Всичко за пералните машини

Грешка F02 в пералнята Indesit

Грешка F02 в IndesitПоявата на кодове за грешки на пералнята Indesit показва възел в рамките на оборудването, в което е възникнала неизправност. Невъзможно е да се каже с абсолютна сигурност какво точно би могло да се счупи, гледайки грешката. Дори опитни майстори не могат да направят това и какво можем да кажем за обикновен потребител, който дори не знае кодирането на кода. Ще се справим с грешката f02 в страниците на Indesit, ще разберем как да я поправим.

Описание на грешката

Накратко, грешката f02 означава, че веригата в тахометъра е прекъсната, в резултат на което електродвигателят не работи. Изглежда така: слагате прането в барабана, включвате пералнята, тя изтегля вода, няколко пъти се опитва да завърти барабана, но нищо не излиза, стои неподвижно. След 2-3 такива опита се показва този код.

Код f02 не е единственият, който съобщава за подобен проблем. Ако говорим за по-стари единици, по принцип няма дисплей, на който да се показва грешка. В такива машини индикатори на контролния панел или въртящ се програмист съобщават за проблем.

Ако забележите, че лампата с думите "бързо измиване" е включена или допълнителната лампа за изплакване мига, тогава имайте предвид, че това е грешка f02.

Причини за появата

Появата на тази грешка може да бъде причинена от различни причини, ние ги изброяваме:

 • неизправност на тахометъра, отговорен за оборотите на двигателя;
 • задръстване на ротора на двигателя на пералнята;
 • неизправност на контактите на конектора J9 на платката;
 • повреда на двигателя, която се случва доста рядко и в такава ситуация се появява по-често грешка F01;
 • разбивка на модула за управление.

отстраняване на неизправности

За да се отстрани причината, която е причинила грешката F02 на пералнята Indesit, ще е необходимо да се извърши поетапно търсене по тази причина. Но все пак, първо се опитайте да рестартирате „мозъка“ на машината, като я изключите от мрежата за около 20 минути.

Ако неизправността е потвърдена, започнете търсенето в следния ред:

 1. изключете машината от водопроводната и канализационната система, завъртете я с задната страна. Пералнята трябва да стои така, че да ви е удобно да я разглобявате;
 2. отворете задния сервизен люк на машината или капака на корпуса, за да видите механизма на задвижването;
 3. махнете задвижващия ремък от ролката на барабана с една ръка, като едновременно с това завъртите ролката с другата ръка;
 4. развийте болтовете, придържащи двигателя;
  двигател в indesit
 5. изключете всички проводници от двигателя;
 6. внимателно го издърпайте от държачите и го издърпайте от машината;
 7. сега извадете сензора за скорост от двигателя и го проверете за работоспособност с мултицет в режим на съпротива, той обикновено трябва да е 115-170 ома;
  тахотач на двигателя

  За да проверите тахометъра, не е необходимо да издърпвате мотора от колата.

 8. след това проверете въртенето на двигателната компания, ако нищо не я е заседнало;
 9. ако всичко е наред, продължете с проверката на клемите и електрическите проводници, преминаващи от двигателя към контролното табло.

Като приключите с мотора, трябва да намерите модул в машината. Той се намира в задната част на шайбата от дясната страна спрямо резервоара, но това не е характерно за всички модели.

контролен модул

Изключете всички чипове от платката и я извадете, препоръчваме ви да снимате местоположението на проводниците. След това проверете надеждността на контактите на съединителя J9 на контролната платка, ако не, заменете ги с нови. Измерете съпротивлението между първия и втория контакт.

Съединител J9 на платката Indesit

Решението на проблема с контролния модул, ако го намерите, е по-добре да се доверите на капитана. Но ако е въпрос на принцип, поправете дъската сами, натрупайте опит. Може би във форума ще намерите човек с единомислие, който ще ви каже какво да спойкате в конкретен модел пералня, не се отчайвайте. Ако няма шанс, сменете модула напълно, просто купете вече програмирания, в противен случай ще има проблеми с фърмуера.

По принцип грешка F02 на пералнята Indesit е разрешима, но не във всички случаи.Дайте колата си на господаря или не, решете сами.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини