Всичко за пералните машини

Грешка F02 в пералня Ariston

F02 в SM AristonГрешка F02 е типична за всички модели перални машини Ariston. Тази грешка може да се нарече една от най-често срещаните, но този код не винаги е резултат от тежка неизправност, всичко зависи от конкретната ситуация. Дешифрирането, както и причините и последиците от грешката F 02, нека я вземем заедно.

Как се появява кодът?

Пералня Ariston, разбира се, не е един вид. В рамките на марката Ariston има няколко десетки модели автомобили, всеки от които тази грешка може да се прояви по свой начин. Не го разбирайте погрешно, това не означава, че системата за самодиагностика на Аристон не е унифицирана, точно обратното, просто че във всеки модел има нюанси, свързани с показването на информация на дисплея или контролния панел. Просто казано, тази грешка, имайки едно и също основно съдържание, може да се прояви по различни начини.

В перални машини Ariston с дисплей тази грешка може да бъде показана като F02 или F2.

Е, с пералните машини с дисплей всичко е ясно, има само две опции за извеждане на кода, но какво ще стане, ако моделът ви Ariston няма дисплей? Къде да се изведе информацията? Отговорът е очевиден - на контролния панел и светлинните индикатори ще помогнат.

 1. Аристон от линията Маргерита без дисплей ще покаже грешка F с номер 02 с помощта на горяща лампа „ключ“ икод f02 мрежовият индикатор ще мига 2 пъти на интервали от няколко секунди (средно 10 секунди).
 2. Машините от серията Ariston AVL и AML излъчват грешката, показана с мигащ „клавиш“ и мигаща светлина, обратна на режима „Бързо измиване“.
 3. В шайби Hotpoint-Ariston на доста често срещани модели ARSL, ARL, F02 кодът се показва на контролния панел с мигащ светодиод, разположен срещу знака End или, ако панелът е русифициран, „край на програмата“. В някои случаи едновременно с лампата End светват всички функционални индикатори.
 4. Aristons AQSL показва грешка с код F 02, като мига на светодиода, разположен срещу надписа 300C.

Как се декриптира?

В почти всички инструкции за перални машини на марката Ariston пише, че грешка F с посочения цифров код се интерпретира като неизправност или повреда на тахометъра или отворена верига на двигателя или повреда на двигателя и следователно управляващият модул не може да установи комуникация с посочените части.

Както се вижда от дешифрирането, неизправността, генерираща грешка F02, може да възникне поради повреда:

 • tachosensor;
 • двигателя;
 • захранване и контакти;
 • контролен модул.

В 67% от случаите F02 кодът се появява поради тахометъра или двигателя. В 18% от случаите са виновни окабеляването и контактите, а само в 15% от случаите е виновен контролния модул.

Намерете и поправете неизправности

Тъй като имаме статистика от сервизните центрове за неизправности на пералните машини Ariston, която ни помага да дадем приоритет на проверката за неизправности, нека започнем с тахометъра и двигателя. Но първо проверете дали нещо не е попаднало в резервоара и дали е задръстило барабана? За да направите това, завъртете барабана на ръка, ако въртенето е сравнително безплатно, елиминираме този проблем.

Тахометърът е специален модул, който стои на двигателя и определя скоростта му по време на работа. Той предава тази информация на контролния модул. Между другото, този модул може да бъде извикан по различни начини, тахометър, сензор на Хол или тахогенератор.

проверете двигателя на пералнята AristonПералнята Ariston най-често има мотор на комутатор, което означава, че има четки, които периодично се износват, което води до грешка F02. За да проверите това, трябва да стигнете до мотора.

 1. Необходимо е да развиете закрепванията на задната стена на корпуса на SM и да премахнете стената.
 2. След това свалете задвижващия колан.
 3. Извадете чипа с проводници от двигателя.
 4. Развийте болтовете на двигателя, натиснете го, така че да се движи леко назад, и след това го издърпайте надолу - двигателят ще бъде свален.

Развиваме болтовете и изваждаме четките. Ако пералнята Ariston се използва повече от 3-5 години, четките вече трябва да се вдигнат. Ние ги инспектираме и заместваме с нови. Ако четките са в нормално състояние, проверяваме двигателя за повреда по тялото и котвата. Правим това с мултицет. След като приключихме с ремонта и проверката на двигателя на пералнята, се обръщаме към тахометъра.

тахометър на пералня AristonПрекъсваме контактите на сензора на Хол и го изваждаме от двигателя. Проверете сензора с мултицет. Ако е непокътнат, можете също да видите дали вътрешните повърхности на сензорния пръстен са се окислили; ако не, ние пристъпваме към проверка на окабеляването и контактите. Връщаме се към прекъснатия преди това чип с проводници. Първо, нека да проверим как всяка публикация „седи“. Може би един от тях виси и трябва да бъде закрепен. След това огледайте проводниците и контактите. Ако нищо необичайно не е визуално незабележимо, ние ги проверяваме с мултицет.

Възможно е, като проверите двигателя, тахометъра и окабеляването, водещи към тях, няма да намерите нищо необичайно. Това трябва да ни доведе до извода, че или не сте проверили горните подробности много добре и сте пропуснали нещо важно, или просто проблемът не е в тахометъра, мотора и окабеляването, а в контролния модул. На този етап ви предлагаме да спрете независимите изследвания и да поканите опитен майстор.

Първо, майсторът има повече умения в работата с електротехника на пералнята и знае какви са нюансите на проблема. Второ, независимата проверка на контролния модул може да доведе до факта, че тази скъпа част ще бъде в кошчето (имаше прецеденти). Трето, самонамесата в електронната част на пералнята може да се превърне в скъп или изобщо не може да се поправи. Окончателното решение на този въпрос е ваше, ние предложихме само аргументи, които подсилват изразеното по-рано становище по въпросите на самоуправлението на електронния модул.

Ariston модул за управление на измиване

В заключение отбелязваме, че кодът F02, който изведнъж изскочи на дисплея на пералнята Ariston, означава проблеми с различни части. Какво точно се счупи, можете да разберете само като отворите случая на „домашния асистент“ и разгледате горните елементи, включително с помощта на мултицет. Извършвайки ремонт, може да се наложи да закупите нов двигател или тахометър за пералнята, докато не намерите причината, която трябва да знаете предварително. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини