Всичко за пералните машини

Грешка E24 в съдомиялна машина на Bosch

грешка e24 в съдомиялната машина BoschГосподарките не се радват на съдомиялни, защото има свободно време за себе си любима. Ако обаче на дисплея се появи някаква грешка, например E24, и машината спре да мие, тогава започва паника, какво да правя? Но не си струва да изпадате в паника, по-добре е да мобилизирате силите и знанията си, за да открием неизправност и ще се опитаме да ви помогнем в това.

Грешка при декодирането

Обяснението на всички грешки на съдомиялната машина на Bosch трябва да бъде посочено в инструкциите. Само дешифрирането обаче може да не е достатъчно; трябва да знаете как да го поправите сами. Или може би колата е толкова неизправна, че само майсторът може да помогне. Такъв е случаят с грешката в E24.

DTC E24 означава, че има проблем с изтичането на водата, производителят посочва причината в изкривения дренажен маркуч или в запушването му. Изглежда, че всичко е много просто, изправете маркуча, почистете го и това е всичко. Но не беше там, потребителите на съдомиялни машини, които срещат грешка в E24, твърдят, че блокирането няма нищо общо.

Най-вероятно те са прави, защото преценете сами какъв вид на маркуча може да се обсъжда, ако машината е инсталирана правилно и не докосвате маркуча. Второ, най-често грешката Е24 според хората се появява в самото начало на цикъла, приблизително 1,5-2 минути след включването, когато съдомиялната машина дори не е имала време да изтече вода, да не говорим, че започва да я източва. Следователно е много странно, че в инструкциите пише, че грешката E24 информира за дефектно източване.

Ако разсъждаваме логично, тогава според нас, в случай на възникване на грешка E24, са налице следните причини:

 • неизправност на един от сензорите;
 • неизправност на изпускателната помпа;
 • Възникна грешка в софтуера на контролния блок.

Има случаи, когато грешката E 24 се редува с грешката E 22, как да я поправим е описано в статията Грешка E22 в съдомиялната машина на Bosch.

Основни решения

Тъй като производителят по грешка E24 означава проблем с изхвърлянето на вода, тогава първо ще разберем как да премахнем запушванията в дренажната система.

Как да почистите дренажния филтър, смятаме, че няма да имате проблеми, защото трябва да правите това редовно. Филтърът се намира в дъното на съдомиялната машина и се отстранява доста лесно. Използвайте кабел с четка за почистване на маркуча за източване. Освен това под филтъра можете да извадите пластмасовата тапа, която ще осигури достъп до предавката на изпускателната помпа. Проверете и отстранете всички отпадъци. Много често костите от плодове, например, лимон или портокал, се запушват под филтъра, в резултат на което се появява грешка Е24.

Важно! Възможно е да има запушване на съединението между дренажния маркуч на съдомиялната машина и канала за изтичане. Трябва също да се почисти.

Огледайте помпата

Самата помпа може да се задръсти, в резултат на което спира да изтича вода и се появява грешка E24. За да стигнете до помпата в съдомиялна машина на Bosch, трябва да:

 1. обърнете колата с главата надолу;
 2. развийте задния капак и страничните панели (ако машината не е вградена);
 3. развийте долната предна лента, а под нея друга лента, която държи дъното на кутията;
 4. извадете пластмасовите държачи отстрани на машината;
 5. премахнете дъното, след което достъпът до "вътре" на машината ще се отвори;
 6. голям пластмасов калъф с изпускателни отвори за дюзи е пропускащ нагревателен елемент, има помпа отстрани, необходимо е да завъртите помпата на половин оборот по посока на часовниковата стрелка и да я издърпате отстрани;

  Не забравяйте първо да изключите проводниците и сензорите от него.

 7. Сега проверете работното колело, косата и конците могат да бъдат навити на него, те трябва да бъдат отстранени, най-добре е да извадите самия вал;
  помпа в съдомиялната машина
 8. след цялата процедура сглобете машината в обратен ред и започнете измиването, за да проверите за възникване на грешка E 24.

Съвети от членовете на форума

Всички горепосочени методи за отстраняване на неизправността, свързана с появата на грешка E 24, може да не помогнат. Изучавайки голям брой форуми по тази тема, решихме да предложим още няколко съвета за разрешаване на тази неизправност. За някои DTC E 24 в съдомиялната машина на Bosch не създава проблеми и след издухване на дренажния маркуч с прахосмукачка, проблемът се елиминира.

Един потребител в дълга борба с грешката намери причината в изпускателната помпа. Оказа се, че когато е включено, работното колело отказва да се върти, така че помпата не изпомпва вода. Проблемът е, че роторът е напълно залепен за стените на втулката или се върти, но плътно. За да решите този проблем, трябва да почистите стените на втулката, самия ротор и да смажете ръкава вътре.

помпа в съдомиялната машина

Някои потребители пишат, че грешката E 24 в съдомиялната машина на Bosch може да бъде нулирана чрез сложни манипулации при включване и изключване на машината. Ние обаче не препоръчваме този метод за отстраняване на неизправности и няма да го описваме. Нека обясним защо - нулирането на грешката E 24 не води до отстраняване на самата причина, а може само да накара миялната машина да работи на максимална мощност, което в крайна сметка води до още по-големи проблеми.

Грешка E 24, която се появява почти веднага след включване на машината, може да бъде отстранена след отваряне на вратата на машината. Ето какво предлагат потребителите:

 • включете съдомиялната машина;
 • изчакайте около минута, докато помпата работи;
 • чакане за щракване и шум, наподобяващ набор от вода;
 • след около 30 секунди отворете вратата на съдомиялната машина;

  Важно е да отворите вратата в точното време.

 • затворете вратата и изчакайте машината да завърши цикъла на измиване.

магнит за врата на съдомиялна машина

Според потребителите, машината работи добре, но постоянно я стартира по този начин дразни. След такава диагноза на грешка E 24, някои решават проблема, като пренареждат магнита в сензора на вратата, който контролира дали е затворен или не., Може би това се случва, въпреки че, честно казано, е съмнително, защото в края на краищата грешката E 24 трябва да бъде свързана с канализацията, а не с вратата.

Но все пак намерихме рационален начин да премахнем кода E 24 в машините на Bosch във форумите. Състои се в следното:

 • необходимо е да отворите десния капак на корпуса и да премахнете уплътнението;
 • под уплътнението ще видите пластмасов контейнер, на дъното на който има тръби, както е показано на снимката, той може да бъде запушен в тях;
  блокиране на съдомиялна машина
 • ако дюзите лесно се откачат (всичко зависи от модела на съдомиялната машина на Bosch), след това ги извадете и почистете с прахосмукачка, докато наливате вода в маркуча за източване.

Надяваме се, че снимката ще ви помогне, поне да разберете къде да търсите причината за неизправността, която генерира грешка Е 24. Ако никой от методите не ви е помогнал, ще трябва да потърсите много добър съветник, който ще ви помогне да намерите причината и да поправите грешката. Между другото, само капитанът може да провери работата на контролера, може би причината се крие в него, тъй като той не разпознава правилно сигналите.

В заключение обърнете внимание, че да се справите с всяка грешка в съдомиялната машина на Bosch, може да не е толкова просто. Най-добре е да сте търпеливи и да се справите с устройството на съдомиялната машина. И като го разгледате, ще имате повече шансове да откриете причината за грешката E 24, късмет в ремонта!

   

9 коментара на читателя

 1. Граватар Саня Саня:

  Получих този e24 и той също крещи цяла нощ, като се счупих - поправете ме, докато проблемът не бъде решен, ние го наблюдаваме по-нататък.

 2. Граватар Игор Игор:

  По дяволите, невероятен, но методът от 30 секунди помогна! Този Бош вече ме тормози ... Не очаквах това от тях!

  • Граватар Николай Николас:

   Вече използвам този метод (30 сек.) От две години! Уморен !!!

 3. Граватар Юри жури:

  Грешката ме изнерви.Той тръгна от печката ... изми и почисти всички тръби и изводи, подходящи за изпускане, включително филтри за всмукване и отстой. Изсипва се PMM почистващ препарат. И ето, ето! Всичко работеше както преди. Bosch не може да се заблуди;

 4. Граватар Антон Антон:

  Момчета, просто е. Купувате лекарство срещу задръствания и го изсипвате в машината. След това 3-4 изплаквания и без грешка.

 5. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  В момента обичайното бутало помогна. Извадих няколко пиперки от филтъра. На следващо място, мисля да използвам лекарство срещу задръствания.

 6. Граватар Павел Paul:

  Момчета, не вярвайте. Машината работи 3 години след монтажа. Днес издаден Е 24. Отблъснах я от стената и каква беше изненадата ми, как тя източи водата? Причината е силно предаван маркуч. Опитахме се много да натискаме възможно най-близо до стената!

 7. Граватар Иван Иван:

  Почистих и измих филтъра вътре и той работи добре 🙂

 8. Gravatar Master Господарят:

  И нищо за често срещаната причина за тази грешка. Мозъците не получават сигнал за празен резервоар. Откъде идва? Кой знае, той ще разбере къде да се изкачи 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини