Всичко за пералните машини

Грешка E50 в пералнята Electrolux

Грешка E50 в пералнята ElectroluxКогато машината с марката Electrolux изведнъж отказа да продължи цикъла, първото нещо, което обръщаме внимание на таблото за управление. За модели с дисплей ще се покаже код за неизправност; за модели, които не са оборудвани с екран, сигналните лампи ще започнат да мигат в определен ред. Ако грешката E50 на шайбата на Electrolux е „виновна“, тогава смело започваме търсенето на проблемното „ядро“. Какво и къде да гледам?

Първоначално действие

Ако пералнята Electrolux даде код за грешка E50, тогава не трябва незабавно да разглобявате кутията и да търсите неизправност. Тази комбинация съобщава за цял спектър проблеми, започвайки от тахометъра и завършвайки с контролния съвет, Следователно, първото нещо, което "питаме", е пишеща машина. Едновременно задържаме клавиша „Старт“ и бутона в съседство с него, докато на дисплея се появи друг шифър. Това е, което трябва да запомните, тъй като ще помогне да се изясни същността на проблема.

Можете да поправите грешката E50 както с помощта на служител на сервизния център, така и независимо вкъщи.

Също така методът с два бутона ви позволява да рестартирате машината. Вероятно е имало внезапна повреда в системата и като такава не е имало грешка в работата на устройството. Можете да рестартирате шайбата и по старомодния начин: изключете и включете.

Друг често срещан проблем, който провокира появата на комбинация E50, е ​​нефункциониращ дренаж. Почти всеки собственик на машината знае какво да прави, за да коригира тази ситуация: проверяваме за запушване в дренажния маркуч, в филтъра за боклук и на работното колело на помпата. Когато рестартирането и проверката не бяха успешни, ще трябва да продължите по-нататък.

Какво предизвика кода?

Не можете да останете безделни - възникналият проблем изисква спешна реакция, диагностика и поправяне. Но да се постави правилната "диагноза" с грешка E50 няма да е лесно. Трудността се дължи на големия брой възможни проблеми с машината:проблеми с контролния съвет

 • триак за управление на късо съединение;
 • отказ на тахогенератора;
 • неизправен двигател;
 • проблеми с пулта за управление.

Грешка E50 сигнализира за проблеми с тахогенератора, двигателя и таблото за управление.

Обхватът на предстоящия ремонт зависи от характера на проблема. Често се изисква бърза и евтина подмяна, но понякога скъпа Фърмуер на контролния съвет, За да не се досещате, се препоръчва да търсите неизправност последователно, преминавайки от проста към сложна. Първо проверяваме сензора на Хол и мотора и на последно място се обръщаме към „мозъците“ на пералнята.

Проверете тахометъра

Тахогенераторът е първият в списъка за диагностика. За да проверите и, ако е необходимо, да го поправите, първо трябва да намерите устройството. Няма да има проблеми с това: всички перални машини, независимо от марката, модела и годината на производство, сензорът на Hall е на едно и също място - на вала на двигателя. Достъпът до устройството е прост начин.

 1. Изключваме пералнята от мрежата, изключваме маркучите за източване и водоснабдяване.
 2. Ние подготвяме отвертки и мултицет.
 3. Развийте задния панел на кутията.
 4. Свалете задвижващия ремък.
 5. Намираме електромотор.
 6. Обръщаме внимание на малкия метален пръстен на вала на двигателя - това е сензорът на Хол.

Невъзможно е да премахнете тахогенератора директно от двигателя - първо двигателят се отстранява като цяло.

 1. Маркираме окабеляването, доведено до двигателя, или фиксираме всички фази на камерата, в противен случай има голяма вероятност от грешка в връзката и двигателят да бъде изгорен по време на повторно сглобяване.
 2. Развиваме винтовете, придържащи двигателя.
 3. С две ръце завъртете двигателя отстрани и след това рязко го извадете от седалката. Трябва да сте подготвени за факта, че частта е много тежка.проверете сензора на Хол

Веднага щом двигателят с тахогенератора е в ръцете, можете да започнете диагнозата. Като начало провеждаме визуална проверка: за наличието на външни механични повреди и надеждността на монтажите. Често ключалките в клемите се разхлабват или контактите се отдалечават, а решението на проблема е да възстановите предишния баланс.

Ако визуално всичко е наред, предстои тестване с мултицет. Има два начина за тестване. В първия случай конфигурираме устройството за измерване на ома, след което освобождаваме контактите и прикрепяме сондите към голите контакти. След това оценяваме числата на дисплея: ако се покаже стойност от 60-70 Ома, сензорът работи правилно.

Друга възможност е да се измери токът, генериран от тахогенератора. За да направите това, включете режима на напрежение на мултицета, поставете сонди и ускорете двигателя с ръка. Ако на екрана се появи стойност в рамките на 0,2 волта, тогава сензорът на Хол работи. В противен случай заменяме повреденото устройство с ново.

Ние внимателно проверяваме мотора

Ако тахогенераторът работи правилно и дисплеят на Electrolux все още показва грешка E50, тогава обърнете внимание на двигателя. За да се установи причината за повреда на двигателя, е необходимо да се проведе цялостна двигателна диагностика. По правило следните елементи на системата „се провалят“:

 • колекторни летви;
 • намотки на ротор и статор;
 • електрически четки.

По-често страдат "ламелите", които се влошават след къси намотки. Поради текущите колебания контактните пластини прегряват и ексфолират, което въвежда дисбаланс в работата на двигателя. „Слоевете“ са фиксирани с лепилен разтвор директно върху колектора, а електрическата връзка се получава поради образуването на специални куки в секцията на ротора. Просто последното е по-често и става невъзможно, ако поради счупване се получи скъсване на кабела на кръстовището.

Много пъти по-лошо, когато ламелите ексфолират при нагряване. Тогава токът, преминаващ през плочите и намотката става по-висок от работното ниво и може да доведе до непредвидими последици. Пилингът може да бъде потвърден, като бавно завъртите ротора с една ръка: ако има ясна пукнатина, тогава има дефект. Работата на такъв агрегат е забранена.

Ексфолиацията не е случайна. Това води до задръстване на лагера или изстрелване на шайбата с полуотворени крила по време на вертикално зареждане. Също така, чрез подобен дефект, ламелите „намекват“ за сериозни повреди на двигателя или неправилна работа на машината. С леко отлепване до 0,5 мм, ситуацията може да се коригира, като се вдлъбна колектора на специална машина. Не забравяйте за контролния визуален преглед, почистване на тялото от чипове и прах, ръчно почистване на всички нередности.сменете електрическите четки

Друго проблемно място на двигателя са електрическите четки. Ако те бъдат изтрити, тогава работата на машината става рискована. Факт е, че когато са износени въглеродните накрайници, „тялото” на четките започва да се трие в тялото на двигателя, което води до появата на искри. За да се сведе до минимум рискът от пожар, старата двойка трябва да бъде заменена с нова.

Електрическите четки се сменят само от чифт - дори ако една от тях практически не е изтрита.

Изборът на нови части трябва да се вземе много сериозно. Можете да закупите замяна чрез специализирани магазини, сервизни центрове или в Интернет. В последния случай е достатъчно да въведете заявката във всяка система за търсене, да изберете организацията, която харесвате, да се свържете с техния екип за поддръжка, да изясните наличността на резервни части или да направите поръчка. Можете да навигирате в асортимента по серийния номер на шайбата, мотора или стария модел. Няма универсални четки - всеки двигател изисква "свои" съвети. Твърдостта също има значение, тъй като твърде твърдите въглища могат да съсипят колектора.

Ако няма проблеми с четките, навиването и ламелите на двигателя, има само една възможност за повреда - отказът на таблото за управление. Възможно е да има няколко причини за неизправността, но самодиагностиката не се препоръчва. По-евтино и по-надеждно е веднага да се обърнете към професионалисти, тъй като електронният модул е ​​изключително крехка и скъпа система.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини