Всичко за пералните машини

Грешка E41 в пералнята Electrolux

Грешка E41 в пералнята ElectroluxАко на дисплея се покаже грешка E41 в пералнята Electrolux заедно с „Err“, тогава не трябва незабавно да обвинявате таблото за управление. Често системата с този код сигнализира за проблеми с ключалката на люка, което е няколко пъти по-евтино от подмяната на контролния модул. Но преди да поставите „диагноза“ и да предпишете „лечение“, си струва да проведете цялостна диагноза на пералнята. Подробни инструкции са дадени по-долу.

Проблеми с ключалката на люка

Често системата генерира грешка в E41, като коригира проблем със заключването на люка. Визуално вратата се затваря и закопчава без проблеми, но херметичността все още е нарушена и UBL не работи. Ситуацията не може да бъде решена чрез натиснато налягане - необходимо е да се провери състоянието на контактите на възела с мултицет.

Код на грешка E41 на шайбата Electrolux по-често показва неизправно устройство за заключване на люка.

UBL перална машина ElectroluxЩе ви е необходим работещ мултицет с разширен обхват и схема на UBL връзка на съществуващия модел. Последното не трябва да се пренебрегва, тъй като всяка пералня от Electrolux има специален заключващ механизъм. С добър пример е по-лесно да изключите конектора и да разберете целта на контактите. Тогава постъпваме така.

 1. Конфигурираме тестера за режим на измерване на съпротивлението.
 2. Придържаме една сонда към неутралния контакт на UBL, а втората към фазата.
 3. Ние оценяваме показаното число на таблото. Ако мултиметърът показва трицифрено число, това означава, че всичко е в ред със заключващия механизъм.

Но това не е всичко. Променяме позицията на втората сонда, като я преместваме от фаза към общ контакт. Отново разглеждаме екрана на устройството и оценяваме резултата. Ако тестерът изведе на дисплея „0” или „1”, UBL определено е повреден и е открита неизправност. Когато номерът е различен, ключалката е заключена правилно и трябва да търсим допълнително причината за DTC E41.

Симисторът, контролиращ UBL, изгоря

проверете и поправете контролното таблоВтората възможна причина за грешка E41 е изгорял триак или повредена контролна платка. Тоест UBL работи добре, но системата не получава сигнал за блокирането, което е станало. За да поправите повреден модул, ще трябва да получите веригата и да проверите, За да направите това, трябва:

 • извадете дозатора за перилен препарат, като разклатите тавата и го издърпате към себе си с усилие;
 • намерете 2 болта в отвора до отделението за клетки и ги развийте;
 • вземете още 4 винта, разположени в края на панела под горния капак на машината;
 • вземете панела с ръце и леко го плъзнете нагоре;
 • откъснете ключалките;
 • разглобете корпуса на панела и извадете контролната платка.

Когато изваждате контролната платка от пералнята Electrolux, всички изключени проводници трябва да бъдат фиксирани към камерата, за да не се объркат връзките по време на повторно сглобяване.

Веднага след като дъската е в ръцете си струва внимателно да се проучи повърхността й за дефекти, следи от изгаряне или механични повреди. Ако няма видими причини за безпокойство, ще трябва да прибягвате до мултицета отново и да проверявате всеки триак за повреда. Следващите инструкции ще ви помогнат да разберете какво да направите, за да проверите модула.

 1. Поставяме тестера в режим на звуково набиране.
 2. Докосваме сонди за контакти A1 и A2 и гледаме екрана. Когато се покаже „1” или „OL”, триакът работи и когато числото е близо до нула, е необходимо да се коригира ситуацията, като се замени частта.
 3. Когато между клемите няма TK, проверяваме контролния електрод. Ние насочваме краищата на устройството към захранващите клеми и основния електрод. Със стойности 80-200 няма от какво да се притеснявате.
 4. Затваряме основния електрод и след няколко секунди премахваме тока, наблюдавайки състоянието на триака. Ако превключвателят не се затвори, тогава е необходим пълен ремонт с подмяна.

Но е по-добре да не експериментирате с дъската и да поверите решението на проблема с грешката E41 на майсторите на сервизния център. Не забравяйте, че един модул е ​​крехко и скъпо нещо, затова без опит и практика е лесно да се влоши повреда.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини