Всичко за пералните машини

Грешка E16 в перални машини Candy

грешка e16 в шайби на KandyВ пералните машини Candy грешката E16 не е често срещана. Във всеки случай няма да намерите кода E16 в най-често срещаните модели на тези шайби, но това не означава, че няма модели, в които този код да не бъде вграден в системата за самодиагностика. По-специално, може да се намери на перални машини Candy с най-високо зареждане с дисплей, но няма да изпреварим себе си, ще говорим за всичко в ред.

На пералня с горно зареждане

За да започнете, ето пример за перална машина Kandy. Тя има рядка система за самодиагностика, която включва интересуващия ни код E16 - пералнята Candy CTD8766. Това е доста стилна машина с топ зареждане, електронно управление, обикновен дисплей с подсветка и максимално натоварване от 6 кг.

Candy CTD8766, чиято система съдържа грешка E16

Candy CTD8766 не е нов модел, но засега може да бъде закупен свободно, тъй като се намира във всички големи търговски обекти, продаващи домакински уреди.

Как се декриптира код E16 на такава пералня? Буквално декодирането звучи така: "... имаше късо съединение във веригата на нагревателния елемент ...". Какво означава това?

 • Нагревателят на пералнята просто изгоря поради мащаб или късо съединение.
 • Издухани окабеляване или окислени контакти, поради които мощността не се подава към нагревателя.
 • Триакът на контролното табло, който е отговорен за нагревателя, не е в ред.

E16 от инструкциите за шайбата на Kandy

В редки случаи, краткотрайна неизправност в контролното табло може да причини такава грешка., Можете да отстраните този отказ, като рестартирате пералнята. Ако деактивирането и повторното активиране на домашния асистент не помогне, ще трябва да прибягвате до ремонт, за който ще говорим за нюансите малко по-късно.

На умивалниците от серията Aquamatic

Пералнята Candy Aquamatic, разбира се, няма да ви покаже кода E16, тъй като тази пералня няма дисплей. А онези акваматики, които имат дисплей, също не могат да покажат този код, защото той не е вграден в тяхната система за самодиагностика. Въпреки това, Candy Aquamatic без дисплей показва грешка 16, която по същество е същата като грешка E16.

Грешка 16 също е декодирана, повреда на нагревателя (късо съединение, отворен кръг, повреда на изолацията), но този код не е толкова лесен за разпознаване. За да определите тази или онази грешка на пералня Candy без дисплей, трябва да преброите броя на миганията на специален индикатор, който се намира в долния ляв ъгъл на контролния панел на машината в близост до превключвателя на превключвателя. Ако шайбата е спряла работата си и индикаторът мига 16 пъти, това означава, че машината дава грешка 16.

Ако нямате време да преброите броя на миганията на съответния индикатор, за да определите кода за грешка в Aquamatic Candy, рестартирайте машината и тя ще повтори серията на мигането.

Как да поправите грешката?

За да премахнете грешката E16 на перални машини с вертикално зареждане, първо трябва да проверите нагревателния елемент и електрическите комуникации, които са подходящи за него. Първо, както обикновено, ще трябва да отворите кутията и да инспектирате визуално частта от интереса, а след това да проверите със специално устройство - мултицет. И така, изпълняваме следните стъпки.

 1. Изключваме пералнята от водоснабдяването, канализацията и електричеството, след това я изтласкваме и разгръщаме от дясната ни страна.
 2. Развиваме двата самонарезни винта, които държат дясната странична стена на машината, след което отстраняваме тази стена отстрани.
 3. До голямата ролка в долната част на резервоара виждаме контактите на нагревателния елемент, към който се вписва снопът проводници, но работата с нагревателния елемент е неудобна, тъй като задвижващият ремък се намесва. С едно лесно движение издърпваме колана от шайбите.
 4. Снимаме местоположението на проводниците, така че по-късно да не забравяме как да ги свържем.
 5. Изваждаме проводниците и ги проверяваме, както и контакти за топене или оксид.
 6. Измерваме съпротивлението на нагревателния елемент с мултицет.
 7. Изваждаме стария нагревател и поставяме на негово място нов.
 8. Събираме машината обратно и се свързваме с комуникациите - можете да проверите!

нагревателен елемент на Candy CTD8766

Серия бонбони Aquamatic се ремонтира по същия начин, само за да стигнете до нагревателя, ще трябва да премахнете не страничната стена, а задната част. Ако се интересувате от други неизправности на перални машини от тази марка, прочетете публикацията Кодове за грешки за перални машини Kandy.

В заключение отбелязваме доста рядка грешка E16, но тя може да развали много кръв за собствениците на перални машини Candy, особено като се има предвид, че е доста трудно да се намери нейното декодиране в Интернет. Но се опитахме да коригираме ситуацията, като написахме тази кратка статия, надяваме се, че съдържащата се в нея информация ще бъде полезна. Добър ремонт!

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Федор Фьодор:

  Помогна много, благодаря!

 2. Граватар Александър Александър:

  Сега ще го изкача отделно. Благодаря за статията.

 3. Граватар Владимир Владимир:

  Благодаря ви

 4. Граватар Мур Мур:

  Благодаря ви, всичко е ясно и разбираемо, помогна 100%

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини