Всичко за пералните машини

Грешка E18 в пералнята на Bosch

грешка e18 на CM BoschПоявата на код за грешка на пералнята по време на пране или в самия край на нея може да причини у потребителя неприятни чувства и неразбиране за случилото се. Въпреки това, не се притеснявайте, защото всеки проблем е разрешим. Понякога няколко минути са достатъчни, за да елиминират всичко. Това може да се случи например, когато грешка E18 се появи на пералнята на Bosch. Каква е тази грешка и какво да правим с нея, нека да разберем заедно.

Дешифриране и причини

Описанието на тази грешка във всяко ръководство за инструкции за оборудването на тази марка звучи доста кратко и разбираемо. Грешка E18 означава, че няма изпускане на отпадни води. А самият потребител вижда, че в резервоара има вода, сякаш машината не се е опитала да стартира източването.

При различни модели перални машини от тази марка тази грешка е обозначена с различни кодове. Кодовете F18 и d02 са идентични.

Що се отнася до машините без дисплей, потребителят се уведомява за тях с помощта на индикатори на контролния панел. При липса на източване светят индикаторите за въртене за 1000 и 600. Какви са причините за това, че водата не напуска резервоара? Ние изброяваме основните от тях:

 • нарушение на правилата за свързване на маркуча за източване;
 • извиване или скоба на маркуч за изпускане на вода;
 • запушване на дренажната система (филтър, дюзи, помпа);
 • повреда на помпата;
 • неизправност на сензора, измерващ нивото на водата в резервоара;
 • „Пропуски в мозъка“ на пералнята - неизправност на модула.

Извършете почистване

Ако възникне подобна грешка, първото нещо, което правят е да изключат подаването на вода и да изключат машината първо от бутона, а след това от бутона. За да извършите ремонти и да намерите причината, също трябва да източите водата от резервоара. Това може да стане чрез малък маркуч за източване, разположен в долната част на машината, до източващия филтър зад малка пластмасова врата.

Вторият начин за източване на водата е да извадите дренажния филтър, но в този случай ще трябва да поставите много парцали или да замените ниския капацитет под машината. Развивайки филтъра, в същото време проверявате дали той е станал причина за блокиране на дренажната система. Ако в него са се натрупали мръсотия, чужди предмети или коса, почистете и изплакнете частта. Освен това проверете маркуча за източване, ако той е огънат, разбира се, това се случва изключително рядко, но си струва да се провери.

Освободил резервоара от вода и разгледа филтъра за запушване, можеш да започнеш да търсиш друга причина. За да направите това, плъзнете машината на удобно за вас място и подгответе инструментите (отвертка и клещи), след това:

 • извадете долния пластмасов панел и развийте болтовете под него;
 • премахнете фиксиращата скоба от гумения маншет с помощта на отвертка;
 • развийте заключващото устройство;
 • изключете чипа с проводници от ключалката;
 • издърпайте праховата кювета и развийте болтовете под нея;
 • внимателно извадете контролния панел, без да дръпнете проводниците;
 • преместете предната част на кутията отстрани;
  помпа за замяна в SM Bosch
 • в долния десен ъгъл намерете дренажната помпа и разклонителните тръби, свързани към нея;
 • разхлабете скобите на дюзите и ги извадете;
 • ако няма отломки в дюзите, тогава причината за тази грешка не е запушване, а по-сериозно, но повече за това по-късно.
  подмяна на помпата в SM Bosch_2

Ремонт на помпа и превключвател за налягане

Така че, пералнята е разглобена, помпата за източване е практически във вашите ръце. Той трябва да бъде изваден и изключен от кохлеята чрез отваряне на ключалките. Когато извадите охлюва, ще видите въртящата се част на помпата - работното колело. На него може да се навие коса или коса, което предотвратява свободното въртене, резултатът от помпата не работи, дренажът е труден.

В допълнение, работното колело може да се повреди или електрическата част на помпата може да изгори. И в двата случая трябва да промените частта. Инсталирането на нова резервна част не трябва да създава трудности. Трябва да действате в обратен ред:

 • свържете помпата към охлюва;
 • свържете клонните тръби към него с помощта на нови скоби;
 • свържете чип с проводници;
 • фиксирайте помпата върху корпуса;
 • сглобете пералнята и проверете работата.

Ако дренажната система на машината се оказа в ред, тогава причината за липсата на разреждане е свързана с други възли на оборудването. В допълнение към помпата, процесът на източване зависи от правилната работа на сензора, който измерва нивото на водата. Ако е счупен, машината може да „замръзне“ с пълен резервоар, така че подгответе мултицет.

Превключвателят за налягане в машината Bosch е разположен в горната дясна част на корпуса, за достъп е достатъчно, за да свалите горния капак. Преди да извадите самата част, проверете целостта на тръбата, идваща от сензора, както и контактите на проводниците, свързани към превключвателя за налягане. Само тогава самият сензор може да бъде проверен и заменен, ако е необходимо.

Неизправност на модула

Неизправността на тази част от пералнята може да доведе до появата на абсолютно всяка грешка, защото тя е отговорна за работата на оборудването като цяло.

На контролния модул има много различни радио елементи, повредата на които провокира машината да спре. Като пример, нека дадем универсален модул на перални машини Bosch MAXX4 / 5/6.

bosh модул

Този модул се оценява от експертите като поддържаем и затова, ако не знаете нюансите на работа, поверете го на специалист. В противен случай ще трябва да смените изцяло частта, което ще струва около една трета от цената на пералнята. Така че, в случай на тази грешка, на първо място, е необходимо да се проверят свързващите контакти на пресостата и триака на помпата. На диаграмите по-долу те са обозначени с червено. В случай на неизправност на някой от елементите, те се заменят чрез запояване с нов.

микроконтролер бош

модулна външна схема на окабеляване

Така че, ако пералня bosch спрете с вода, не бързайте да се паникьосвате. Възможно е вие ​​сами да решите проблема. Надяваме се, че информацията в тази статия ще ви помогне.

   

5 коментара на читателите

 1. Граватар Александър Александър:

  Благодаря ви за такъв ресурс, след два часа го разглобих и сглобих сам. И работи.

  Проблемът беше в самата помпа. Подредих го, както е показано във видеото, и снимката беше същата. С тази разлика, че в моя случай работното колело не е живяло своя отделен живот.
  Почисти всичко, сглоби го - работи!

  Като цяло Bosch е глупости, а не пералня. Определено мога да говоря за моя Bosch Maxx 5. Преди това имах Daewoo, в продължение на 8 години нито една повреда. И вече ремонтирах новия два пъти.

 2. Граватар Андрей Андрю:

  Съгласен съм напълно, Бош - напълно изсмуква! За 3 години, два пъти ремонтиран.

  • Gravatar Anonymous аноним:

   Оригиналът трябва да се вземе, Вася!

 3. Gravatar Anonymous аноним:

  И къде да вземем оригинала, Петя? И как цената ще се различава?

 4. Gravatar Anonymous аноним:

  Bosch работи с мен от осма година, никога не се е счупил, само филтърът е запушен няколко пъти.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини