Всичко за пералните машини

Грешка E18 в пералнята на Siemens

Грешка E18 в CM SiemensАко машината на Siemens има дисплей на контролния панел, тогава процесът на диагностициране на проблем ще бъде по-лесен: системата автоматично ще покаже специален код на екрана. Знаейки нейното дешифриране, можете да стесните търсенето на неизправност, която се е случила, и да започнете поправянето по-бързо. Така че, грешка E18 в пералнята показва проблем с източването. По-конкретно за възможните източници на щети - ще разкажем в нашата статия.

Стойността на посочения код

Кодовете за грешки в машината на Siemens, предоставени от системата, са стандартни за всички произведени модели, което опростява тяхното декодиране. Повтаряме, че E18 сигнализира за неизправност в системата за източване. Говорим за следните „възпалени точки“:

 • запушен филтър за боклук;
 • неуспешна помпа;
 • замърсяване на дренажни канали, маркучи или дюзи;
 • повреден превключвател за налягане;
 • дефектиращ модул за управление

струва си да почистите филтъра за прах, струва си да почистите филтъра за прахЧесто причината за провала е счупени малки части, хлабави контакти или хлабава фиксация на отделни елементи. Всичко това са последствията от неправилна употреба на машината с забравени в джобове монети, откъснати копчета, прилепнали към дрехи вълна и коса. Чужди обекти влизат в резервоара, филтъра и маркучите от барабана, което затруднява циркулацията на водата и работното колело на помпата да се върти.

Повечето от изброените източници на грешка в E18 могат да бъдат заменени, коригирани и поправени без участието на сервизни работници. Ако има желание да се справим с проблема без непознати, ние сами започваме диагнозата.

Откъде да започнете проверката?

Първото нещо в списъка какво да правите с грешката E18 е да подготвите машината за диагностика. Спираме измиването с бутона Stop, изключваме машината от електрическата мрежа и изключваме крана за подаване на вода. След това изключете маркуча за източване и изсипете останалата течност. След като преместим устройството далеч от стената или го извадим от шкафа и започнем последователна проверка на всички възможни източници на повреда. Ние действаме по този ред.

 1. Проверете филтъра на помпата. Изчакваме 15-20 минути, докато загрятата по време на пране вода изстине, и обръщаме внимание на капачката на основата в долния десен ъгъл на кутията. Намираме малък маркуч за източване, издърпваме го към себе си и развиваме щепсела. Когато натрупаната течност се слее, махнете капака от филтъра и го почистете.
 2. Внимателно огледайте корпуса на филтъра за признаци на повреда: покафеняване, следи от изгаряне или ръжда. След това изучаваме целостта на съществуващите дюзи и работните колела на помпата.
 3. Издухайте маркуча за източване, като проверите за запушвания.

проверете помпата на пералнята Siemens

Ако има силно замърсяване, бучки вълна, котлен камък или други чужди предмети, внимателно почистете всички части. Препоръчва се да сондирате маркучите и фитингите и след това да затегнете всички клеми и скоби. Ако има повреда на лицето, сменяме помпата.

В края на всички манипулации възстановете всички връзки, като не забравяте за надеждна фиксация и стегнатост.

Проверете сензора за ниво

Често, за да се реши проблемът с E18, е необходимо да се елиминира повредата на превключвателя за налягане. Направете го сами не е трудно. Основното нещо е да не забравяте за безопасността и да изключите машината от всички комуникации. След това започваме теста на датчика за ниво на водата:трябва да проверите превключвателя за налягане

 • развийте двата горни винта на гърба на кутията;
 • изместваме горния капак, леко го потупваме в посока от себе си;
 • намираме тръба с диаметър, равен на фитинга на превключвателя за налягане;
 • отслабете скобата на маркуча за налягане и го изключете;
 • вмъкваме тръба в нея и бавно вдишваме въздух в нея;
 • слушаме: ако имаше 1-2 щраквания, контактите работеха.

Тестът завършваме с визуална проверка. Усещаме тръбите за запушвания и считаме устройството за цялост. В случай на запушване, измийте дупките със струя вода и ако е повредена, сменете превключвателя за налягане.

Има и друг, по-надежден начин да проверите сензора за нивото на водата - да го звъните с мултицет. Конфигурираме устройството в режим на измерване на съпротивлението, прикрепяме сондите към контактите и оценяваме резултата на дисплея. Колебанието на числата показва пълното функциониране на пресостата, а липсата на промени сигнализира за неговата неизправност. Ремонтът не се получава - необходима е пълна подмяна.

Ако и помпената система, и превключвателят за налягане са преминали теста, проблемът е в контролния модул. Правенето на самостоятелен ремонт с електрониката на пералнята е силно обезсърчено: има голям риск от влошаване на ситуацията. По-добре е да спрете диагнозата и да се свържете с сервизния център.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини