Всичко за пералните машини

Грешка E02 в пералнята Electrolux

Грешка E02 в пералнята ElectroluxКодът на повредата показва сериозна повреда, която е станала в машината. Почти винаги грешка E02 сигнализира за предстоящ скъп ремонт на перално оборудване. Изключение ще бъде само краткотрайна повреда в системата, издадена от оборудването веднъж, която се елиминира чрез рестартиране на шайбата. Ако изключването и включването на машината след 15 минути не помогна, а дисплеят все още дава грешка, трябва да направите подробна диагноза на машината Electrolux.

Тестващ двигател

Какво показва този кодов знак? грешка E02 показва неизправност на двигателя SMA или пулта за управление. На повечето Electroluxes е инсталиран колекторен двигател, който можете да проверите сами.схема за свързване на двигателя

Какво да направите преди да изпробвате мотор? Първоначално трябва да разберете схемата на свързване на двигателя. Повечето от колекторните двигатели имат доста проста схема.

От схематичното изображение става ясно, че електродвигателят започва през точка 220V, преминава през контролния триак, съединители за реверсно реле, намотка на статора и ротор.

В пералните машини Electrolux се използва реле за превключване на намотката на статора и се използват контактите на командното устройство. Описаните компоненти са разположени в контролния модул на пералната машина.

Намотката на статора е разделена на 2 секции. Тази конструктивна функция намалява ефекта от смущения, периодично възникващи поради появата на искри върху колектора.

Барабанът на всяка пералня се върти в различни посоки. Това движение се причинява от промяна в полярността на намотката на статора. Някои модели имат отделен кран за навиване, той се активира по време на въртенето на нещата. В този случай електрическият ток е свързан към някой от крайните клеми и този клон. На етапа на основния процес на измиване намотката на статора е включена чрез крайните проводници, това осигурява лежерно и плавно завъртане на барабана.

За да проверите двигателя и да намерите решение на проблема, е необходимо да свържете намотките на ротора и статора една по една и да ги включите в електрическата мрежа. Тази схема на свързване е представена графично, както следва:ротор и намотка на статора

Този метод за диагностика се характеризира с някои недостатъци. Първо, избирайки този метод за проверка, няма да имате възможност да се уверите, че моторът е 100% функционален. Редовното въртене на вала няма да може да гарантира, че на различни етапи на измиване машината Electrolux няма да доведе до неизправност.

В допълнение, свързващите елементи съгласно тази схема не осигуряват защита. Следователно, ако двигателят „пълзи“ по време на проверката, той най-вероятно просто ще се провали. За да предпазите мотора от възможни повреди, е по-добре да включите допълнителна връзка във веригата. Като допълнителен елемент можете да използватеTEN на пералнята или просто лампа с висока мощност (повече от 500 вата). Диаграмата ще изглежда така:свързване на намотката на ротора и статора с допълнителен елемент

Баластът, включен във връзката, ще защити тествания двигател. Ако възникне късо съединение, токът ще отиде към нагревателя, който ще започне да се нагрява.

Има и друг начин за диагностициране на двигателя в пералнята Electrolux. Намотките на статора и ротора са свързани подобно на втората верига, само те се захранват от специален лабораторен трансформатор с мощност над 500 W. Предимството на метода е възможността постоянно да се следи броят обороти и да се вземат навременни мерки в случай на някакъв отказ. За по-голяма безопасност е разрешен предпазител с производителност 5-10 ампера.

Вместо автотрансформатор е позволено да се използва електронен регулатор за диагностика, който обикновено се използва за наблюдение на натоварванията с дадена мощност. В този случай е по-добре да се обърнете за помощ към специалисти, но ако имате известни познания по електроника, можете сами да извършите диагностика и ремонти.

Друг вариант за проверка на мотора е да се наблюдава колко силна и ярка ще бъде искрата между четките и колекторния двигател. При значително запалване моторът на шайбата вероятно е дефектен.

Чрез горепосочените методи е позволено да се проверява електрическият двигател на машина, която показва грешка E02. Ако след диагностициране на двигателя не беше възможно да се намери решение на проблема, трябва да продължите с проверката на друг важен елемент от системата.

Проверете елементите на таблото за управление

Причината за появата на грешка E02 може да е неизправност на контролната платка. За да фиксирате пералнята, трябва да инспектирате платката. Първата стъпка е да премахнете частта от шайбата. Това се прави, както следва:

  • изключете устройството;
  • издърпайте тавата за почистване;
  • развийте 2 болта, разположени в близост до отвора за дозатора;
  • развийте още 4 самонарезни винта, разположени отгоре на машината (под капака на SM);
  • издърпайте контролния панел нагоре и го извадете;
  • извадете ключалките на панела с прорезна отвертка и разглобете кутията;
  • извадете дъската от разглобения калъф.

Манипулирайте внимателно контролния панел, за да не повредите или объркате схемата на електрическото захранване.

Ако няма видими дефекти на дъската, може да става въпрос за скрити повреди. Трябва да се редуват, за да се провери триаците за разбивка с мултицет. Тестерът трябва да бъде включен в режим на набиране. Стойността на напрежението, записана между елементите, ще бъде показана на екрана на устройството.терминална подредба

За диагностика прикрепете мултиметровите сонди към клемите А1 и А2. Ако частта е в добро състояние, дисплеят на тестера ще покаже стойността „1” или „0L”; ако се установи разбивка, числото ще бъде близо до нула.

Можете да видите дали триакът на платката се отваря, ако за кратко затворите контролния му електрод с помощта на сондата на тестера. С помощта на тази процедура към триака ще бъде приложен електрически ток. Щом напрежението престане да тече към управляващия електрод, триакът вероятно ще се затвори. Това предполага, че минимален електрически ток трябва да преминава през него, за да поддържа проводимо състояние. Дефектният артикул ще трябва да бъде заменен с нов.

Ако се запознаете с предстоящия работен фронт, разбирате, че не можете сами да коригирате ситуацията или след всички предприети стъпки пералната машина все още показва кода, свържете се със сервизния център за помощ от компетентен съветник. Възстановяването на грешка в E02 включва сложен и скъп ремонт.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини