Всичко за пералните машини

Грешка F01 в пералня Ariston

Грешка F01 в АристонВ пералнята Hotpoint-Ariston или стар Ariston грешка с кода F01 се намира на всички устройства с и без дисплей и означава едно и също нещо. Дешифрирането на грешката обикновено не създава трудности, но в конкретна практическа ситуация може да бъде трудно да се идентифицира разбивката, която я е причинила. В тази статия ще се опитаме да го разберем и ще представим най-надеждната информация относно грешката F01.

Опции за код

На първо място, нека да разгледаме опциите, в които може да бъде представена грешка F 01. В този случай производителят на перални машини Ariston не имаше специални изненади за нас. Ако машината има дисплей, тогава около 85% от моделите със съответната разбивка ще покажат грешка F01, а при 15% - F1.

Просто няма други опции за кодове на модели машини Ariston с дисплей, за които казваме много благодарение на производителя. Колкото по-лесно е да дешифрирате грешката.

Ако пералнята Ariston няма дисплей, тогава разпознаването на грешката F01 става малко по-трудно, но със съответните знания всеки потребител ще се справи с тази задача. Какви са опциите?

 1. В шайбите Hotpoint-Ariston AQSL грешка F01 ще бъде „известена“ от постепенно мигащ температурен индикатор, който Ariston Bug F01разположен в долната част на контролния панел.
 2. Hotpoint-Ariston Low-End ще предава кода F01 с мигаща ключова лампа или със светещи функционални светлини, разположени хоризонтално.
 3. На машините от AVSL линия този код се предава чрез мигане на индикатора за допълнително изплакване и в същото време честото мигане на лампата, показваща, че вратата е заключена (ключ).
 4. И най-накрая, старите модели перални машини Ariston Margherita дават сигнал F01 чрез постоянно включения индикатор “Key” и постоянно мигащия индикатор.

кодове за грешки на пералня Ariston без дисплей

Какво означава кодът?

Успяхме да разберем опциите за кода F01, сега ще се занимаваме с неговото декриптиране. Грешка с код F01, както и F1, означава повреда в електрическата верига, която управлява двигателя. Доста суха формулировка, която няма да каже на миряните за проблеми, абсолютно нищо. Ако започнем да описваме грешката по-подробно, трябва да кажем, че управляващият модул, изпращащ сигнали към двигателя, не получава отговор от него. Следователно са възможни три ситуации:

 • самият пулт за управление не е в ред и следователно командите, дадени от него, са неправилни;
 • двигателят се е счупил, което означава, че той просто не е в състояние да реагира на команди от контролното табло;
 • възникна проблем между двигателя и управляващия модул (окабеляване или контакти).

На пръв поглед дешифрирането звучи доста страшно, намеквайки за сериозна повреда, но всъщност всичко може да бъде много по-просто, защото тази грешка често се появява в резултат на локална повреда в електронния модул. Можете да поправите този неуспех за няколко минути със собствените си ръце.

За 99% от пералните машини от семейство Ariston кодът F01 се декриптира по абсолютно същия начин. Но, както знаете, има изключения от всяко правило. Тук в нашия случай Ariston от AD линия има малко по-различна система за самодиагностика, при която тази грешка означава загуба на комуникация между електронния модул и дисплейния модул на контролния панел. С други думи, тази грешка показва, че управляващият модул губи способността си да комуникира с контролния панел, от който последният започва да „се държи неподходящо“.

Всъщност в пералнята Ariston от AD линия грешката с код F01 за декриптиране е пълен аналог на грешката F12, която се намира на абсолютно всички други модели перални машини Ariston.

Елиминирайте причините за кода

Обръщаме се към най-трудното - да намерим и премахнем причините, поради които се появи кодът F01 или F1. Нашите майстори препоръчват да започнете да подреждате възможните причини за появата на този код за грешка, започвайки от най-простите, постепенно преминавайки към най-сложните (изискващи демонтаж на СМ).

Първо трябва да проверите контролния модул на пералня Ariston за локална повреда. Това става много просто, ние изключваме захранващия кабел от 220V за 5-7 минути, след това го включваме отново и се опитваме да стартираме „домашния асистент“. Ако рестартирането не работи, опитайте да рестартирате машината още няколко пъти.В редки случаи локалната повреда се отстранява от две или дори три рестартирания.

ниско напрежениеНепряка причина за двигателната дисфункция на пералнята Ariston може да бъде твърде ниско напрежение в електрическата мрежа. В малките градове и села това се случва непрекъснато. Машината Ariston не винаги реагира на такова падане с грешка F01, но си струва да се провери, защото проблемите с захранването могат да доведат до много сериозен срив на пералнята. Като цяло, ако проблемите с спада на напрежението в дома ви възникват често, трябва да закупите регулатор на напрежението за пералня и свържете домашния си асистент към него, така ще я спасите.

След това трябва да вземете специално устройство, наречено мултицет и да проверите целостта на захранващия кабел, както и контакта. Разбира се, има малък шанс тази грешка да се появи поради мрежов кабел или гнездо, но те все още съществуват и няма да боли да проверите, особено след като е бърза. След като всички прости причини са забелязани от нас, погледнете вътре.

 • Някъде в стаята, ако не е възможно да плъзнете пералнята в гараж или плевня, освободете малко пространство, така че нищо да не пречи на ремонта и да преместите SM там.
 • Извадете съда за прах и го оставете настрана.
 • Развиваме самонарезните винтове, които държат задната стена на пералнята Ariston.
 • Сваляме задвижващия колан, който ни притеснява.
 • Правим снимка на местоположението на проводниците на двигателя и ги премахваме.
 • Развийте опорите на двигателя, след което го издърпайте.

Премахвайки двигателя, първо трябва да проверим четките му, а след това и намотката. Ще трябва също да видите дали има теч по случая. Правим следното:

 • отстрани на корпуса на двигателя намираме малки винтове, които придържат четките и ги развиват;
 • изваждаме четките и ги инспектираме, ако поне една е изтрита, сменяме и двете;
 • инсталирайте мултиметровите сонди върху намотката и започнете систематично да проверявате завоите за повреда;
 • ако всичко е нормално с намотката, проверяваме дали има теч по случая.

Ако успеете да откриете повреда в намотката или теч по корпуса, не се колебайте да изхвърлите двигателя, тъй като ремонти като този са съпоставими по цена с цената на нова част.

контролен модулАко двигателят е в ред, започваме методично да използваме мултицет, за да проверим окабеляването, което захранва мотора. Преди това го прекъснахме. В този случай препоръчваме да проверявате всяко публикуване 2-3 пъти, за да избегнете грешки, в противен случай всичко ще трябва да започнете наново.

На последно място проверете контролната платка. От своя страна ние традиционно не препоръчваме да се изкачваме самостоятелно до тази част, защото ако нямате съответната квалификация, лесно можете да я повредите и това е много по-скъп ремонт с всички произтичащи от това последствия. Ще бъде много по-добре да поверите този бизнес на професионалист. В крайна сметка ще спестите нерви, усилия, време и може би дори пари!

В заключение отбелязваме, че ако кодът F01 внезапно се появи на вашата пералня Ariston, не се паникьосвайте. Прочетете нашата статия и се надявайте, че управляващият модул остава непокътнат. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини