Всичко за пералните машини

Грешка E14 на пералнята Kandy

Грешка E14 на пералняАко грешката E14 внезапно се появи по време на работа на пералнята Candy, по-нататъшното й използване става невъзможно. За да разрешите проблема, трябва да дешифрирате кода и да определите каква повреда е довела до появата му. След като разберете причината за проблема, можете да опитате да поправите машината. И как да го направите сами ще разкажем в тази статия.

E14 стойност на кода

Грешка с този код може да се наблюдава в перални машини Kandy, оборудвани с дисплей. Ако няма дисплей, тогава в случай на неизправност може да се наблюдава мигаща светлина на предния панел на устройството. За да определите DTC, трябва да преброите броя на светкавиците в серията. Поредица от светкавици са разделени от пауза от около 5 секунди. Грешка E14 съответства на 14 мига.

DTC E14, както и неговият еквивалентен сигнал на пишеща машина без дисплей, показва неизправност на нагревателния елемент, температурен датчик или контролен модул. За да отстраните проблеми с грешка E14, ще трябва да проверите всяка от тези части. Препоръчваме да започнете с по-простите - нагревателен елемент и температурен датчик.

Тестваме TEN

Нагревателният елемент и температурният сензор са разположени в задната част на Candy. За да работите с тях, ще трябва да премахнете задния капак на устройството или да премахнете капака на сервизния люк. Тези действия са много прости и не изискват допълнителни обяснения. Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите повредената машина от електричество.

След като изключите задната стена, ще видите нагревателя, разположен в долната част на машината. На първо място, трябва да изключите окабеляването от контактите и след това да подготвите мултицета. За да проверите здравето на нагревателя, е необходимо да се изчисли съпротивлението на частта. За теоретично изчисляване на съпротивлението трябва да знаете следните данни:

премахнете задната стена на шайбата на Kandy

 1. U е напрежението, подавано към нагревателя. Обикновено в домакинските електрически мрежи тя е 220 волта.
 2. P е капацитетът на бойлера. Тази стойност може да бъде намерена в паспорта на пералнята или в Интернет по номер на модела.

След това, използвайки най-простата физическа формула, изчисляваме съпротивлението: R = U² / P. Ако стойността, получена при изчисленията, е равна на числото на екрана на тестера или близо до него, тогава нагревателят е в работно състояние. За да извършите измерването, трябва да преминете в режим на измерване на съпротивлението. Инсталирайте селектор на 200 Ohm на тестера и свържете мултиметровите сонди към клемите на нагревателния елемент.

 1. Ако нагревателят е наред, на екрана на мултицета ще се покаже число, близко до изчислената стойност.
 2. Ако видите единица на екрана, тогава вътре е възникнала празнина и нагревателят трябва да бъде сменен.
 3. Стойност на съпротивлението, близка до или равна на нула, показва късо съединение вътре в нагревателя и необходимостта от подмяната му.

Проверка на нагревателя на пишеща машина Kandy

Но дори и ако тестът показа, че спиралата на нагревателя е в идеален ред, това не означава, че няма неизправност. Трябва също да проверите елемента за повреда в корпуса. За целта поставете тестера в режим на зумер. Ако свържете проводниците в този режим, светлината ще светне и ще прозвучи звуков сигнал. Процедурата за проверка изглежда така.

 1. Прикрепяме една сонда на тестера към терминала на нагревателя.
 2. Втората сонда докосва тялото.
 3. Ако уредът не звучи, няма неизправност.

Ако се чуе скърцане, по-нататъшното използване на нагревателя е опасно, трябва да се промени.

Трябва да проверите сензора за температура

За да проверите сензора за температура, ще трябва да го извадите от машината. Изключете всички захранващи проводници от него, разхлабете крепежните елементи и извадете сензора от машината. След като премахнете сензора, трябва да измерите съпротивлението с помощта на мултицет. Помислете как да направите това

 1. Подгответе мултицета за работа в режим на измерване на съпротивлението.
 2. Свържете сондите към клемите на температурния сензор. При температура от 20 градуса съпротивлението не трябва да надвишава 6000 Ома.
 3. Налейте топла вода в малък съд и потопете сензора в него. След поставяне на работещ сензор във водата ще се разбере неговото съпротивление. При температура на водата около 35 градуса тя трябва да достигне 1350 Ohm.

Не продължавайте да използвате сензора, ако е дефектен! В случай на повреда тази част трябва да бъде сменена, тя не може да бъде поправена. Работата на дефектен сензор ще доведе до голям брой нови повреди.

Проверете и поправете контролния модул

Нека да преминем към най-важната част: какво става, ако контролен модул се повреди? Възможно ли е да го направите сами или трябва да потърсите помощта на професионалисти? Определен отговор не може да бъде даден тук, много зависи от вашите умения в работата с електронни устройства, естеството и сложността на разбивката.

Модул за управление на пералня Kandy

Най-трудното нещо за лаирсъна е да намери самата разбивка. Необходимо е да се тества всяка част от модула, да се идентифицира повредена писта или изгоряла част и да се извърши техният ремонт или подмяна. Ако нямате необходимите умения, практически няма шанс да направите всичко правилно и да не изострите проблема.

Разбира се, можете да замените електронни компоненти; в съвременните машини Candy това не е трудно. Но без добра диагноза тази мярка няма да работи. Ако разбивката не бъде отстранена, новите дъски ще изгорят отново.

Друг вариант е напълно да се премахнеконтролен модул и го занесете на специалист. Въпреки това, обикновено майсторите не препоръчват да правят това. Ако беше решено да се прибегне до помощта на професионалист, ще бъде по-добре да му предоставите достъп до повредената машина изцяло. След проверка на място, капитанът ще може по-точно да определи причините и да направи ремонт.

Обърнете внимание! Само квалифицирани майстори трябва да предоставят качествено обслужване на пералните машини Kandy. Не се доверявайте на асистента си на любители, преди да се обадите на майстора, прочетете неговите препоръки.

Ако обобщим всичко по-горе, се оказва, че ако се случи повреда на модула за управление, би било по-лесно и по-евтино да се консултирате със специалист. Този модул е ​​доста сложен елемент и опитът за отстраняване на проблема със собствените си ръце може да доведе до още по-големи неприятности и по-големи разходи.

Ако неизправността на оборудването не е диагностицирана правилно, можете случайно да развалите не само контролния блок, но и нагревателния елемент, помпата за източване на вода или дори двигателя. В най-лошия случай всичко по-горе може да изгори наведнъж и ще трябва да закупите нова машина. Оттук възниква въпросът: струва ли си рискът или е по-лесно да поверите тази работа на професионалист? В крайна сметка, след работата на добър специалист, вашата пералня Candy ще ви служи повече от една година.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини