Всичко за пералните машини

Код за грешка E20 на пералнята Electrolux

грешка E20 в машината ElectroluxЕдна от често срещаните грешки, които се появяват при използване на пералнята Electrolux, е грешката E20. Свързана е със система за отвеждане на отпадни води. Ще разберем защо може да възникне тази грешка и как да отстраним всички възможни неизправности.

Причини за грешката?

Грешка E20, която се показва на дисплея на съвременните перални машини от компанията Electrolux, също е придружена от характерен звуков сигнал, който се излъчва два пъти. Тази грешка уведомява потребителя, че е възникнала неизправност в системата за източване. Тоест машината или изобщо не изтича вода и не изцежда прането, или водата се оттича, но програмата „замръзва“, тъй като сигналът за празен резервоар не се изпраща към електронния модул.

За ваша информация! В някои модели перални машини такава грешка е обозначена с код E21 или C2.

Неизправността на дренажната система може да бъде както следва:

 • запушен дренажен маркуч или тръба;
 • блокиране или повреда на изпускателната помпа;
 • неизправност на сензора за ниво или неговите проводници;
 • повреда на електронния модул (в много редки случаи).

отстраняване на неизправности

За да премахнете грешката E20, първо трябва да обезвредите машината. Сега можете да източите водата от резервоара през маркуча за източване, като го развиете от изхода на канализацията. Моля, обърнете внимание, ако водата изтича лесно, тогава или канализацията е запушена и трябва да почистите сифона, или има запушване в помпата. След източване на вода от машината извадете прането от барабана и след това потърсете и отстранете проблеми.

След като проверите канализацията и се уверите, че няма запушване, пристъпете към проверка на изпускателната помпа и филтъра. Развийте филтъра и го издърпайте, след което го огледайте и изплакнете под течаща вода. Що се отнася до помпата, можете да стигнете до нея в колите на Electrolux само през задната стена. За да направите това, изпълнете стъпките:

 1. развийте винтовете на задния капак, които го държат;
 2. премахнете незавит капака;
 3. изключете електрическите проводници от помпата, преминаваща към превключвателя за налягане;
 4. развийте болта от дъното на машината, който държи помпата;
  дренажна помпа в пералнята
 5. разширяваме скобите на дренажния маркуч и тръбата;
 6. получаваме помпата.

дренажна помпа в пералнятаСлед като изключите помпата, отделете дюзата от резервоара. Проверете го и изплакнете с вода, а също почистете маркуча за източване с кабел за почистване. Тогава можете да направите помпата.

За да почистите помпата, трябва да развиете капачката на нея и да проверите работното колело. Може да има коса, вълнена нишка. По принцип изчистваме от боклука и внимателно избърсваме. Необходимо е също да проверите помпата с мултицет. За да направите това, ние прикрепяме сондите на устройството към помпата и виждаме каква е съпротивлението на намотката, тя трябва да бъде 200 Ома. В противен случай сменете изпускателната помпа с нова.

За първи път разглобявайте пишеща машина, направете снимки, които ще ви помогнат да сглобите пишещата машина правилно, без да обърквате нищо.

Ако причината за грешката E20 е била свързана с помпата, след това, след като я преинсталирате, стартирайте машината в тестов режим и вижте как ще работи машината. Ако помпата се оказа работеща, тогава отидете на проверка на работата на превключвателя за налягане и окабеляване, свързващо датчика за ниво на водата към помпата и към електронната платка. Най-често проблемът възниква именно с контактите на окабеляването, а не със самия превключвател за налягане. В крайна сметка, когато тя функционира неправилно, кодовете E11, E32 обикновено се появяват на дисплея.

Ако проверката на превключвателя за налягане и окабеляването не даде резултат и грешката E20 все още се появи, тогава остава да проверите електронен модул, Това е доста кротка и сериозна работа, за която дори майсторите не са склонни да се заемат. По правило дъските не се ремонтират, а се заменят с нови, което може да бъде доста скъпо. Въпреки това, нека не ви плашим, това се случва много, много рядко, когато се появи такава грешка.

За да обобщим, отбелязваме, че за да идентифицирате причините за грешка E20 в пералнята Electrolux, отделете време. Започнете инспекцията стъпка по стъпка от най-простата до най-сложната.Не разглобявайте машината, ако знаете, че в продължение на две години не са почистили филтъра за източване, погледнете го първо, може би причината е в него. Освен това, ако редовно се грижите за „домашен асистент“, използвайте само автоматична пудра, омекотете водата за миене и измийте нещата в торба за пране, това ще ви помогне да предотвратите запушването на дренажната система. Добър ремонт!

   

9 коментара на читателя

 1. Граватар Юри жури:

  Благодаря много!
  Грешка E20 беше показана.
  При проверка на помпата открих съвпадение, което блокира работното колело.
  След почистване всичко работи чудесно

 2. Граватар Наталия Наталия:

  Благодаря ви много !!! Направиха всичко, както описахте ВИЕ, и намериха бутон и стотинка. Сега ще събираме, надявам се всичко да е наред!

 3. Граватар Валентин Валентин:

  Благодаря ви Всичко се получи! Машината е спечелила! Ура !!! В помпата и филтъра бяха намерени метални части. Магьосникът не трябваше да се обажда.

 4. Граватар Елена Елена:

  Или електрониката може да се срине? В след като всичко е чисто ..

 5. Граватар Николай Николас:

  Капакът на филтъра е развит, но не може да бъде премахнат ((Кажете ми, моля, какво да правя?

  • Граватар Александър Александър:

   Имам закачен детски шал там. Как стигна до там? Внимателно издърпайте капака, той трябва да излезе.

  • Граватар Игор Игор:

   Ще трябва да разглобим AGR, да премахнем "охлюва" заедно с помпата и да развием помпата от нея. след това изстискайте филтъра отзад. Най-вероятно клечка за зъби или кост от сутиен.

 6. Граватар Федя Фьодор:

  Хвърля грешка e20. След като зададем режима за източване, той се източва. По-нататък на въртене, той натиска. И така всеки път. Може ли проблемът да бъде идентифициран веднага?

 7. Gravatar Anonymous аноним:

  Излезе същата грешка. Детски чорапи, навити на нагревателен елемент, саботираха процеса.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини