Всичко за пералните машини

Грешка E22 в пералнята Hansa

Грешка E22 в пералнята Hansa1Грешка E22, която неочаквано се появи на дисплея на пералнята, със сигурност ще предизвика много въпроси за потребителя. Какво се случи с машината, какво да се направи в тази ситуация, видно от кода? В повечето случаи той говори за краткосрочна неизправност, възникнала в системата. Достатъчно е да изключите устройството от мрежата и да започнете след 15-20 минути. Но ако грешката E22 се покаже дори и след това, има повреда на пералнята Hans, която трябва да бъде поправена. Кое - разберете заедно.

Какво се случи с пишещата машина?

Кодът за неизправност, издаден от автоматичната пералня, ограничава обхвата на възможните повреди. Буквено-цифровата комбинация, показана на дисплея, позволява на потребителя независимо да определи причината за нарушението. грешка E22 говори за проблеми с двигателя на пералната машина. Тоест, двигателят се е повредил, нито окабеляването, нито тахометърът, нито другите елементи на машината. Много рядко такъв код се появява, когато триакът на главното контролно табло се счупи, но има само няколко такива случая. И така, какво да правите, когато възникне грешка?

 1. Проверете двигателя на пералната машина за повреда.
 2. Когато устройството е оборудвано с електродвигател с ремъчно задвижване - анализирайте състоянието на четките. Ако те са наскоро заменени, проверете дали са инсталирани правилно.
 3. Помислете за колектора; той може да се нуждае от почистване.

Възможно е да поправите разбивката самостоятелно, без да прибягвате до помощта на специалисти, в този случай. За да направите ремонт със собствените си ръце, трябва да разберете каква е основната причина за грешката E22.

Подробна проверка на двигателя

проверка на двигателяАвтоматичните машини на марката Hansa са оборудвани с комутаторни двигатели, които предполагат известно неудобство по време на работа. За двигатели от този тип ламелите, четките се чупят, периодично се пробиват през намотката. Както можете да видите, причините за повредата на двигателя са достатъчни. Но за да разберете какво точно се е случило с мотора, трябва да стигнете до него:

 • развържете гърба на шайбата;
 • внимателно изключете окабеляването от мотора;
 • развийте фиксиращите болтове и извадете двигателя от корпуса.

Когато частта е във вашите ръце, започнете диагностиката на двигателя. Окабеляването на намотките на статора и ротора са свързани помежду си. След това създадената връзка е свързана към електрическа мрежа с напрежение 220 V. Ако роторът се върти, тогава устройството работи правилно. Този диагностичен метод обаче има своите недостатъци:

 • сто процента да се потвърди работата на двигателя, особено неговото функциониране в различни режими на пране, е невъзможно;
 • когато двигателят е свързан директно към мрежата, има вероятност той просто да бъде затворен.

Затова е най-добре да добавите баласт към веригата, която ще защити мотора. За това нагревателят от машината е перфектен. Свържете елементите, като се съсредоточите върху тази схема:

свързваме двигателя и нагревателя

Чрез закрепване на намотките по този начин ще гарантирате безопасността на двигателя, когато нагревателят е затворен, той ще се нагрее, предпазвайки двигателя от изгаряне. Проучвайки структурата на колекторния двигател, можете да видите, че той има няколко компонента. За да се разбере какво причинява DTC, всички части трябва да бъдат проверени.проверете четките на двигателя

 1. Електрически четки. Те са разположени отстрани на двигателя. Проверете ги, ако елементите са износени, сменете. Лесно е да се разбере, че проблемът се крие в четките. Свържете окабеляването на двигателя към електрическата мрежа, ако двигателят искри - той е в тях. Можете да закупите четки за замяна в специализиран магазин, като се обадите на мениджъра CMA модела.
 2. Ламела. Чрез тези елементи електричеството се насочва към ротора. Ламелите са прикрепени към вала с лепило, поради което са склонни да се отлепят. Малки отлагания могат да бъдат отстранени с помощта на струг (внимателно завъртане на колекторите).При проверка на летвите се съсредоточете върху всяко отлагане, те ще покажат неизправност в двигателя.
 3. Намотка на ротор и статор. Ако има проблеми с намотката, двигателят на пералнята няма да може да работи с пълен капацитет или напълно ще се провали. Когато възникне късо съединение в него, двигателят прегрява. Термисторът автоматично изключва двигателя поради съображения за безопасност. За да диагностицирате намотката, имате нужда от мултицет. Устройството преминава в режим на определяне на съпротивлението, мултиметровите сонди се прилагат към шпинделите. Обикновено индикаторът трябва да се показва на екрана в диапазона от 20 до 200 ома.

Ако стойността на съпротивлението не достигне границите на нормата, има късо съединение, надвишава ги - можете да заявите счупването на намотката.

Използвайте мултицет, за да проверите стартера. Изберете режима на зумер и последователно прикрепете сондите към проводниците. Когато тестерът замълчи, тогава всичко е наред. Ако устройството издава звуци, потърсете късо съединение, като приложите една сонда към тялото на частта, а втората към окабеляването.

След като бъде открит дефект, повредата трябва да бъде поправена. Ако материята е в четките - заменете ги, има смисъл да обработвате ламелите. Опитът да възстановите намотката не си заслужава, по-добре е да закупите нов двигател.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини