Всичко за пералните машини

Код за грешка E10 на пералнята Electrolux

Грешка E10 в пералнята ElectroluxГрешка e10 на пералнята Electrolux възниква в най-неподходящия момент - в средата на прането. В същото време не само машината спира да работи, люкът е блокиран, така че не можете да вземете прането. Какво да направите в тази ситуация, каква грешка e10, какво е причинило нейното появяване? Ще трябва да се справим с тези и други въпроси в рамките на тази статия.

Причини за появата на кода, декриптиране

Грешка e10 в пералнята Electrolux съгласно таблицата, приложена към ръководството за употреба на повечето модели, се декодира като: „В резервоара няма вода или се подава малко вода.“ Такова дешифриране може да се счита за повече от продължително, защото в този случай може да има доста причини. Всъщност е така. Машината Electrolux генерира подобна грешка, ако:

 • няма вода във водоснабдителната система;
 • има проблеми с входящия маркуч;
 • има проблеми с клапата за пълнене;
 • налице е самооттичаща се вода.

Самооттичането на водата е специфичен израз, който се използва от специалистите, когато водата спонтанно изтича от резервоара на пералня поради повреда

Възниква въпросът, защо изброяваме точно тези причини, тъй като в паметта на пералнята има други кодове за грешки, които могат да изяснят неизправността, като локализират счупеното устройство? Понякога това се случва, но в повечето случаи, или поради спецификата на модела, или поради спецификата на неизправността, ще бъдем принудени да следваме само кода e10, като имаме предвид горните причини за неизправността. Тъй като машината просто не издава други (посочени) кодове.

Елиминираме причините за грешката

Тъй като нашият „домашен помощник“ от компанията Electrolux реши да ни даде грешка e10, ще трябва да проверим всички възможни елементи, които по един или друг начин са свързани с изпускането и пълненето на водата в резервоара. Би било по-логично да започнем с най-простото нещо, което не изисква разглобяване на пералнята, защото в 90% от случаите грешката e10 се елиминира на ниво домакинство.

Първата причина, която посочихме като: „във водоснабдителната система няма вода“. Не е необходимо да обяснявате нищо, защото да проверите дали има вода във водоснабдяването всеки може, без инструкции. Пристъпваме незабавно към втория момент - неизправността на входящия маркуч. В този случай продължете както следва.

 1. Ако на входящия маркуч е бил инсталиран воден филтър, е необходимо да изключите подаването на вода към машината, развийте филтъра и го проверете, може би той просто е запушен с мръсотия и варовик и водата не може да премине през него в резервоара.филтър за пречистване на вода от пералня
 2. Ако маркучът е двоен, със защита от течове проверете целостта на първия слой.
 3. Проверете херметичността на връзките на входящия маркуч към тръбата или машината, въпреки че за да се предотврати навлизането на вода в резервоара, би било необходимо маркучът да излезе напълно и е трудно да не забележите такъв проблем.

свързване на дренажния маркуч на пералнятаАко всичко е наред с маркуча, експертите препоръчват да се провери дали има оттичане на вода. Проверете го не е трудно. За начало се наведете към пералнята и слушайте, трябва да чуете как водата напуска резервоара и мърмори в канализацията. След появата на грешка e10, машината спира да работи, което означава, че всичко ще се чува добре. Ако се получи такъв звук, продължете по следния начин. Проверяваме маркуча за източване, в никакъв случай не трябва да лежи на пода. Ако е така, повдигнете маркуча за източване на около 60 см над пода.

Най-лошото е, ако проблемът е в пълнителя, изпускателния клапан или превключвателя за налягане. За да диагностицирате със сигурност подобен проблем, трябва да потърсите помощта на специалист. Професионалистът ще реши дали смяна на входящия клапан или други подробности.

Обърнете внимание! Ако нямате опит, по-добре е да не влизате в пералнята, ще загубите много време и усилия и резултатът може да не бъде, особено ако машината е под гаранция.

Всичко е наред, но грешката все още се появява

В редки случаи се случва грешката e10 парализира работата на пералнята без причина. Тоест, за да бъдем точни, все още има някаква причина, но тя няма нищо общо с доставката или изпускането на вода и работата на блоковете, които правят това. С една дума, машината всъщност работи „като часовник“, а системата все още дава грешка, какво става?

Електрическа платка за перална машина ElectroluxПричината за грешката e10 на пералнята Electrolux може да бъде електрониката. Или по-скоро електронното устройство за управление. Причините за повредата на контролния блок могат да бъдат много: спад на напрежението, често изключване на машината по време на работа, фабрични дефекти и др. Специалистът ще трябва да го измисли, защото вие също трябва да разглобите и тествате сами контролния модул, ако нямате специални познания.

В заключение отбелязваме, че въпреки факта, че съвременните перални машини са автоматични, те са в състояние да извършват самодиагностика и генерират грешки с конкретен код, чрез който специалистите могат да установят неизправност, все още има проблеми. По-специално, със същата грешка e10, която може да е резултат от поредица неизправности, което за пореден път потвърждава идеята - диагнозата и ремонта на автоматичните перални машини са съдбата на професионалистите.

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Тамара Тамара:

  Преди да се появи неизправността, в пишещата машина имаше шум. Тогава e10 светва и машината спира. Включихме го в изплакването, всичко стана нормално.

 2. Граватар Майкъл Майкъл:

  Благодаря за статията! Изпускателният маркуч беше под комплекта.

 3. Граватар Николай Николас:

  Машината EWS 1046 изтегля вода в отделението за предварително промиване, завърта барабана няколко пъти, включва циркулацията на водата и това е всичко! В друго отделение водата не се събира и E10 кодът светва! Какво може да бъде? Обадете се на специалист или можете сами да направите нещо?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини