Всичко за пералните машини

Грешка E15 в съдомиялната машина Neff

Грешка E15 NeffСъдомиялните машини Neff имат система за самодиагностика, много подобна на системата за съдомиялни машини на Bosch и това изобщо не е изненадващо. Много части на Neff, софтуерът за електроника, са взети от съдомиялни машини на Bosch, така че двата автомобила са много сходни в много отношения. Е, не днешната статия ще бъде посветена на това, а на съвсем различна грешка E15 в съдомиялната машина на Neff. Ще разберем какъв код е той, в резултат на който той се появи. И как да го премахнете. Да започнем.

Какво означава този код?

Честно казано, тази грешка далеч не е най-сериозната. Можете да го оправите сами, без да прибягвате до помощта на майстори от сервизния център, но ще трябва да запретнете ръкави. Грешка E15 се появява, ако сензорът за защита от теч се е задействал в съдомиялната машина на Neff. Между другото, подобен код със същото декодиране се намира и в други съдомиялни машини. Ако се интересувате, разгледайте статията. Грешка E15 в съдомиялната машина на Siemens, ще намерите много общо с пишещата машина Neff.

 1. Този сензор е разположен в тиган и представлява жичен поплавък, който е свързан към контакта.
 2. Ако водата започне да тече в улука, поплавъкът се издига и затваря контакта, който в затворено състояние изпраща алармен сигнал към контролния модул.

Механизмът е прост, но ще работи точно, докато не отстраните вода от шахтата.

 1. Контролният модул напълно блокира потока вода в съдомиялната машина, спира работата си и показва мигащия код E15 на дисплея.

Защо водата влиза в шахтата? Една от дюзите може да изтече или водата да изтича в съда от миещата камера поради довеждането на долното уплътнение. Тези причини са съвсем реални, но не в нашия случай. Нека обясним защо. Когато водата влезе в шахтата в резултат на вътрешно изтичане, грешка E15 най-вероятно ще бъде предшествана от някаква друга системна грешка. Ако имаме само код E15, тогава със 98% сигурност можем да кажем, че за това е виновно запушването на филтъра за прах, което не позволява на водата да излезе и да го изтръгне през уплътняващата дъвка в тигана.

Как да премахнем причината за появата му?

Какво да направите, за да възобновите нормалното водоснабдяване и да спрете потока му в тигана? На първо място, трябва да почистите отпадъчния филтър, защото именно там се получава най-мощното и неприятно запушване, което може да парализира работата на цялата съдомиялна машина Neff. Правим следното.

 1. Изключете напълно съдомиялната машина, изключете всички маркучи и я издърпайте до средата на стаята.Aquastop в съдомиялната машина Neff
 2. Полагаме възможно най-много парцали близо до дясната стена на тялото, които попиват добре и поставяме кофа за измиване на пода до него.
 3. Силно наклонете машината на дясната страна и изчакайте, докато водата напълно се излее от тигана.
 4. Ако има много вода, препоръчително е да замените леген или някой по-удобен контейнер.
 5. След източване на водата поставяме съдомиялната машина в отоплителната батерия или на друго топло място, за да изсушим тавата му.
 6. В същото време отворете вратата на машината и разточете долната кошница, за да я премахнете отстрани.
 7. В долната част на пералнята намираме филтъра за боклук, развиваме го и внимателно го почистваме. Почистваме и металната мрежа, която се намира до филтъра.
 8. Поставяме филтъра на място и след изсушаване на машината го свързваме и проверяваме. Грешката трябва да изчезне.

Може да се случи, че задръстването в кошчето може да влоши проблема само с о-пръстени. Обикновено, когато се появи прекомерно налягане поради запушване на системата за съдомиялни машини, първо страда уплътнителят на модула, в който е поставен боклукният филтър. О-пръстенът може да се достигне чрез развиване на дясната странична стена на съдомиялната машина Neff. Би било по-удобно да се направи това през палета, но аз наистина не искам да го премахвам заради такава дреболия като уплътнение.

къде да намерите уплътнителя

Износеният уплътнителен пръстен е ясно видим, той трябва да се извади и на негово място трябва да се постави нов.За да почистите съвестта, можете да инспектирате дюзите. Възможно е някой от тях да се спука и да изтича. Може би една от скобите е слаба. Като цяло, след като премахнете страничната стена, проверете всички детайли, до които можете да стигнете. Това няма да е излишно, в същото време и се запознайте с устройството на съдомиялната машина. Ако не можете сами да разрешите грешката, обадете се на съветника, това ще помогне.

И така, грешката E15, която „изскача“ в съдомиялната машина на Neff, беше анализирана от нас повече или по-малко подробно. Ако все още имате въпроси, не се колебайте да оставите коментарите си. Определено ще се запознаем с тях и ще дадем отговори на всички въпроси. Успех!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини