Всичко за пералните машини

Код за грешка E40 на пералнята Zanussi

грешка E40 ZanussiПонякога при използване на пералня Zanussi възниква проблем: машината се включва, работи за няколко секунди, след което се изключва и дава грешка E40. Ако не намерите и решите проблема, устройството няма да започне да функционира. Защо грешката E40 се показва на пералнята Zanussi и как да се справите с нея, прочетете нашата статия.

Причини за грешка, съседни шифри

E40 е по-скоро стандартна грешка, която показва неизправност в устройството за заключване на вратата. Контролното табло на машината Zanussi има диагностичен режим, в който трябва да въведете, за да определите най-точно причините за проблема. В случай, че вашето устройство не е снабдено със софтуерен селектор, процедурата ще бъде малко по-различна:

 1. На снимката по-долу ще видите два бутона отдясно под числото 1. Натиснете ги едновременно.
 2. Задръжте бутоните под номер 1 и едновременно натиснете бутона под номер 2, за да включите пералното устройство. Задръжте клавишите, докато всички индикатори на машината започнат да мигат.

Ако вашата шайба е снабдена със софтуер, тогава вие, както казахте, просто влизате в режим на диагностика. За целта задръжте двата бутона отдясно и ги задръжте за няколко секунди. Ако направите всичко правилно, E40 ще изчезне от дисплея и вместо този код ще се появи един от другите кодове за грешки:

 • E41 - Това е код за неизправност, който информира потребителя за течове в затворения люк.
 • E42 - показва неизправност в UBL.
 • E43 - Триакът, който е отговорен за работата на устройството за заключване на люка, е счупен.
 • E44 - сензор за отваряне на вратата на барабана в неизправно състояние.
 • E45 - има специална електрическа верига между целевия триак и блокиращото устройство. E45 показва неизправност на тази част.

Когато разберете какво причинява неизправността на вашата шайба, можете да преминете към следващите стъпки за отстраняване на неизправности.

Сменяме блокиращото устройство

Кодът на грешката E40 обаче не винаги показва сериозни проблеми с компонентите на машината. Затова не влизайте в диагностичен режим веднага след като дисплеят покаже грешка. За начало натиснете вратата на коляното на люка, леко, но доста силно. В някои случаи след такива действия машината започва да работи както обикновено. Ако това обаче не помогне, диагностицирайте грешката по горния метод или проверете сами неизправността на машинните части. Най-добре да започнете с UBL.подмяна на UBL в SM Zanussi

 1. Отворете вратата и махнете скобата от гумената гума - маншета.
 2. Ключалката е прикрепена към вратата със специални болтове, те са ясно видими отвън, развийте ги.
 3. Извадете ключалката.
 4. Проверете всички контакти (3 и 4 контакта са затворени, а 4 и 5 са ​​отворени).
 5. Поставете нова ключалка, внимателно освобождавайки старата от проводниците
 6. Върнете скобата в първоначалното си положение.
 7. Включете режима на пране, за да проверите работата на машината.

Ако всичко работи правилно, тогава сте изпълнили задачата и сега знаете какво да правите и как да отстраните проблема. Грешка E40 може да се появи по всяко време и фактът, че знаете как да действате в тази ситуация, ще ви спести значително времето.

Други разбивки, причиняващи кода

Контролното табло е свързано към UBL с помощта на специални електрически проводници. Ако някой от тях спре да работи, контактът между платката и UBL е прекъснат и съответно на екрана ще видите код за грешка. С помощта на мултицет проверете всяко окабеляване поотделно, за да откриете неизправната.

Триакът, отговорен за заключването на вратата, е разположен на таблото за управление. И е много по-трудно да се поправи. Ако нямате специално обучение, тогава най-вероятно дори няма да можете да намерите тази малка част на дъската. И ако можете, в случай на неизправност, дъската изисква запояване, което трудно можете да направите сами.

На снимката по-долу виждате снимка на платката на модела EWM200.Частта, от която се нуждаем, е обозначена с думите „Този ​​елемент се срина“ и се намира в долния десен ъгъл. Разбира се, ако имате опит с подобни проблеми, можете да опитате да поправите частта със собствените си ръце, но ако не, по-добре е да се свържете с специалист.

SM Zanussi дъска

Появата на E40 на дисплея на вашия автомобил обаче може да бъде причинена от повреда на всяка друга част в системата за отваряне и затваряне на вратата (счупване на самата брава, триачно изгаряне). Следователно, за да се диагностицира сигурно повреда, ще трябва да проверите всички компоненти от горната система.

Поне, поне грубо знаейки какво е причинило тази грешка и как да я разрешите, можете сами да опитате да повлияете на работата на вашето устройство. В краен случай могат да бъдат извикани майстори, ако независимите манипулации са се провалили.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини