Всичко за пералните машини

Грешка F 08 в пералнята Ariston

Грешка F08 в АристонВ пералнята Ariston грешката F08 не е толкова рядка, въпреки че има много потребители, които никога не са я срещали. Код на грешка F08 е присъщ както на старите модели перални машини Ariston, така и на новите машини. За щастие, разработчиците унифицираха набора от кодове за системата за самодиагностика на тези миещи машини, така че да не възникне ситуация като тази на пералните машини на Samsung, където почти всеки модел има свои собствени кодове, което причинява объркване. В тази статия ще дадем декодиране на кода F08, ще ви кажем какви неизправности могат да бъдат скрити зад него и как е по-добре да премахнете тези повреди.

Проява на код на машини без дисплей

Както старите перални машини Ariston, така и новите модели Hotpoint-Ariston могат да се произвеждат без дисплей. Това, разбира се, намалява цената на машината, но затруднява комуникацията на потребителя със системата за самодиагностика.

Всъщност, при липса на дисплей, машината може да демонстрира грешка само по един начин - набор от мигащи и изгарящи светодиоди, които показват активирането на режим на измиване, скорост на въртене, температура на водата и други.

грешка f08 на пералнята Hotpoint AristonНе всичко обаче е толкова безнадеждно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Индикационното кодиране на перални машини Ariston не е толкова сложно и ако все пак внимателно прочетете инструкциите за разпознаване на системни грешки, като цяло всичко става на мястото си. И така, за да се види как грешката F 08 се появява в различните линии на модели перални машини Ariston?

 1. Доста древната и сега рядка перална машина Ariston от линията Margherita съобщава за грешка F08, като мига крушката осем пъти, на интервали от няколко секунди. В допълнение, лампата, отговаряща за индикацията на ключалката на люка, стилизирана като изображение на ключ или ключалка, трябва да свети непрекъснато.
 2. Шайба Ariston AVL или AVSL генерира грешка F08, използвайки интензивно мигащия индикатор за заключване на люка в комбинация с мигащия индикатор „Таймер за забавяне“.
 3. В по-новите модели на пералните машини Hotpoint-Ariston Low-End, ARSL, ARXL аналогът на грешката F08 ще бъде често мигащият светодиод, който е до думата "Spin" и горещите лампи срещу функциите.
 4. В Hotpoint-Ariston Aqualtis грешката F08 е най-лесна за идентифициране, тъй като тя ще бъде индикирана само с един мигащ индикатор, показващ температура от петдесет градуса.

f08 на пералня Ariston без дисплей

Как се декриптира кодът?

Тълкуването на грешката F08 на перални машини тип Ariston или Hotpoint-Ariston е много сухо и неинформативно. Звучи като „грешка при нагряване“. Непосветените, прочели такъв препис, няма да разберат нищо. Или нагревателният елемент се е счупил в пералнята, или е датчикът на температурата, или може би окабеляването е неизправно или контролното табло като цяло не е ясно.

Ако се опитате да декриптирате тази грешка на адаптиран език с допълнителни обяснения, а не както направи производителят, ситуацията ще стане по-ясно още малко. По-специално, нашите майстори интерпретират грешката по следния начин: „... управляващият модул на пералня Ariston или Hotpoint-Ariston вярва, че нагревателният елемент е започнал да работи, въпреки че не го е активирал. Естествено, електрониката незабавно дезактивира работата на шайбата и генерира грешка F08 ... ".

Оказва се, че основният виновник за грешката F08 е нагревателният елемент, въпреки че често възниква проблем в друга връзка на отоплителния кръг - температурен датчик, окабеляване, контакти. В малко по-редки случаи самият контролен модул е ​​виновен, а най-редките случаи на появата на тази грешка са свързани с главния пресостат и неговата схема.

Тази грешка може да се появи по всяко време по време на изпълнението на програмата, но най-често миенето все още не е започнало, въпреки че програмата вече е активирана и съобщението F08 се появява на дисплея след 10 секунди и машината замръзва.

Ние локализираме и отстраняваме проблеми

Как да намерите и отстраните неизправността, причинена от грешката F08, ще разкажем на примера на пералнята Ariston Aquatic. Важно е да се отбележи, че такава грешка често се елиминира просто чрез 2 или 3-кратно рестартиране (затъмнение) на пералнята Ariston. Ако това не помогне, направете следното:

 • изключваме пералнята от всичко възможно и я изваждаме някъде на празно място, така че да има удобен подход към случая от всички страни;
 • отстранете задната стена, като развиете винтовете, които я държат;
 • снимаме местоположението на проводниците, които отиват до контактите на нагревателя и температурния сензор;
  Снимаме подредбата на проводниците върху нагревателния елемент на пералнята Ariston
 • извадете проводниците и след това, като вземете мултицет, измерете съпротивлението на нагревателя и температурния сензор, ако устройството показва от 20 до 30 Ома - всичко е в ред, ако показва 1 или 0, частта трябва да бъде заменена.

Ако сте се обадили на нагревателя и температурния сензор, не открихте нищо необичайно, нито ток, нито сензор за "залепване", нито отворена верига, така че трябва внимателно да проверите окабеляването. Най-добре е първо да го инспектирате визуално, а след това да проверите с мултицет. Ако окабеляването е непокътнато, проблемът е или в контролния модул, или в веригата на превключвателя за налягане. Как да проверите самия датчик за ниво на водата и неговата верига е описано в статията Проверка на пресостата на пералнята, така че в рамките на тази публикация няма да повтаряме.

панел на пералня Ariston Aqualtis

В случай, че след проверка на веригата на превключвателя за налягане, не откриете отклонения, ще трябва да признаете, че е възникнала неизправност в електронния модул на пералнята. Ремонтът на електронен модул в никакъв случай не винаги е труден и скъп, но ако влезете сами там, това може да свърши тъжно за целия борд и тогава фиксирането на машината определено „струва доста стотинки“. За да избегнете подобни неприятности, е необходимо да отхвърлите мисълта за самостоятелно поправяне на електрониката на пералнята Ariston и да поверите този въпрос на професионалист.

Обърнете внимание! В около един случай от 100, FPS може да е виновникът за грешки F08 в по-старите машини на Аристон. Затова преди да се обадите на капитана, би било хубаво да проверите този детайл.

В заключение отбелязваме, че грешка с код F 08 най-често показва отворена в отоплителната верига или пресостат, но може да има проблеми с контролния модул. Така че в процеса на диагностициране трябва да бъдете максимално внимателни и най-важното е, че трябва правилно да оцените силата си, защото не всички неизправности могат да бъдат отстранени със собствените си ръце. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини