Всичко за пералните машини

Грешка E20 в пералнята Zanussi

грешка E20 в CM ZanussiАко по време на работа на автоматичната пералня Zanussi забележите, че уредът дава грешка E20, това показва неизправност в системата за отводняване на отпадъчните води. Ще разберем какво причинява този вид щети и как сами да поправите щетите.

Защо се появи тази грешка?

Потребителят ще бъде уведомен за неизправност в системата за източване от DTC E20, която ще бъде показана на електронния дисплей на машината. В допълнение към това обозначение на екрана пералната машина Zanussi ще излъчва специфичен сигнал, който ще бъде повторен два пъти. Грешка E20 показва, че пералнята или не може да източи отпадъчната вода и да изцеди заредени неща, или процесът на източване функционира правилно, обаче, сривът възниква директно в програмата, която замръзва, тъй като интелигентността на машината не получава известие, че резервоарът е празно.

Внимание! Има модели перални машини Zanussi, които в случай на повреда от този вид дават грешка E21 или C2.

Нека се спрем на това какви щети могат да възникнат в устройството за източване на използвана вода. Пералнята генерира грешка E20 поради откриването на повреди от следните видове:Запушване на дренажна помпа Zanussia

 • запушен маркуч, предназначен за източване на водата или тръбата;
 • запушване и / или повреда на изпускателната помпа (помпата);
 • дефект в сензора за ниво на течността, неговото окабеляване;
 • повреда на електронната платка (изолирани случаи).

За да върнете машината до предишните си показатели, не е необходимо да прибягвате до помощта на сервизен център, можете сами да поправите шайбата. Ще разберем какво да правим в такава ситуация, как да отстраним причините за неизправност на машината.

Направете го сами

Ако видите, че пералнята Zanussi генерира грешка E20, изключете я от електрическата мрежа и едва тогава продължете с отстраняване на проблеми. За начало изключете маркуча за източване от комуналните услуги и изтичайте водата от барабана в банята или друг контейнер. Ако отпадъчната вода излезе лесно, може да се предположи, че е имало запушване в канализационната тръба и трябва да се почисти, или има запушване в помпата. След като освободите резервоара от водата, извадете прането от шайбата и продължете да изследвате дренажната система.

Ако всичко е наред с канализационната тръба, пристъпете към проверка на изпускателната помпа и филтъра. Извадете филтърния елемент, внимателно го разгледайте, поставете под течаща вода, изплакнете добре. За да получите достъп до помпата в автоматични машини Zanussi, можете да премахнете задния капак на корпуса. За да направите това, изпълнете следния алгоритъм на действия:

 • развийте по периметъра на задната стена всички болтове, които я държат;
 • премахнете стената на калъфа;
 • внимателно изключете окабеляването, преминаващо към превключвателя за налягане от помпата;
 • развийте самонарезния винт, придържащ помпата, болта е разположен отстрани на дъното на шайбата;
 • отпуснете скобите, разположени на дренажния маркуч и дюзата;
 • издърпайте помпата.

Запушване на ЗанусиКато извадите помпата Zanussi от пералнята, откачете тръбата от резервоара. Внимателно го прегледайте за повреди, изплакнете под течаща вода, почистете маркуча за източване с помощта на специален почистващ кабел. След това се погрижете за помпата.

За да почистите помпата, трябва да развиете капачката върху нея и да прегледате работното колело. Ако върху него се открият остатъци: конец, коса, вълна, почистете повърхността и внимателно я избършете. След това проверете частта с помощта на мултицет. Сондите на устройството трябва да бъдат приложени към повърхността на помпата, като по този начин се измерва съпротивлението на намотката, тази стойност трябва да бъде 200 Ома. Ако стойността не съвпада с определената, дренажната помпа ще трябва да бъде заменена с нова.

Важно! Когато разглобявате машината и разединявате различни проводници, части, препоръчително е да снимате всички етапи на работа, това ще ви помогне да сглобите правилно шайбата в края на процеса на ремонт.

След като изпълните горните стъпки с дренажната помпа, поставете я на място, стартирайте програмата за пране на машината и наблюдавайте работата на машината. Ако шайбата все още дава грешка E20, тогава помпата работеше и проблемът се крие другаде.

Започнете да проверявате здравето на превключвателя за налягане и проводниците, които свързват датчика за ниво на течността към помпата и електронната платка. В повечето случаи първопричината се крие именно в повреда на окабеляването, а не в превключвателя за налягане.

Ако сте проверили всички горепосочени елементи и грешката в E20 продължава, ще трябва да проверите електронния модул. Тази работа се квалифицира като много сложна, изисква максимална концентрация и внимание. Дори майсторите, участващи в ремонта на шайби, не са склонни да го вземат. Обикновено дъската не се ремонтира, а се заменя с нова, но такава покупка може да удари семейния бюджет: частта е доста скъпа. Но заслужава да се отбележи, че неизправностите на електронния модул са изолирани случаи, които са изключително редки.

Както видяхте, можете да идентифицирате причината за грешката E20 на екрана на машината Zanussi, като използвате собствените си ресурси. Проверете устройството на етапи, като започнете от най-простия и преминете към по-сложен. Не е необходимо веднага да разглобявате машината и да изваждате помпата, ако не сте почиствали филтъра за източване 2-3 години, първо го проверете, изведнъж първопричината за повредата се крие в това. Между другото, не забравяйте за превантивните мерки: ако „грижите се“ за машината всеки ден, използвайте само автоматична пудра, използвайте омекотители за вода, мийте нещата в специална торба, тогава можете да предотвратите запушването на дренажната система и появата на неизправности в нея.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини