Всичко за пералните машини

Грешка E23 в пералнята на Siemens

Грешка E23 в пералнята на SiemensПералнята на Siemens има доста сложна система за диагностика, оборудвана със солиден брой кодове за грешки. Не всички потребители обаче са озадачени от изучаването на тези кодове, но напразно. Правилното им дешифриране ще ви помогне да намерите проблема и да отстраните проблема. В статията ще разберем какво означава грешката E23 в пералнята.

Нека се опитаме да декриптираме

Като начало, кодът E23 е отговорен за течовете. Електронният модул е ​​свързан със специален датчик, който отговаря за навлизането на вода. Частта е разположена в палета.

Как работи тази система? Факт е, че в тигана сензорът е свързан към специален поплавък. Ако водата започне да прониква в тигана, поплавъкът се движи и сензорът се запалва. Тъй като е свързан с контролния модул, машината веднага показва съответния код за грешка на дисплея. Най-честите причини за течове се определят лесно.

  1. Повърхността на миещата вана се износва и износва с течение на времето, което води до образуване на малки дупки.
  2. Изпускателната тръба е спукана - тръба, свързваща дренажната помпа и миещия резервоар.
  3. Входният маркуч изтича поради повреда или в резултат на лошо завинтване.
  4. Контейнерът с почистващ препарат или не е поставен, или изтича.

обаче трябва да се има предвид, че модулът за управление, подобно на всяко друго електронно устройство, понякога може да се провали, И изобщо не е необходимо грешката да е подчертана обективно. Кодовете за неизправности за машината на Siemens може да изглеждат напълно неразумни. Как това може да се случи и какво да се направи в този случай, ще разкажем с пример.

имате проблеми със системата aquastopВ един от сайтовете, посветени на този проблем, сервизът SM сервиз написа, че е получил обаждане от клиент, който се оплаква от кода E23 на екрана на перална машина на Siemens. Потребителят помоли експерт да започне устна консултация по този въпрос. Разбира се, капитанът започна да му разказва за системата с поплавък и сензор, който се нарича Aquastop, за тигана и възможните течове. Потребителят на шайбата обаче го спря и каза, че лично колата му не е оборудвана с такива системи и дори няма палет.

Искрено изненадан и не много вярващ на думите на клиента, капитанът предложи лично да провери шайбата и да провери дали кодът за грешка всъщност се е появил случайно, без съществени обстоятелства.

След проверка на устройството се оказа, че по принцип в него няма система Aquastop и кодът E23 присъства в диагностичната система напълно формално. Какво предизвика грешката? Майсторът заключи, че някъде в контактите на машината има късо съединение. Премахването на кода обаче не беше толкова просто. В резултат проблемът беше решен само чрез мигане на електронния модул. следователно не забравяйте, че всеки код за неизправност може не само да говори за съответния проблем, но просто да е проблем на електронната система.

Нека започнем с проверка на сензора в тигана

В този параграф ще ви обясним защо е важно да проверите сензора, дори ако сте сигурни и сте сигурни, че няма течове. Както бе споменато по-горе, сензорът се задейства чрез повдигане на поплавъка и не само водата може да го повдигне, но също и отломки или външен елемент, който е кацнал в тигана.

Има моменти, когато хората транспортират шайби от едно място на друго, в резултат на което малко парче пластмаса може да падне и да удари поплавъка, като го повдигнете. Тогава просто трябва да поставите диагноза, да разберете проблема и да премахнете всички чужди предмети от палета. по-скоро Като цяло, след понижаване на поплавъка, код E23 ще изчезне от само себе си.

Внимание! В допълнение, остатъците могат да причинят отказ на сензора. В крайна сметка, каквото и да каже някой, това е техника и всеки досаден компонент може да забави работата си.

В крайна сметка кодът може да се покаже поради късо съединение, в резултат на което сензорът изгаря или контактите, свързани към него, се счупват. Това често се случва, когато се опитвате да го направите сами, направено от домашни майстори или просто в резултат на скок на тока.

Говорихме за ситуации, които причиняват грешка, която не е свързана с теч. Те причиняват грешки дори по-често от неизправности, съответстващи на кода. Във всеки случай първо трябва да инспектирате тигана и след това да опитате да коригирате разбивката.

Ремонтираме оборудване със собствените си ръце

Сега помислете за случая, когато водата всъщност се образува в тигана. Важно е да се има предвид, че в този случай е необходимо да се търси причината за попадането на течността в резервоара, а не да се изпомпва водата и да се надяваме, че грешката изчезва от това. Макар че за начало наистина ще трябва да се отстрани водата (някои я правят клизма, а други като наклонят случая, методите са много разнообразни).

След като в тавата не е останала повече вода, пералното устройство трябва да се разглоби, за да се провери течовете в най-чувствителните компоненти. Сред тях са:пукнатина в резервоара предизвика теч

  • разклонителни тръби, маркучи, както и местата на техните връзки с други части;
  • дренажна помпа;
  • контейнер за прах;
  • резервоар.

Ако в една от частите се открие пукнатина или дупка, разрушаването може да бъде отстранено чрез покриване на пролуката със студено заваряване или уплътнител. Опитните занаятчии обаче предпочитат и препоръчват на потребителите да променят цялата част, тъй като това е по-надежден начин да спрат делата. В крайна сметка, може би след два дни ще се образува пукнатина на друго място и тогава ремонтът ще трябва да се повтори.

От друга страна, поради една малка пукнатина, смяната на цял резервоар е много неприятна и скъпа. Следователно, зависи от вас. Всеки потребител има свой собствен поглед върху проблема, следователно всеки ще го реши по свой начин.

Ако има проблем в сензора Aquastop, ще трябва да го замените! Купете нова част и я заменете със счупена. За целта внимателно изключете палета и след това изключете компонента от всички ключалки и проводниците, които го държат. Подобно на стария, поставете нов сензор и сменете палета!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини