Всичко за пералните машини

Грешка E09 на съдомиялна машина на Bosch

Грешка E09 в съдомиялни машини BoschАко грешка E09 се появи в съдомиялната машина на Bosch, веднага след това ремонтът не може да бъде забавен, повредата е сериозна и трябва да бъде отстранена. След като прочетете тази статия, вие сами ще заключите дали можете сами да замените частта или не. Междувременно първо първо.

Какво означава кодът?

Грешка E09 в съдомиялни машини на добре известна немска марка информира за повреда на нагревателния елемент. Просто изгоря. Нагревателят в съдомиялните машини е малко по-различен от пералната машина, тъй като е вграден в циркулационната помпа и не може да бъде заменен отделно. Най-често той трябва да бъде сменен заедно с помпата; някои майстори наричат ​​този комплект съдомиялни машини „топъл“ двигател.

За ваша информация! Код за грешка E09 се програмира само в машини от трето поколение, важно е да знаете точния модел на вашата съдомиялна машина, за да закупите подходяща резервна част.

В редки случаи тази грешка може да възникне поради неизправност на температурния сензор или контролно табло, както и в случай на нарушение на окабеляването от нагревателя към модула.

Причини за появата

Защо нагревателят изгори? Този въпрос се задава от много потребители, изпаднали в тази ситуация, и с право. Трябва да знаете причините, довели до тази неизправност, за да намалите допълнително рисковете от нейното възникване. Въпреки че всяка част има свой живот и каквото и да се каже, те се износват. Въпреки това, ние изброяваме всички причини:

 1. Попадане на вода на нагревателя. Водата може да влезе в нагревателя през изтичащи петна. Най-често такова място е уплътняваща дъвка, която се намира между тялото на машината и филтърното стъкло.
 2. Блокажи в изпускателния филтър. Поради блокажи водата навлиза бавно в резервоара и нагревателят прегрява. Прегряването води до бързо износване.
 3. Твърда вода и мащаб. При недостатъчно сол в йонообменника водата остава твърда. Когато такава вода се нагрява, върху нагревателя се образуват неравности, с течение на времето плака води до продължително загряване на водата и нагревателят се проваля.

Подмяна на нагревателя

Проверка и подмяна на нагревателен елемент в съдомиялна машина на Bosch не е твърде трудно. Ако направите ремонт, внимателно подхождайки към този проблем, тогава можете да го направите сами. За целта ни трябват: отвертка Phillips, мултицет и нов нагревателен елемент. Основната трудност е, че нагревателят е свързан към циркулационния блок и за да премахнете нагревателния елемент, ще трябва да премахнете този модул, което означава, че трябва да разглобите съдомиялната машина почти напълно. Ако това не ви спре, пристъпете към работа.

 • На този етап от работата съдомиялната машина на Bosch е свързана към канализацията, водоснабдяването и електричеството, което означава, на първо място, ние изключваме машината от тези комуникации.
 • След това развийте предната част на машината, след като отстраните пластмасовите скоби, които са разположени по краищата на кутията. Ако се интересувате от информация за фиксиране на фасадата към съдомиялната машина, прочетете едноименната публикация.мияч на чинии
 • След това развийте тънкия тесен метален панел, който се намира директно под вратата на съдомиялната машина.
 • Изваждаме топлоизолационния материал и го оставяме настрана.
 • Развиваме винтовете, придържащи палета.
 • Отваряме вратата на съдомиялната машина и изваждаме кошниците за съдове.
 • Изваждаме долната пръскачка и развиваме стъклото на филтъра за боклук, в допълнение премахваме металната мрежа, която се намира в долната част на бункера за миене.
 • Развийте 4-те винта, които държат циркулационния блок от страната на бункера.
 • Поставяме добре попиваща кърпа на пода зад тялото на съдомиялната машина и поставяме „домашния помощник“ на задната стена.
 • Изключете тръбата за пълнене от циркулационния блок и извадете съда.

Не е нужно да дърпате палета твърде силно върху себе си, просто го издърпайте леко, така че да има по-свободен достъп до частите, които са прикрепени към него.

 • Завъртете изпускателната помпа по посока на часовниковата стрелка, изключете я и я поставете надолу.
 • Извадете циркулационния блок от прикачените устройства, така че бъдете внимателни.
  отстраняване на нагревателя в съдомиялната машина Bosch
 • Изключете маркуча за източване от уреда и издърпайте монтажа навън, разкачете чиповете с проводници.
 • Изваждаме скобата, която закрепва нагревателния елемент с циркулационния блок и го изключваме, като премахваме чиповете с проводници. Преди да премахнете чиповете, направете снимка на тяхното местоположение, за да не объркате нищо по-късно.
 • Разопаковайте новия нагревател и го поставете на мястото на стария, закачайки всички чипове към контактите.

Може би проблемът е възникнал, а не заради нагревателния елемент, така че за да изчистите съвестта си, измерете съпротивлението на старата част, преди да поставите нова. За щастие подготвихме мултицета предварително за работа. На последния етап можем да съберем съдомиялната само в обратен ред и да я проверим в експлоатация. Ремонтът е завършен!

И така, разбрахме как да поправим грешката E09 на съдомиялна машина на марката Bosch. Надяваме се, че нашата публикация ще ви донесе практически ползи, късмет!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини