Всичко за пералните машини

Грешка E17 в пералнята на Bosch

грешка E17 в CM BoschАко сте изправени пред факта, че вашата пералня Bosch е отказала да стартира каквато и да е програма за пране, като е дала код за грешка E 17, тогава сте стигнали до адреса. Ще опишем подробно какво е причинило този проблем и най-важното - как да го отстраним, без да навреди на техниката.

Дешифриране и причини

Грешка E17 буквално означава - липса на подаване на вода в резервоара, в резултат на което измиването просто не може да започне. При някои модели перални машини този проблем съответства на кода F17, както е предвидил производителят.

На перални машини без дисплей тази грешка се появява под формата на два индикатора за изгаряне: въртене на 1000 оборота в минута и изплакване.

Дешифрирането само на този код не е достатъчно; трябва да установите причините, които са причинили появата му, има няколко от тях:

 • счупване на пълнещия клапан;
 • неизправност на пресостата;
 • проблеми с модула за управление;
 • счупено окабеляване между изброените части.

Тези елементи на пералнята трябва да се проверяват в реда, в който сме ги изброили. Вероятността от счупване на клапана, когато се появи този код, е най-висока. Въпреки това, преди всички планирани ремонти, си струва да проверите дали изобщо има вода във водоснабдителната система или може би кранът за водоснабдяване е просто изключен, който се намира на мястото, където входящият маркуч е свързан към водопровода. Разбира се, това са обикновени неща, но все пак ...

Клапан за пълнене или превключвател за налягане

След като се уверите, че има вода във водоснабдяването, започнете стъпка по стъпка проверка на частите. Изключете машината от мрежата, изключете захранването с вода и развийте входящия маркуч. Зад него ще видите мрежата на филтъра за пълнене. Може да бъде запушен с малки частици, изплакнете го под течаща вода и го върнете на мястото си. Тогава е необходимо да се провери самият клапан, за това:

 • свалете горния капак на шайбата;
 • вземете мултицет и измерете съпротивлението на намотката на клапана;
 • едновременно проверете контактите на проводниците на клапана и самите проводници.

входен клапан за вода

В случай на повреда е непрактично да ремонтирате частта, трябва да закупите нова и да я поставите на мястото на дефектната. За да направите това, изключете всички тръби, които са прикрепени със скоби, както и проводниците.

Когато купувате нов клапан за пълнене, купете нови скоби за свързване на тръби.

Ако грешката E17 в пералнята на Bosch е причинена от незапълващ клапан, тогава без да затваряте капака на машината, продължете да проверите сензора за ниво на водата. Той се намира срещу клапата за пълнене в десния ъгъл. Проверете тръбата, която се побира към нея, проверете контактите на свързаните проводници и след това самия превключвател за налягане. В случай на неизправност тази част също не се поправя, а се подменя.

Ремонт на модул

И накрая, в най-крайния случай, трябва да се обърнете към контролния модул. В пералните машини на тази марка са инсталирани напълно поддържаеми контролни модули. Както майсторите отбелязват, по-лесно е да ги поправите, отколкото например модулите от Машини Electrolux, Така например в пералнята Bosch MAXX WFL 1200 е инсталиран универсален модул с маркировка SIEMENS 5WK51307 03.

По-долу е представена диаграма на този модул, на която сме идентифицирали два триака, които отговарят за вентила за пълнене. В допълнение към надеждността на тези елементи си струва да проверите и контактите на датчика за ниво на водата. Но е по-добре да поверите ремонта на модула на специалист, особено ако дори не знаете как да боравите с мултицет, камо ли сложна електроника. Модулът на пералнята на Bosch е доста скъпа част, не я разбивайте.

CM Bosch модулна схема

По този начин появата на пералнята на Bosch на грешка, свързана с пълненето на вода, може да бъде причинена от различни причини - от невниманието на потребителя до неправилното функциониране на електронния модул. И зависи от това дали можете сами да го премахнете или не. Успех!

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Жан Жана:

  И как да нулирате грешката E17 на BOSCH SERIE6 3D WASHINQ.

 2. Граватар Виталий Виталий:

  Друга причина може да е очна линия към пералнята или по-скоро цедка, запушена с мащаб. Изчисти всичко!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини