Всичко за пералните машини

Грешка F03 в пералнята Indesit

Грешка F03 в пералнята IndesitСъвременните машини Indesit в случай на повреда сами диагностицират проблема и показват конкретен код. Дешифрирайки комбинацията, не можете да губите време в търсене на причината, но веднага да определите източника на неприятностите. Основното е да интерпретирате правилно "съобщението" от системата. Така че грешка F03 на пералнята Indesit означава, че термичният сензор или нагревател са неизправни. Какво да направите в тази ситуация - ще разкажем по-долу.

Ние идентифицираме този код

Ако дисплеят на пералнята Indesit даде грешка „F03“, тогава машината не може да загрее водата до желаното ниво. Времето, отделено от системата за отопление, приключва, контролното табло не получава информация за изпълнената команда и спира стартирания цикъл. Измиването може да продължи само при ниски температури. Шайбата показва кода "F03", когато възникне една от двете неизправности:

 • релето на нагревателя е останало;
 • температурният сензор се е счупил.

Грешката „F03“ може да се прояви и на машини без дисплей. Тогава лампите „Революции“ и „Бързо измиване“ или „Революции“ и „Допълнително изплакване“ на арматурното табло едновременно ще мигат. Друг лош симптом е студеното стъкло на вратата на люка по време на фазата на измиване. За да коригирате ситуацията, първо трябва да установите точната причина.

Как мога да поправя неизправността?

Безсмислено е да работите с машината с подобен проблем. Измиването няма да е висококачествено и системата ще бъде „бъги” поради несъответствие в екипите. Следователно, включете изплакването и проверете работата на машината. Ние действаме така:

 • изпразнете барабана от прането;
 • нулирайте грешката и изключете машината от мрежата;
 • изчакайте 15-20 минути и рестартирайте;
 • призоваваме през мултиметър куп резистори на контролната платка с номинални стойности 180-220 kOhm;
 • проверяваме температурния сензор с тестера, обикновено реакцията при загряване от +20 градуса е повече от 20 kOhm.

Хората, които не са запознати с електрониката, е по-добре да не експериментирате и веднага да се обърнете към професионални майстори.

Диагностиката се завършва чрез визуална проверка на отоплителната верига и управляващата верига. Ако се виждат очевидни повреди на изолацията, признаци на изгаряне или разхлабени контакти, тогава е необходим ремонт с резервни части.

Причини за липса на отопление

повреден нагревателГрешката "F03" може да се подозира от пишещата машина Indesit, дори преди тя да се появи на дисплея. Има определен симптом - пералнята спира отоплението на вода. Студените неща в барабана след края на цикъла или неотопляемата врата на люка 15 минути след началото ще разкажат за това. Тогава става ясно, че машината не се нагрява до зададената температура. За да ремонтираме устройството, първо извършваме диагностиката. Причините за липсата на отопление могат да бъдат доста.

 1. Грешка на потребителя. Вероятно първоначално е избран режимът с най-ниска температура. Решението е да контролирате цикъла с новата програма.
 2. Запушен превключвател за налягане. По време на работа сензорната тръба се запушва с нишки, косми и малки отломки. Това води до неправилно разпознаване на нивото на натрупаната вода, по-точно, превключвателят за налягане не дава сигнал за зададения, поради което системата не може да даде команда за отопление.
 3. Отворена верига в нагревателния елемент. Внимателно проверете окабеляването, което доведе до нагревателя. Ако има признаци на повреда - сменете.
 4. Неизправен нагревател. По-големи щети поради мащаб или износване. Отговорът на въпроса „какво да правя?“ Е прост: обаждаме се и, ако е необходимо, го заместваме с работещ аналог.
 5. Счупен температурен датчик. Сваляме задния капак, отстраняваме скобата и освобождаваме окабеляването. След това използвайте отвертка, за да развиете щита, гайката и да промените сензора.
 6. Дефектно реле TENA или програмист. Причината е пренапрежение и фабричен дефект.

Опитайте сами да поправите релето TEN или платката не си заслужава. Тези механизми са много сложни и чувствителни и експериментът ще доведе до скъпа подмяна. По-добре е незабавно да се свържете с капитана.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини