Всичко за пералните машини

Код на грешка F05 на пералнята Indezit

грешка F05 на пералнята IndesitПералните машини Indesit с дисплей на контролния панел имат вградени кодове за грешки, които съобщават за всяка повреда или неизправност. Един от тези кодове е кодът f05, който може да се появи както по сериозна причина, така и поради лоша грижа за машината. Ще разберем как да отстраним такава неизправност.

Защо се появява грешка, какво означава?

Ако пералнята Indesit спре да източва вода, тогава на екрана може да се появи грешка f05. Това означава неизправност в системата за източване. Какво може да се провали? Има две възможности:

 • дренажна помпа (най-вероятно повреда);
 • датчик за ниво на водата (превключвател за налягане).

Ако сензорът за вода не работи, се случва следното, помпата изпомпва вода от резервоара, процесът на източване е завършен, но превключвателят за налягане не генерира сигнал, че няма вода в машината. В резултат на това програмата замръзва и на дисплея се появява грешка.

В някои случаи при подобна грешка възниква дренажният маркуч на машината Indesit, запушването на разклонителната тръба или канализационния клон, чистенето на което ще отстрани проблема.

Къде да търсите и как да отстраните неизправностите?

Първото нещо, което правим, когато се появи грешка f05, е да премахнем всички видове запушвания по целия канал за източване. За да проверим филтъра за източване, намираме малка врата или панел в долната част на пералнята Indesit и я отваряме. Зад него ще видите капак, който трябва внимателно да завъртите обратно на часовниковата стрелка и да го издърпате, като го дърпате към себе си. Преди да развиете, не забравяйте да поставите голям парцал, който абсорбира останалата отпадъчна вода от резервоара.

Филтърът трябва да се инспектира и изплакне добре с чешмяна вода. Ако се оказа, че е сравнително чист и не са открити запушвания, ние пристъпваме към почистване на маркуча за източване, преминаващ от машината към канализационния клон. За да направите това, трябва:

 1. направете кофа за отпадни води;
 2. разхлабете скобата, която държи маркуча за източване на канала;

  Важно! Проверете канализацията за запушвания. Може би водата просто не може да премине през запушването.

 3. спуснете маркуча в кофа, за да източите останалата вода;
 4. издърпайте филтъра за източване;
 5. развиваме болта, който държи помпата върху тялото;
  източващ филтър в колата Indesit
 6. Сега машината Indesit трябва да бъде поставена на своя страна;
 7. отдолу получаваме помпа;
  помпа в колата Indesit
 8. отслабват яка на маркуч;
 9. получаваме маркуч от кутията;
 10. промийте маркуча;
 11. съберете машината в обратен ред.

Веднага можете да проверите запушванията в дренажната тръба, като я изключите от помпата и резервоара. Изплакваме го под вода и го поставяме на място. Ако дренажната система също е без специални блокажи, тогава не бързайте да събирате машината, а незабавно проверете помпата, Той също трябва да бъде разглобен и почистен и евентуално заменен с нов. Подробни инструкции за тази работа са описани в статията как да почистите дренажната помпа.

След проверка на дренажната система и помпата е необходимо да стартирате машината в тестов режим, за да проверите отстраняването на неизправностите. Ако отново се появи грешка F 05, тогава трябва да потърсите датчик за нивото на водата. Превключвателят за налягане в пералнята Indesit се намира под горния капак на пералнята, лесно се отстранява, просто трябва да развиете двата винта на гърба на кутията. На страничната стена ще видите кръгла част, от която има два проводника и един малък маркуч.превключвател за налягане в колата Indesit

Не бързайте веднага да го смените с нов, първо трябва да го направите проверете превключвателя за налягане за изпълнение. Факт е, че контактите на проводниците или маркуча, през които се подава налягане от резервоара към превключвателя за налягане, вероятно са повредени. След проверка на всички детайли и самия превключвател за налягане събираме машината и стартираме тестовия режим.електронен модул в колата Indesit

Ако дори и след това проблемът не е решен, което е изключително рядко, тогава причината трябва да се търси в електронния модул на машината Indesit. Доста е трудно да се справите сами с такава задача, по-добре е да се свържете с капитана. Но ако има желание и време, тогава можете да прочетете статията за ремонт на електронни модули в перални машини.

И така, грешката f05 е грешка, свързана със системата за източване на пералнята Indesit, включително превключвателя на помпата и налягането. Внимателната и поетапна проверка на всички компоненти в повечето случаи ще помогне да се справят с проблема сами. Добър ремонт!

   

16 коментара на читателя

 1. Граватар Майкъл Майкъл:

  Благодаря ви много за подробните инструкции!

 2. Граватар Лариса Лариса:

  Благодаря ти много! Дори го направих!

 3. Граватар Анна Анна:

  Благодаря ви! Всичко е достъпно написано!

 4. Граватар Максим максима:

  Супер! Благодаря ви! Запушен маркуч, фиксиран за 5 минути.

 5. Граватар Юри жури:

  Машината е изключена, но понякога набира малко вода в барабана

 6. Граватар Андрей Андрю:

  Благодаря ти много!

 7. Граватар Алес Алеш:

  Благодаря ти много!

 8. Граватар Настя Настя:

  Благодаря за подробната информация.

 9. Граватар Алекс Алексей:

  Понякога получавам F05. Помпата изглежда работеше, но се оказа, че има голям изход на лагерите на ротора и понякога се „залепва“ към статора. Трябва да смените помпата, машината е на 15 години. Временно реши проблема чрез завъртане на роторния вал 180 *.

  • Граватар Оля Оля:

   Е, написахте охнея

 10. Gravatar Anonymous аноним:

  Благодаря момчета!

 11. Граватар Серж шевиот:

  Благодаря ви Всичко е ясно и ясно.

 12. Граватар Роман Роман:

  Чорап с помпа

 13. Граватар Вита Vita:

  Чорап във филтъра.

 14. Граватар Татяна Татяна:

  Благодаря ви много !!! Със сигурност сте майстор на перални машини и ни разкрихте толкова ценна тайна! вече исках да поправим пари, но вие ни помогнахте! 🙂

 15. Граватар Арс Ars:

  Благодаря ви. B Информацията помогна, всичко е ясно и разбираемо!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини