Всичко за пералните машини

Грешка E90 в пералнята Electrolux

Грешка E90 в пералнята ElectroluxДоста много тълкувания имат грешката E90 на пералните машини на марката Electrolux. Кодът на повредата може да се покаже на екрана на устройството в случай на различни повреди. Потребителите, изправени пред E90, не знаят, че е по-добре да се провери на първо място, за да се върне машината до предишните си показатели. Как да идентифицираме повредата и да локализираме неизправността сами, ще говорим по-нататък.

Декриптиране от производителя на автомобили

Как производителят на перално оборудване интерпретира грешката? Electrolux издава код при липса на комуникация в контролния дисплей модул на шайбата. В инструкциите за експлоатация в този случай се препоръчва да се диагностицират контактите на конекторите. Може би те са се окислили, тъй като машината обикновено стои в баня с висока влажност. За да се отстрани ситуацията, е необходимо контактите да се почистят и да се третират с алкохолно съединение.

Машината Electrolux дава код E90, съгласно инструкциите на производителя, и в случай на повреда на главното управление. Много е трудно сами да поправите модула, затова си струва да се свържете с професионални майстори с такъв проблем.възможна повреда на контролния модул

Въпреки това, въз основа на дългогодишната практика, експертите твърдят, че електрониката на пералня в повечето случаи няма нищо общо с нея, както и захранването и контактите на захранването. Често шайбата показва DTC E90, когато има проблем с изпускателната помпа. По-рядко причината за грешката става запушен маркуч или дренажна тръба или филтър за отпадъци.

Тъй като кодът E90 може да се появи в случай на неизправности, които не си приличат, е необходимо да се подходи към диагнозата на автоматичната машина възможно най-сериозно.

Интуитивен ремонт

Какво да направите, ако дисплеят показва кода E90? На първо място се препоръчва да се провери филтъра за прах и маркучът за източване за блокиране. Ако не се намери нищо, не бързайте да изваждате помпата от корпуса. Опитайте следното:

 • отстранете горния капак на шайбата, като развиете двата фиксиращи винта;
 • вземете сешоар;
 • Изсушете контролния блок и всички контакти, свързани към него, добре.

Отнема много време да изсъхне частта. След пълното отстраняване на влагата от модула е много вероятно да се елиминира грешката E90. Ако тази мярка не помогне, ще трябва да прегледате помпата за източване. Ако помпата е напълно работеща, по-добре е да се свържете със сервизния център, където съветникът ще диагностицира основнияконтролен модул и го поправете.

Изваждаме и проверяваме помпата

Можете да стигнете до изпускателната помпа на съвременни автомати, без да разглобявате корпуса. За да получите достъп до помпата, изключете пералнята, изключете оборудването от комуникационните мрежи, извадете останалата вода от резервоара през тръбата за аварийно източване, извадете дозатора и поставете машината на дясната стена, след като покриете пода с парцал.

Повечето перални машини на марката Electrolux нямат дъно, така че елементите, разположени по-долу, са публично достояние.

Тази дизайнерска функция опростява ремонта. От друга страна, по-ниските компоненти могат да се повредят при пренасяне или транспортиране на оборудване или ако върху тях попаднат остатъци и прах.

Някои модели шайби имат дъно, което е представено под формата на капак. В тази ситуация е необходимо също да поставите оборудването на страната му и да развиете болтовете, които държат долния капак. Докато поддържате дъното с плоска отвертка, капакът трябва да бъде свален. Това ще отвори достъп до "вътрешностите" на машината.извадете и проверете помпата

Когато машината е снабдена със защитна система срещу аварийни течове, в нейния дизайн има палет със сензор за ниво на водата, който също трябва да бъде отстранен. Какво да направите, за да получите достъп до помпата при такива модели? Ще трябва:

 • Изключете захранващия кабел от контакта, изключете поставения маркуч и източете водата;
 • отстранете остатъците от течността от резервоара с помощта на аварийния дренажен маркуч или филтъра за боклук;
 • преместете машината на място, удобно за по-нататъшна работа;
 • извадете дозатора за перилен препарат;
 • поставете машината от дясната страна, покривайки пода с парцал;
 • с помощта на шлицова отвертка развийте 4 ключалки, придържащи тигана;
 • изключете окабеляването от сензора, прикрепен към палета, извадете контейнера.

Сензорът за изтичане, когато водата влезе в тигана, изпраща сигнали до контролния модул, който спира работата на пералнята, предотвратявайки наводняването, именно нейните контакти трябва да бъдат изключени.

След като сте намерили дренажната помпа, трябва внимателно да я инспектирате. Основната грешка на неопитни майстори е желанието незабавно да проверят помпата с мултицет. В повечето случаи не става въпрос за електрическата част. Решението на проблема с повреда на изпускателната помпа често е да се почисти от отпадъци, мръсотия, косми, натрупани вътре.

Дренажната система на автоматични машини от всякакви марки е проектирана по такъв начин, че най-голямата част от боклука, попадащ вътре, заедно с неща, заредени за измиване, се утаява в дренажния филтър. Дори и малка част от носилката, която е паднала върху работното колело на помпата, е достатъчна, за да деактивира помпата.

Можете да коригирате ситуацията, като внимателно почистите дренажната помпа. Ако вътре не се открият частици от отпадъци и мръсотия, тествайте елемента с мултицет. В случай на неизправност трябва да се монтира нова дренажна помпа.

Ако всички опити, които можете да направите със собствените си ръце, са завършени, а пералнята все още показва DTC E90, препоръчително е да потърсите помощ от специалисти. За един обикновен потребител е много трудно да поправи модула, управляващ системата, самостоятелно.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини