмиран, защото ако няма софтуер, тогава трябва да го инсталирате. На езика на майстора това означава „мигане“ на дъската.

Така че грешката в F06 не е толкова проста, колкото може да изглежда, когато четете нейното дешифриране. За да го поправите сами, трябва да знаете много нюанси. Ако нямате какво да рискувате и се научите да поправяте, отидете за това, пътят ще поеме по пътя!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини