Всичко за пералните машини

Грешка E21 в пералнята Hansa

Грешка E21 в пералнята Hansa1

Едно от предимствата на повечето съвременни перални машини Hansa е наличието на цифров дисплей, който разказва за стъпката на пране, избрания режим, време или други работни моменти. Също така, в случай на повреда, екранът сигнализира за проблема с криптирано съобщение и една от възможностите, отчетена от SOS системата, е грешка E21. За да отговорите правилно на кода, който се появява, първо трябва да разберете естеството на разбивката. Научете за възможните източници и обхвата на проблема с подробни указания и инструкции с тази статия.

Стойността на този код

Не е трудно да разберете значението на изскачащото предупреждение: просто погледнете инструкциите за пералнята или ръководството за потребителя за конкретен модел. Ако няма технически документи под ръка, няма значение, списъкът на кодовете за неизправности е стандартен за повечето машини на Hansa. И така, с грешка в E21, машината съобщава за блокиране на задвижващия ремък поради липсата на сигнал от тахогенератора. Между другото, описаният проблем се среща от този производител много често поради инженерни недостатъци. Източниците на отказ могат да включват:

 • повреден тахогенератор, включително хлабави контакти или хлабави стойки;
 • счупен термичен превключвател;
 • възпрепятствано функциониране на таблото за управление.

Съгласно настоящата гаранция, автомобил с E21 трябва незабавно да бъде изпратен в сервиза. Ако гаранционният срок е приключил, тогава в случаите с тахогенератор и термичен превключвател не е необходимо да се свързвате с професионални сервизи. Лесно е да се диагностицира кой е виновен и какво да правим. Основното е да действате според инструкциите.

Tacho Check

За да се опитате да поправите разбивката самостоятелно: трябва правилно да установите причината за проблема. В повечето случаи дефектен тахометър причинява грешка E21. Той се намира директно върху двигателя и е "отговорен" за интензивността на оборотите на барабана. За да стигнете до сензора, трябва да извършите поредица от действия.трябва да проверите тахометъра на двигателя

 1. Изключете машината от захранването, канализацията и изключете кранчето за вода.
 2. Осигурете лесен достъп до устройството, като го преместите от стената или го издърпате от шкафа.
 3. Отстранете задната стена, като развиете съответните винтове с отвертка Phillips.
 4. Извадете задвижващия ремък, като дърпате гумата към себе си, докато въртите ролката.
 5. Маркирайте проводниците, свързани към двигателя, и ги изключете.

Важно! Не пренебрегвайте маркировките или фотографиите, така че при повторно сглобяване да не смесвате контактите и да извършите правилната инсталация.

 1. Развийте болтовете, придържащи двигателя, и разхлабете двигателя, извадете го от корпуса.
 2. Проверете сензора на Хол, прикрепен към двигателя, като проверите силата на застопоряване и наличните контакти. Ако някое от горните е слабо, е необходимо да затегнете клемите, да възстановите връзките и да се върнете в първоначалното положение.

Когато няма съмнение относно контактите и монтажните елементи, тестваме тахогенератора за работоспособност. За целта е достатъчно да измерите наличното съпротивление или напрежение. На първо място проверяваме силата на съпротивление, като отваряме конекторите и прилагаме мултиметровите сонди към контактите. Ако дисплеят показва числа между 60-70 Ома, сензорът е наред. Друг вариант е да се измери текущото поколение. Превключваме устройството на нов индикатор и прилагаме конекторите, усукваме двигателя. Оптималната стойност е около 0,2 волта.

Отрицателният резултат изисква подмяна на тахометъра. Важно е да не правим грешка тук, затова премахваме отстранената част и я занасяме в магазина за яснота. Устройството се инсталира обратно по подобен начин.

Тестване на термичния превключвател

Ако резултатът е положителен, оставете тахогенератора сам и продължете да търсите повредата на пералня Hans в температурния превключвател. Отново изключваме машината от всички комуникации, отваряме задния капак и обръщаме внимание на нагревателя.Разединяваме проводниците, които отиват към външния термостат и отслабваме крепежните крепежни елементи. След като махнем бойлера и вземем термистора вътре.трябва да проверите термистора

Сега проверете сензора за достатъчно съпротивление:

 1. Взимаме мултицет и го конфигурираме за измерване на ома.
 2. Прикрепяме сондите към съответните контакти на термичния превключвател.
 3. Фиксираме показаната стойност: при температура 200 градуса 6000 Ома.
 4. Потопете сензора в гореща вода.
 5. Ние оценяваме резултатите: броят на работещо устройство ще се промени в по-малка страна, а при температура от 500 градуса няма да надвиши стойността на 1350 ома.

Ако наличните числа далеч не са нормални, ще трябва да замените термистора. Невъзможно е да поправите сензора само чрез закупуване на ново копие, като се съсредоточите върху серийния номер и модела на пералнята. Последващият монтаж на устройството и сглобяването на машината няма да създаде проблеми: ние просто действаме в обратен ред.

Успешно преминалите тестове с термостат и тахогенератор показват едно: контролната платка е виновна за грешката E21, която се появява на дисплея. По-добре е да не експериментирате с ремонти, направени сами, тъй като управляващият модул реагира твърде чувствително на манипулации на трети страни. Всяко неправилно движение ще доведе до мащабни последици с скъпо обаждане до сервизен център. Препоръчва се да не се опитвате сами да поправите щетите, а веднага да се обадите на квалифициран специалист.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини