Всичко за пералните машини

Грешка E3 в пералнята Gorenje

Грешка E3 в пералнята GorenjeСъвременните модели на Gorenje са в състояние да проведат самотест на системата и в случай на проблем да предупредят собственика. Предупреждението се показва на цифровия дисплей под формата на шифър - код, чрез който е лесно да се установи причината за неизправността. Често потребителите на автоматични устройства от Gorenie срещат грешка E3, която показва проблеми със събирането на вода. Причината може да е банално спиране на водата, както и сериозна неизправност на модула. Какво точно се счупи и как да се поправи грешката в E3 - ще опишем подробно по-долу.

Причини за появата на този код

Мигаща грешка в E3 показва, че в пералнята няма достатъчно вода за изпълнение на избраната програма. Първо, машината се опитва да компенсира недостига за дълго време, след което спира системата. Редица неизправности на пералнята Gorenje водят до това положение.

 1. Проблеми с приема на вода. Ниско налягане във водоснабдяването, спирателен кран, запушен входен маркуч, цедка или вход за вода. Това включва и други препятствия пред потока на течност в барабана - извиване, притискане на маркучите или изключване от захранващата тръба.
 2. Проблеми с дренажната система. Ако е неправилно свързан към канализацията, тогава цялата вода, която влиза в машината, веднага ще се оттича в канализацията и нивото, необходимо за стартиране на измиването, няма да бъде достигнато. В този случай комплектът отнема много време и с характерния звук на сливаща се течност. Оставащото количество вода може да надвиши маркировка от няколкостотин литра и ако в апартамента не е инсталиран водомер, няма да е лесно да забележите проблема.
 3. Теч. Тук всичко е ясно - веднага щом системата открие теч, цикълът приключва. Най-лесно е да определите дали обръщате внимание на пода в близост до шайбата.
 4. Дефектен превключвател за налягане. Това е датчик за ниво на водата и когато той не работи правилно, данните за количеството вода не отиват в контролния модул. Машината не знае колко течност има в резервоара и дали е достатъчно за стартиране на цикъла, така че не дава сигнал за стартиране на измиването.
 5. Неизправност на контролната платка. Ситуацията е обратна на предишната. Модулът не може да получава информация за количеството вода, така че блокира устройството за предотвратяване на течове и късо съединение.

Повечето от тези повреди могат да се представят на всеки етап на измиване, но по-често грешката в E3 се появява в самото начало. Има и характерен признак на предстоящото бедствие - дълго натрупване на вода, поради което машината се изтрива по-дълго от обикновено време. За да диагностицирате точно източника на проблема, ще трябва да проверите всяка възможна причина една по една.

Няма вода или не минава

Въпреки впечатляващия списък с възможни неизправности, не трябва да изпадате в паника и да се обадите на съветника. Почти всичко може да се оправи със собствените си ръце за няколко минути. Като начало проверяваме наличието на вода във водоснабдителната система - често има изключване без предупреждение на жителите. На втората стъпка проверяваме чешмата или изхода за вода, за да се уверим, че подаването на вода към машината не е трудно.

След това обърнете внимание на филтърната мрежа, която се намира на входящия клапан и често е запушена. Запушванията се елиминират, както следва:

 • изключете машината от електрическата мрежа и изключете водата;
 • развиваме входящия маркуч и изключваме от тялото, разхлабвайки скобите;

Важно! Пригответе парцал, тъй като остатъчната вода може да се разлее по пода.

 • затягаме филтъра с клещи или клещи и дърпаме върху себе си;
 • почистваме решетката с пинсети и накрая изплакваме под високо налягане на водата. Ако има силен мащаб, по-добре е да се извърши интензивно почистване: накиснете продукта в разтвор на топла вода и лимонена киселина за 30-60 минути;
 • мрежата трябва да бъде премахната и почистенавръщаме филтъра и маркуча за поставяне.

 

Остава само да проверим дали ситуацията е коригирана - стартираме експресно измиване на пералнята. За да предотвратите ново запушване, почиствайте редовно мрежата и инсталирайте междинен филтър., Не забравяйте, че дори в чистата вода от чешмата има различни примеси, депозирани върху частите на машината. Ако почистването не помогна, продължете ремонта и се справете с други възможни неизправности.

Входният клапан се счупи

Следващата проверка на ред е всмукателният клапан, който също е лесно да направите сами. Намираме го под горния панел на машината на задната стена. Няма да допусне грешка - лесно се определя от свързания входящ маркуч и дюзи, свързани към приемника за прах. След това, процедирайте по следния начин:

 1. конфигурирайте мултицета за измерване на ома;
 2. прилагайте сонди за всяка намотка;
 3. оценете резултата, ако показаната стойност не е близка до 3 kOhm - частта е дефектна.

Какво да правим с дефектен клапан? Промяна само на нова. Снимаме местоположението на проводниците и кабелите, изключваме се, след това развиваме фиксиращия болт и отстраняваме частта.

трябва да проверите всмукателния клапан

Закупуваме подобно копие и се свързваме с пишещата машина: закрепваме основния винт към стената и, ръководени от снимката, направена по-рано, свързваме всички окабеляване и подходящи тръби. Ние здраво фиксираме със скоби и се връщаме, за да поставим отстранената мрежа с маркуч за пари.

Не забравяйте да проверите качеството на комплекта вода, като пуснете бързо измиване или изплакване.

Проблеми с електрониката

Ако преди това проблемът с грешката в E3 не беше открит, то въпросът е в електрониката. Най-вероятно е виновен превключвателят за налягане, което неправилно определя нивото на водата в резервоара. Проверяваме нейното изпълнение.

 1. Извадете горния панел.
 2. Намираме малък диск, към който е прикрепена дълга тръба, простираща се дълбоко в резервоара. Благодарение на този елемент се следи нивото на водата в машината - при пълнене налягането на въздуха се променя и сигналът се предава на таблото за управление.
 3. Изключете частта.
  превключвателят за налягане може да се провали
 4. Издухайте тръбата. Намираме тръба с диаметър, равен на фитинга, и я вмъкваме в конектора. Подуйте леко и слушайте. Задействаните контакти ще се усетят с няколко щраквания. Отсъствието им показва повреда.
 5. Обаждаме се на всички контакти. Включваме режим на съпротивление и свързваме сондите към контактите. В идеалния случай стойностите на дисплея на мултицет трябва да се колебаят.

Отрицателният резултат принуждава замяната на дефектния елемент с нов. Не е скъп и е много лесен за инсталиране. Достатъчно е да развиете фиксиращите винтове и да инсталирате работното устройство по подобен начин.

може би контролната платка се счупи

Когато всички предишни елементи и сензори са преминали теста, тогава с абсолютна сигурност можем да кажем, че проблемът е в контролното табло. Вероятно е имало повреда на отделен триак, поради който модулът не може да получи информация за нивото на водата и да стартира програмата за измиване. Опитът да поправите самостоятелно „електронния мозък“ на пералнята е строго забранен - ​​дори и най-малката грешка ще влоши ситуацията и ще струва няколко пъти повече.

Най-добрият вариант е незабавно да се свържете с следпродажбената услуга. Специалистите ще проведат цялостно проучване, като се започне с визуална проверка, позвънят всички контакти и завършат с препрограмирането на таблото.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини