Всичко за пералните машини

Грешка E10 в пералнята AEG

грешка E10 AEGСъвременните автоматични машини са оборудвани с функция за самодиагностика при неизправности, възникващи в системата. Това допълнение е много удобно за потребителя, помага бързо да се установи причината за повредата на устройството. Грешката E10, която внезапно се появява на дисплея в пералнята AEG, незабавно прекъсва програмата за пране, заключва люка и спира системата. Какво означава този код, как да поправите грешката, ще говорим в тази статия.

Значението на тази грешка

За какво говори показаният код? Проучвайки инструкциите за експлоатация на машината AEG, можете да разберете, че това обозначение показва недостатъчно количество вода в резервоара или липсата му. Това тълкуване на кода е доста продължително, тъй като наистина има няколко причини за появата на E10. Пералната машина може да покаже грешка в случай на:

  • липса на вода във водоснабдителната система (с вътрешно затворено спиране на студена вода);
  • дефектен маркуч за всмукване на вода;
  • неизправност на вентила за пълнене;
  • отказ на превключвателя за налягане;
  • наличието на оттичане на вода от резервоара.

Самооттичането е спонтанното изтичане на вода от резервоара SMA поради всяка повреда.

Някои шайби, които имат доста обширна база данни с кодове за грешки, могат да изяснят причината за спиране на нормалната работа на устройството, което показва специфична неизправност на системата. Въпреки това, повечето модели AEG машини нямат тази възможност, поради което те издават обобщен код E10. Ако шайбата не уточни точно коя част е излязла от строя, когато извършвате ремонт със собствените си ръце, ще трябва да имате предвид всички горепосочени фактори.

Търсим причината за кода

Ако кодът за повреда в пишещата машина AEG се покаже на цифров екран, е необходимо да се разгледат на свой ред основните елементи на системата за миене, които са отговорни за поемането на вода и източването на отпадъчната течност. Правилно е да започнете да проверявате устройството с най-простия, за който не е необходимо да се качвате дълбоко в тялото на машината. Логично е да проверите подробностите, до които има свободен достъп, тъй като в 90% от случаите неизправността може да бъде коригирана на ниво домакинство.

Ще анализираме какви действия трябва да бъдат извършени, за да се потвърди или опровергае всеки от тези фактори, водещ до грешка E10. Първата посочена причина беше липсата на вода във водопроводната мрежа. Не е необходимо да се обяснява как да се види дали има вода в тръбите, тъй като дори дете може да го провери.проверете входящия маркуч на пералнята

Следващата точка е дефектът на входящия маркуч. Това може да бъде неговото запушване, излишък, повреда и т.н. Какво да правим в този случай? Ако пред маркуча е монтиран воден филтър, е необходимо да извадите почистващия елемент и да го прегледате - вероятно е той да е бил запушен от отпадъци и отлагания и затова водата не влиза в резервоара. Ако няма филтър или няма блокиране, помислете дали има маркучи или извивки на маркуча. След това проверете плътността и надеждността на връзката на маркуча за всмукване на вода към водопровода, както и дупката в пералнята.

Когато системата за всмукване на вода в резервоара е напълно работеща, е необходимо да се изследва устройството за наличие на самооттичаща се течност. За целта се облегнете на тялото на шайбата и се опитайте да чуете как водата, напускаща резервоара, мърмори в маркуча за източване. Тъй като след показване на кода E10, AGR спира да работи, няма да е трудно да го чуете. Когато откриете такъв звук, трябва да проверите маркуча за източване - той не трябва да бъде разположен на пода. В такъв случай вдигнете маркуча над пода на височина около 60 cm.

Когато горните стъпки не помогнаха да се идентифицира първопричината за кода на неизправността, трябва да продължите към диагностицирането на вътрешните елементи на шайбата. Внимавайте, без специални познания в областта на структурата на пералнята, можете да отделите много време за ремонти и да не постигнете желания резултат.Ето защо, преди да започнете работа, внимателно проучете въпроса за вътрешната структура на устройството и ако домакинските уреди са в гаранция, по-добре е да поверите ремонта на професионалисти.

Проверете превключвателя за налягане

Следващата стъпка при намирането на повреда ще бъде проверка на датчика за нивото на водата в резервоара. За да стигнете до прессостата и да поставите диагнозата му е лесно, достатъчно е да изпълните следния алгоритъм на действия:проверете превключвателя за налягане

  • изключете пералнята;
  • изключете крана, който е отговорен за подаването на течност в резервоара;
  • махнете горния капак на тялото на шайбата, за това развийте болтовете, които го държат.

След такива прости манипулации ще получите безплатен достъп до пресостата. След това трябва да се въоръжите с тръба с диаметър, съответстващ на диаметъра на сензора. Отпуснете внимателно задържащата яка и изключете маркуча за налягане. Прикрепете подготвената тръба към фитинга и леко я надуйте. Когато пресостатът е напълно работещ, контактите ще се задействат - устройството ще излъчи 1 или 3 щраквания. След това разгледайте корпуса на сензора за дефекти, проверете дали няма запушване в маркуча, ако има открити остатъци от дюзата, промийте го с поток вода.

След външна проверка трябва да проверите превключвателя за налягане с помощта на мултицет. Устройството преминава в режим на измерване на съпротивлението, след което тестовите сонди се наслагват върху контактите на сензора. Стойностите, показани на дисплея на мултицет, трябва да се променят. В случая, когато те останаха същите, можем да заключим, че превключвателят за налягане е дефектен и трябва да бъде заменен.

Проблеми в електронната система

Какво трябва да направя, ако след повторна проверка на всички възможни фактори, грешката E10 не може да бъде отстранена? Много рядко този код напълно парализира работата на машината, изобщо не, защото имаше повреда във всмукателната или отводнителната система. Пералнята може да работи „като часовник“ и на дисплея все още ще се появи предупредителен знак. Какъв друг може да е проблемът?

Може би е имало повреда на контролното табло - основното устройство, което регулира работата на всички части на машината. Това може да се случи поради пренапрежения на електрозахранването, фабрични дефекти, чести измивания вкл.

Невъзможно е да поправите електрониката сами, без познания в тази област, по-добре е да поверите такава трудна работа на компетентен майстор.

Въпреки че съвременните автоматични машини имат функция за самодиагностика на възникналите неизправности, често показваният код за грешка не уточнява коя част е излязла от строя, но говори за общ проблем. Такъв е случаят с код E10. Идентифицирането на разбивката все още ще трябва да се извърши независимо, като се изследват няколко елемента на системата.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини