Всичко за пералните машини

Грешка F04 в пералнята на Bosch

грешка f04Благодарение на доста усъвършенствана система за самодиагностика, пералните машини Bosch са в състояние самостоятелно да определят повредата и да съобщават на потребителя за това, използвайки специален код. Кодът за грешка помага не само на потребителите, но дори и на опитни майстори, като значително намалява времето за диагностициране на неизправност. Грешка F04 в пералнята на Bosch е ярък пример за успешната работа на системата за самодиагностика и днес ще анализираме подробно тази грешка.

Дешифриране на този код

Грешка F04 най-често се дешифрира от потребителя независимо, така да се каже по прищявка. За съжаление, тази грешка показва твърде очевидни неизправности, които могат да бъдат забелязани с просто око. Накратко, код за грешка F04 показва появата на изтичане на вода.

Като правило, когато се появи тази грешка, на пода се образува доста голяма локва под тялото на пералната машина. Невъзможно е да не забележите тази локва, така че потребителят веднага ще разбере, че е възникнал теч, но къде се образува този теч? Понякога само специалист може да отговори на този въпрос, а самият потребител не винаги може да открие злощастни щети. Но ние няма да се откажем преди време.

Пералните машини на марката Bosch с пълна защита от течове може да не изпускат вода от тигана. След време сензорът ще работи и ще блокира потока вода, но обикновено част от него все още е на пода.

Причини и методи за отстраняване

как изглежда грешка f04Защо може да има теч в пералнята на Bosch? Може да има много опции, нека да дадем няколко примера.

  1. Контакт с остри метални предмети в резервоара на пералната машина: кости от сутиенфиби за коса, фиби и др. Елементът клинира между барабана и стената на резервоара, като повреди последния. Преди, когато много перални машини имаха метални резервоари, нямаше такъв проблем, сега резервоарите са направени от пластмаса и те са доста крехки.
  2. Фабричен брак. Тръбата, помпата и може би самият резервоар се оказаха дефектни. Фабричният брак е коварен и може да не се появи веднага, но след известно време. На шайбите на Bosch, произведени от Русия, понякога резервоари се спукват по шева.
  3. Входният маркуч е повреден. Това е класически проблем. Входящият маркуч има значително водно налягане. Най-малката повреда може да причини теч.
  4. Филтър за прах. Филтърът за отпадъци на пералнята трябва да се почиства редовно. Ако наскоро сте правили това, тогава може би не сте завинтили филтъра до края. Най-малката празнина е достатъчна, за да възникне теч.
  5. Тавата за прах е запушена. Може да възникне теч през тавата, ако тя е силно запушена.
  6. Повреда на маншета на люка. Ако маншетът е скъсан, той не може да бъде надеждна бариера за вода, която прониква през капака на шахтата директно на пода.

Може би това са най-честите причини за пералня. За да разберете какво точно тече, трябва да опитате, поне приблизително, да локализирате теча. Например, ако водата потече по предната стена на пералнята, тогава в областта на тавата с прах се появи теч. Ако водата потече надолу в задната част на машината от някъде отгоре, трябва да погледнете основата на входящия маркуч по-близо до тялото. По принцип тук трябва да обърнете остроумието си и внимателно да разгледате „домашния асистент“.

Ако визуално, без да разглобявате машината, не е възможно да откриете теч, трябва да изключите „домашния помощник“, да го извадите в средата на стаята и да премахнете задната стена. Като премахнете задната стена на тялото на машината, ще получите достъп до резервоара и в същото време ще можете да инспектирате палета. Може би източникът на теч все още сочи и ще бъде възможно да се определи мястото на щетите.

Изтичащият резервоар, тръба, маркуч или друг артикул трябва да бъдат заменени. Това е първото правило.Без навиване на електрическа лента, запояване и други ненужни и неефективни манипулации. Такива ремонти не могат да се нарекат надеждни. Оригиналната част е закупена и поставена на мястото на старата. Ако сами не можете да правите поправки, поканете майстор, ще бъде още по-правилно. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини