Всичко за пералните машини

DTC D15 за съдомиялна машина Bosch

грешка e15 в съдомиялната машина на BoschСъдомиялните машини все още са луксозен предмет. Някои обаче вече са свикнали с такава удобна и модерна техника.

И ако изведнъж миялната машина на Bosch в един момент спре да работи, давайки код за грешка на екрана, аз наистина не искам да се връщам към ръчния труд. Затова е спешно да се разбере каква е причината, как да се премахнат и възстановят работоспособността на оборудването.

Грешки в декодирането, причини

Декодирането и обяснението на всички кодове, програмирани в съдомиялни машини на Bosch, е в приложените инструкции. Но не винаги е ясно какво да правим в този или онзи случай.

грешка E15 информира потребителя, че защитата от теч Aqua-Stop се е задействала. Това означава, че водата е навлязла в тигана на машината или поплавъкът е заседнал. Причините за изтичане на вода могат да бъдат следните:

 1. Дефектният сензор за течмияч на чинии
 2. Запушена система за източване (филтър, маркуч, канализация).
 3. Влошаване на тръбите или лошото им уплътняване.
 4. Във водната струя има дефект.

Грешка E15 е една от най-често срещаните в съдомиялните машини на Bosch. В повечето случаи можете сами да го решите, не бързайте да се обаждате на специалисти. Хората, които се сблъскат с подобна неизправност, пишат на тематични форуми, че за да отстранят грешката, съдомиялната машина трябва да бъде изключена от електрическата мрежа и наклонена до 450, понякога е достатъчно да преместите колата на място. Това ще помогне да се предотврати залепването на поплавъка в тигана. След това трябва да източите водата от тигана, накланяйки машината и след това да я изсушите. Обикновено достатъчно дни колата да изсъхне добре.

Разбира се, за тези, които имат вградена машина в кухнята, това е неудобно, но от друга страна е по-добре, отколкото да се обадите на господаря. След такава манипулация с машината по правило грешката E15 изчезва и машината продължава да работи както трябва. Ако грешката се появи отново, ще трябва да се отстрани по-сериозна повреда.

Важно! Излишната пяна в съдомиялната машина може да доведе до изтичане, в резултат на това системата Aqua-Stop ще работи, така че трябва да използвате толкова детергент, колкото е посочено на опаковката.

Почистваме филтъра, сменяме маркуча за източване и дюзите

Филтър за съдомиялна машина BoschЗапушен филтър с остатъци от храна върху съдовете също може да причини грешка в E15. В съдомиялната машина филтърът е на дъното. За да го получите, трябва да отворите вратата на колата, издърпайте тавата за съдове и след това развийте капака на дъното. Под капака се намира филтър, който представлява цилиндър с мрежа. Изплакнете го добре под течаща вода.

Що се отнася до маркуча за източване, за да го почистите или замените, трябва да разглобите тялото на машината. Ние описваме този процес като използваме съдомиялната машина Bosch SRS45. Какво трябва да направя?

 1. Първо изключете машината от мрежата, издърпайте филтъра и подгответе място, така че да може да се постави удобно.
 2. Сега вземете отвертка и развийте левия и десния капак на корпуса.
 3. Обърнете се и паркирайте машината с главата надолу.
 4. След това използвайте отвертката Asterisk, за да развиете предния панел с крака, болтовете, които го държат, са разположени от лявата и дясната страна на машината.
 5. Сега под панела развийте металната лента, под нея има още няколко винта, които също трябва да се развият.
 6. След това развийте болтовете от задната страна на машината.
 7. Изключете гумените ленти, държащи помпата в долната част на машината.
 8. Извадете двете пластмасови тапи, разположени отстрани на машината.
 9. Изключете държача на вратата.
 10. Развийте въжето от пружината и сега внимателно отстранете долната част на тялото.

Така машината се разглобява, осигурява се достъп до вътрешните части. Намерете края на маркуча за източване, закрепен към помпата. С помощта на клещи внимателно извадете маркуча от помпата. Проверете маркуча за дефекти и пукнатини, ако има такива, закупете нов, купете маркуч с маркуч, за да го закрепите към помпата.Сглобете колата в обратен ред.

Разглобявайки машината, както е описано по-горе, можете незабавно да проверите всички дюзи. Може да са разхлабени, какво да правя? Купете нови скоби и сложете дюзите. Ако някоя от дюзите е повредена, тогава купуваме оригиналната резервна част и я сменяме.

Сменете сензора за теч и спринклера

Случаите с неизправност на сензора за теч и пръскане при грешка E15 са изключително редки. В случай на неизправност на сензора, той може да се задейства дори когато няма вода в резервоара или не, когато е там. Следователно, той трябва да бъде променен. Сензорът е разположен върху пластмасова чаша в долната част на машината. Променя се просто, основното е да закупите резервна част, подходяща за съдомиялната машина на Bosch на желания модел.

Подмяната на дефектна спринклер няма да отнеме много време, всеки може да се справи.

Разпръсквач за съдомиялна машина BoschВ съдомиялната машина има две пръскачки и те са сменяеми, поради което те се продават свободно в магазина. За да смените долната пръскачка, издърпайте сушилнята, използвайте отвертка, за да натиснете държача на пръскачката и я издърпайте, поставете нова, докато щракне. Горната пръскачка се променя по същия начин, само тя се намира отгоре на сушилнята.

Така че грешката E15 в съдомиялната машина на добре известната компания Bosch не е толкова сериозна, че да се обади на капитана. В повечето случаи всичко се решава независимо и безразборно от тялото на машината.

   

12 коментара на читателя

 1. Граватар Евгений Юджийн:

  Супер! Благодаря ви!

 2. Граватар Александър Александър:

  Грешка E15 задейства аквастоп, това е ремонт с възстановяване на уплътнението, но, по дяволите, не се клатушка от страна на страна, водата тече от резервоара към дъното на машината, само демонтаж и уплътняване.

  • Граватар Майкъл Майкъл:

   Вероятно се случва сензорът просто да залепва.
   В моя случай беше точно това. вода капеше капка в долния тиган. Без сензор, с куп салфетки под теча, всичко свърши работа. Остава да намерим източника на теча и уплътнителя 🙂 Кой знае какво и как?)

  • Граватар Игор Игор:

   За да запечатате, трябва да разглобите цялата машина?

 3. Gravatar Low ниско:

  Да, добре - току-що получих парче филм от опаковката във филтъра - толкова е тънък и прозрачен, че не се виждаше. И тя блокира изтичането на вода. Щом го извадих, всичко стана нормално. И ако се изкачих, за да разглобя всичко, тогава щях да го взема напразно!

  • Граватар Юри жури:

   Реших да експериментирам: налих течна съдомиялна машина в дозатора. Колата веднага се напълни с пяна и издаде грешка E15. Трябваше да го измия на ръка от пяната и да го изсуша. Майсторът не се изискваше.

   • Граватар Марат Марат:

    Жена ми нали феи. Съдомиялната машина започна да псува. E15 казва. Какво да правя

 4. Граватар Олег Олег:

  Никога не пиша до подобни статии, но тук - благодаря!

  Взех и филтър и водата започна да капе в тигана през уплътнението на вратата. Почистих филтъра, развих и източих тигана, минута по-късно той заработи 🙂
  Позволявам си да отбележа - видеото е твърде дълго и понякога скучно. Но много полезно!

 5. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  То също помогна. Благодаря ви!

 6. Граватар Виктор победител:

  Имам дефект в изграждането ... огънаха маркуча за подаване на вода зад капака (взех завой и навих електрическа лента за твърдост. Всичко работи 🙂

 7. Граватар Игор Игор:

  Как да източите напълно цевта?

 8. Граватар Диана Диана:

  Имам този проблем втори път. Избърсвам всичко сухо и оставям вратата отворена през нощта. На сутринта всичко започва да работи както обикновено.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини