Всичко за пералните машини

Грешка E22 на съдомиялна машина на Bosch

грешка e22Съдомиялната машина на марката Bosch е доста надеждна и се счупва рядко, особено ако тази машина е с европейско сглобяване. Въпреки това, понякога това се случва, оборудването спира да работи и на дисплея светва кодът на системната грешка. Проблемът е, че в контролния блок на съдомиялната машина са вградени доста кодирани грешки и първото нещо, което потребителят ще трябва да направи, е да дешифрира кода, който се появява, и след това да предприеме действия. В рамките на тази история ще се заинтересуваме от грешка e22, нека поговорим за нея по-подробно.

Системни грешки

В повечето случаи грешка e22 на съдомиялна машина на Bosch се появява преди края на програмата за пране. Остава буквално 5-7 минути, машината първо спира програмата или програмния цикъл, а след това замръзва и дава грешка в e22. Понякога след изключване на съдомиялната марка Bosch и многократното му включване е възможно да се възобнови нормалната му работа, но след 2-3 програми отново има окачване и грешката отново “изскача” на дисплея. Понякога е различно.

 1. Системна грешка e22 на съдомиялна машина на Bosch се появява в началото на програмата или в средата.
 2. Тогава потребителят, опитвайки се сам да реши проблема, изключва съдомиялната машина, изчаква известно време, след това се включва и стартира отново програмата за миене.
 3. Машината започва да мие чиниите, но след 10-15 минути замръзва и дава друга системна грешка e24.
 4. В бъдеще, ако рестартирате съдомиялната машина Bosch неколкократно, тези две системни грешки могат да се появят последователно или само грешка e22.

Важно! Не се увличайте, внезапно изключвайте съдомиялната машина Bosch многократно, това може да доведе до повреда на устройството за управление и това вече е скъп ремонт.

Обяснение на грешката и възможни причини за нейното възникване

Според данните, записани в инструкциите на няколко десетки модели съдомиялни машини на марката Bosch, error e22 означава "запушени или засметени филтри", Това означава, че остатъците от храна, измити от чиниите, запушват екрана на филтъра в дъното на съдомиялната машина или попадат в филтъра за боклук и пречат на нормалното оттичане на водата. Тук по правило лежи дяволът (както е известно в детайлите). Потребителят чете инструкциите, изважда кошницата за съдове, проверява мрежата - чиста е, усуква филтъра, също няма специална мръсотия.почистване на филтъра в съдомиялната машина

Потребителят може да се смути само как, грешката се дешифрира, как филтрите се запушват и филтрите са чисти - какво става? В около половината от случаите, за да стигнете до причината за грешката e22, трябва да влезете по-дълбоко в съдомиялната машина на Bosch, защото мръсотията се е натрупала точно в червата на устройството. Ще ви разкажем повече за хода на отстраняването на проблеми малко по-късно.

Ако грешка e22 се смеси с грешка e24, причината може да е по-сложна. В приблизително 20% от случаите майсторите посочват, че грешката e22 се редува с грешката e24 в случай на запушване на маркуча за източване, но по-често подобна каскада от грешки причинява проблем с помпата. На съдомиялните машини Bosch помпата е много по-слаба, отколкото на пералните машини, но въпреки това може да хвърли такъв „шум“, че ще го разберете за дълго време, но все пак се счупи във вашия „домашен помощник“.

Грешки e22 и e24, които парализират съдомиялната машина на Bosch, могат да бъдат причинени от конец или парче перо от зелен лук, попаднало между работното колело и втулката на помпата. Причината е банална и можете да отстраните проблема за десет минути, освен ако разбира се не знаете как да го направите.

За ваша информация! Ако грешки e22 и e24 се появят последователно при рестартиране на съдомиялната машина на Bosch, проблемът може да е, че работното колело не се върти на изпускателната помпа.

Елиминираме причините за грешката

За всичко това се оказва, че има доста причини за появата на грешка e22 в "съдомиялната машина" на Bosch и без да попаднете в червата на машината, е невъзможно да разберете какво точно е. Няма да "дърпаме котката за опашката" и ще започнем стъпка по стъпка да проверяваме елементите на съдомиялната машина, което потенциално може да доведе до тази грешка в системата.

 • Първо изключете съдомиялната от мрежата и изключете крана за вода.
 • Отворете вратата и извадете кошници за съдове и тави за прибори.
 • От дъното на бункера изваждаме пластмасова спринклер.
 • Развиваме филтъра за отпадъци и го почистваме.
 • Изваждаме филтърната мрежа и я почистваме.
 • Развиваме фиксиращите болтове и издърпваме дюзата, също така трябва да я проверите за запушвания.
 • Обърнете съдомиялната машина с главата надолу, развийте пластмасовите държачи на тавата и започнете да дърпате тавата с елементите нагоре.
 • В средата на палета е голям пластмасов блок с изводи за тръби. Той съдържа нагревателен елемент, който в същото време би било хубаво да проверите. Можете да прочетете как става това в статията. подмяна на десетте на съдомиялната машина.
 • Помпата е инсталирана отстрани на отоплителния блок, тя трябва да се развие, като първо се отстранят проводниците.
 • Проверете как се върти работното колело и дали по него има чужди предмети. Ако въртенето на работното колело е трудно, извадете ротора от главината и проверете.
  почистване на изпускателната помпа в съдомиялната машина
 • Инсталираме помпата на място, след което проверяваме за блокиране на дренажния маркуч.
 • След това съдомиялната машина може да бъде събрана, ако почистите всички горепосочени елементи - грешката e22 ще изчезне.

Обобщавайки, отбелязваме, че както виждате, не е толкова трудно да се елиминира причината за грешката e22, много по-трудно е да я идентифицирате правилно. Но не бива да се разстройвате, дори при най-лошия сценарий можете да се справите с проблема със собствените си ръце за максимум 30 минути, основното е внимателно да прочетете статията и да следвате съветите на специалисти. Е, разбира се, не пренебрегвайте да прочетете инструкциите.

   

5 коментара на читателите

 1. Граватар Катрин Катрин:

  Благодаря за статията! Какво да направите, ако миялната машина е вградена?

  • Граватар Оксана Оксана:

   И аз имам вградена кола и тя дава същата грешка, как да се справя с нея?

 2. Граватар Александър Александър:

  Няма значение дали е вградена или не. Алгоритъмът е един и същ навсякъде.

 3. Граватар Виталий Виталий:

  Благодаря за съвета

 4. Граватар Александра Александър:

  Благодаря !!!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини