Всичко за пералните машини

Грешка E23 в пералнята на Bosch

грешка E 23 в машините на BoschГрешка E23 на пералнята на Bosch не е толкова рядка, но в описанието на кодовете на стандартната система за самодиагностика на перални машини от тази марка няма да намерите тази грешка. Обичайните кодове за грешки на съвременна машина на Bosch започват с буквата „F“ и само няколко започват с „E“. E23 е изключение, което се среща при някои модели перални машини на Bosch. Независимо от това, този код трябва да бъде декриптиран и ние ще бъдем ангажирани с него.

Изтичане в палета на машината

Грешка E23 се декодира по същия начин като грешка F23, което е много по-често срещано в пералнята на Bosch. А именно E23 уведомява, че сензорът на системата за защита от течове, който се намира в тигана на пералнята, се е задействал.

Aqua stop сензорът работи много просто. В тигана на пералнята, свързан с поплавъка, има специален сегмент. Когато водата влезе в резервоара, поплавъкът се издига, сензорът се задейства и на дисплея се появява E23. Причините за течовете могат да бъдат различни:

 • резервоарът за измиване е отслабнал;
 • пукнатина в тръбата за източване;
 • маркучът е разхлабен или теча;
 • контейнер за прах не е поставен или изтича.

Изобщо не е необходимо да е имало теч в действителност, защото сензорът може да се почувства по друга причина.

грешка e23 на дисплеяВ практиката на нашите майстори имаше следния случай. Обади ни се клиент, който се оплака от грешка E23, възникнала на пералнята му с марка Bosch. Той иска кратка устна консултация с нашия господар за тази грешка. Господарят започна да му разказва за датчика за поплавък на системата Aqua Stop, който работеше в тигана и заради това, казват те, се появи грешка. Клиентът се вслуша и след това каза, че колата му изобщо не е оборудвана със система за защита от течове и че няма капачка за капене, още по-малко маркуч Aqua-stop.

Господарят се изненада и покани клиента да напусне къщата, за да се справи с проблема всъщност. В резултат на това се оказа, че машината наистина няма система за защита от течове, обаче, в нейния модул е ​​пришит код E23, който диагностицира тази грешка. Проблемът се появи само в резултат на късо съединение.

Те се опитаха да нулират грешката, рестартираха контролния модул, провериха веригата, но нищо не помогна. Не беше възможно нито да се реши проблема, нито да се открият причините за него. В резултат на това беше възможно да се отървете от досадния код само след препрограмиране на електронния модул. Тази ситуация е показателна за факта, че си спомняте, че Aqua спира Aqua stop и не бива да забравяте за проблеми в контролния модул. Грешка E23 е поне рядка, но може да бъде причинена именно от такива повреди.

Сензорна дисфункция

Не е чудно, че майсторите, когато инсталират пералня със система за защита от течове, препоръчват да проверите палета за различни отломки. В нашата практика се случи така, че собствениците, премествайки пералнята на друго място, откриха грешка E23. Почувствайки палета, те се увериха, че всичко е сухо и причината за грешката е неразбираема. Нашите майстори отвориха тигана и разбраха, че малко парче пластмаса, което по-рано е било в тигана, когато носеше машината Bosch, е паднало под поплавъка и, естествено, го е вдигнало. Извадиха боклука, поставиха палета на мястото му и колата сега работи както преди.

Отпадъците в тигана могат да доведат до отказ на сензора, когато се появи теч.

сензор в тигана

Между другото, този сензор е доста чувствителен. Достатъчно е да бъдете неточни при инсталирането или носенето на пералнята и проблемът под формата на грешка E23 веднага ще се „изтегли“. Отделно трябва да се каже за късо съединение, че сензорът може да изгори с всички произтичащи от това последствия и за счупване на проводниците, захранващи сензора. Последното, между другото, се случва по време на импровизиран ремонт, когато собственикът на „домашния помощник“, когато го разглобява, случайно прекъсва жицата, преминаваща от кутията към палета до сензора.

Като цяло, ако срещнете грешка E23, обърнете специално внимание на поплавковия сензор, разположен в тавата на пералната машина Bosch.Вече при подробен преглед има шанс да откриете неизправност и като я намерите, трябва да започнете ремонт.

лекарство

Ако видяхте, че грешката E23 изскочи поради натрупването на вода в пералнята, спешно трябва да започнете да търсите причината за теча. Някои потребители във форумите съветват да наклоните каросерията на колата, за да елиминирате тази грешка, така че поплавъкът да се спусне, други да изпомпват вода с круша за клизма, а трети да се „извращават“ по някакъв начин. От своя страна отбелязваме, че подобни мерки са чисто временни. Ако причината за изтичането не бъде отстранена, водата ще се натрупа отново и какво, ще я изпомпвате отново?

По наше мнение е необходимо частично да разглобите пералнята на Bosch, като проверите за течове:Разглобяване на перална машина Bosch

 • разклонителни тръби и техните фуги;
 • маркучи и техните стави;
 • помпа;
 • резервоар;
 • Автомат.

За това как да разглобите по-добре пералня от тази марка е описано в статията Перални машини Bosch, няма да се съсредоточим върху това. След като откриете изтичаща клонова тръба или резервоар, тя може да бъде заменена или може да бъде покрита с уплътнител или студено заваряване, в зависимост от естеството на повредата. Между другото, някои майстори са много готини по отношение на този метод на ремонт, предпочитат да променят цялата част. По принцип това е правилно, но има ситуации, когато пукнатината е много малка и подмяната на един и същ резервоар е свързана с определени проблеми и това е скъпо. Въпреки че, разбира се, вие решавате.

Ако проблемът не е в теча, а в сензора за спиране на Aqua, ще трябва да го замените. За да направите това, развийте и внимателно (без да разкъсвате жицата), извадете палета. Изключете жицата от сензора. Извадете сензора от ключалките с отвертка и го преместете отстрани. Поставете на негово място нов, оригинален сензор.

В заключение отбелязваме, че грешката E23, че грешката F23 в пералнята на марката Bosch се декриптира по същия начин, следователно, трябва да се вземат всички мерки или за елиминиране на теча, открит от системата за спиране на Aqua, или за поправяне на системата Aqua stop, в зависимост от това причини този код да се появи. Успех!

   

15 коментара на читателите

 1. Граватар Лена Lena:

  Благодаря ти много!
  Имам перална машина Bosch с тегло 8 кг. Излезе грешка e23. Опитах всичко! И да чукаш шеги и жица и програми ... благодарение на теб, просто наведех пишещата машина и това е! Благодаря ви!

 2. Граватар Натал родилен:

  Благодаря ви за помощта, всичко е лесно и просто!

 3. Граватар Сая Saya:

  Помогнете да нулирате грешката. Д: 23 мига на таблото.

 4. Граватар Антон Антон:

  Наклонете колата и това е всичко.

 5. Граватар Андрей Андрю:

  Клас, и аз го направих!

 6. Граватар Серж шевиот:

  Благодаря ви! Наистина помогна, никога не бих си помислил)

 7. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви за съвета, този метод ми помогна и аз. Наклони машината и спечели.

 8. Граватар Елена Елена:

  Благодаря ви много, наклонът помогна!

 9. Граватар Ярослав Ярослав:

  Благодаря ви много! Водата ми в кладенеца е тежка. Той вдигна капака, извади маркуча от изпускането и почисти тръбата на входа на приемника за прах от натрупването на калций.

 10. Граватар Олга Олга:

  Благодаря ви много, помогна ни. Те наклониха машината, цялата вода изтича и всичко работи.

 11. Граватар Ина Инна:

  Благодаря ви много за статията. Помогна много. Пералня Bosch. На 7 кг.

 12. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ви! Коментари за необходимостта да наклоните машината, така че да изтече вода, ми помогнаха! Всичко работи! Пералня Bosch за 7 кг. Получих грешка E: 35.

 13. Граватар Иван Иван:

  В коя посока да наклоните?

 14. Граватар Гост гост:

  Благодаря и ни помогна =)

 15. Граватар Дима Дима:

  Благодаря ви Помогна.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини