Всичко за пералните машини

Грешка на вратата в пералните машини

грешка на врататаВратата е една от най-красноречивите грешки в пералнята Samsung, Indesit, Ariston, Atlant и други. Когато шайбата пише "врата" на дисплея, хората, които са повече или по-малко запознати с английски, разбират, че вратата означава врата и има някои проблеми с люка. Но не всички са наясно с тези проблеми. В тази публикация ще анализираме подробно какво означава тази грешка на пералня на една или друга марка, надяваме се тази информация да е полезна.

На умивалниците Indesit

Много потребители се оплакват от перални машини на марката Indesit, казват, че са направени "от брадвата", след това един се счупва, а след това друг. Няма да обсъждаме качеството на тези перални машини, но ще се съсредоточим върху един често срещан проблем, който между другото причинява код за грешка на вратата. Това е механизъм за заключване на люка на пералнята Indesit.

Факт е, че механизмът за заключване, който се намира вътре в люка на тези машини, е слабо обмислен. Периодично се издига оста, която държи натоварената с пружина кука, от която куката престава да фиксира капака на люка в затворено състояние. Ако това ви се е случило, не чукайте вратата на люка от гняв, а направете следното.

 1. Изключете пералнята Indesit от захранването.
 2. Извадете водата от шайбата през филтъра за боклук.

Най-често грешката на вратата изскача, преди машината да изтече вода, но ако нямате късмет и кодът се появява в средата на измиването, трябва внимателно да извадите вода от резервоара, без да наливате всичко наоколо.

 1. Развийте крепежните елементи, придържащи люка, извадете люка.
 2. Развийте няколко винта, които държат половинките на люка заедно.
 3. Поставете изскочената ос в жлеба, както е показано на фигурата по-долу.
 4. Сглобете отново люка.

монтажна ос излетя навън

Ако механизмът на люка е в ред, но вратата не се заключва, е необходимо да се провери UBL на пералнята Indesit. UBL (устройство за заключване на люка) също се разпада доста често, но това не е единствената причина, поради която се появява грешката на вратата. За информация как да намерите и коригирате повреди на UBL, електронен модул и други, прочетете статията Вратата на пералната машина не се затваря.

На машини на Samsung

При пишещите машини на Samsung грешката на вратата не е единствената, която показва проблеми със заключването на люка. Има и кодове de, Ed, dE1, dE2, всички тези грешки всъщност водят до едно и също нещо - до вратата на люка. Вратата за грешка, de, Ed, dE1, dE2 може да се появи както следва:

 • вратата не иска да се заключи в самото начало на измиването, независимо как го натискаме;
 • невъзможно е да се отвори вратата след приключване на процеса на измиване;
 • първо шайбата заключва люка, но след това ключалката изчезва и пералнята Samsung замръзва, издавайки определения код;
 • куката на люка не попада в отвора на заключващото устройство;
 • многократно появяване и изчезване на този код по време на процеса на измиване, понякога това се случва 5-7 пъти на цикъл на измиване.

Е, изброихме ситуациите при появата на такава грешка, сега ще разберем, за да правим какво да правим в конкретна ситуация. Нека започнем с най-често срещания случай, когато люкът е физически затворен, дори щракването беше и машината все още показва грешката на вратата на дисплея. В този случай е необходимо да се провери и поправи UBL. Можете да прочетете как да направите това в статията. Заключване на люка на шайбата - как да смените брава на вратата?

грешка на вратата на пералнятаАко люкът, напротив, не иска да се отвори в края на измиването, проблемът отново е в UBL. Въпреки това, бъдете изключително внимателни, в края на измиването на UBL на всяка пералня, известно време след измиване, оставя люка затворен плътно - това е нормално. Ако десет минути след края на програмата, пералнята Samsung няма да отвори люка, можете да помислите за ремонта.

Грешката на вратата в пералнята на Samsung може да бъде причинена не само от електрически, но и от механични причини. Така че, ако куката на ключалката, която е разположена на капака на шахтата, не се побира в отвора на UBL. Това означава, че примката, върху която се държи люка, е деформирана.Това се случва не толкова рядко, особено ако имате малки деца в семейството си и те обичат да се возят на вратата. Проблемът се решава по един-единствен начин - чрез подмяна на цикъла.

Тук нека да дадем съвет. Пералнята на Samsung има доста „трептящи“ панти на пълен работен ден, но наскоро те започнаха да произвеждат подсилени версии от специална сплав. Купете един такъв и повече подобни проблеми няма да възникнат.

премахнете и поправете UBLНай-лошото е, че ако на пералнята на марката Samsung, грешката на вратата ще изчезне и ще се появи. Това означава, че някъде по пътя между UBL и контролния модул контактът изчезва. Ще трябва да премахнете UBL, да позвъните на контактите му с мултицет, след което да звъните на кабелите, идващи от UBL. В подобна ситуация е по-добре да поверите тази работа на капитана.

Пералнята Atlant също има подобни проблеми, така че решихме да не посвещаваме отделен параграф на тази история. Ще кажем само, че пералнята Atlant има несравнимо по-лошите прегледи на специалисти по отношение на поддръжността на отделни единици, включително UBL и контролния модул, но това е тема за отделна статия.

На stiralka Hotpoint-Ariston

двигател от пералня AristonЩо се отнася до характеристиките на грешката на вратата в пералните машини Ariston, може да се отбележи, че всичко, за което говорихме по-горе, е от значение и за „домашните помощници“ на тази марка. Вярно, както обикновено, има едно „но“. В пералните машини Hotpoint-Ariston понякога грешката на вратата е без значение за вратата и устройствата, които я контролират. грешка врата на Aristons може да се появи поради лош контакт на една от четките на двигателя. Как да намерите и поправите този контакт?

В този случай трябва да стигнете до мотора през дъното на пералнята. Развийте крепежите на двигателя, изключете чипа с проводниците. Извадете двигателя и проверете четките му, включително окабеляването, което захранва четките. Може би четките са били изведени по време на работа на пералнята, което означава, че за да се избегнат повторни ремонти в бъдеще, те трябва да бъдат заменени. за как да смените четките на моторната пералня, прочетете в статията със същото име, публикувана на нашия уебсайт.

За да обобщим, отбелязваме, че грешката на вратата на перални машини от различни марки може да се прояви по съвсем различни начини. Най-често това всъщност показва проблеми с вратата на люка или UBL, но в някои случаи причините за тази грешка са най-неочаквани.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Валери Валери:

  Благодарим ви за най-ценната информация: „Възможно е да се появи грешка на вратата в Aristons поради лош контакт на една от четките на двигателя.“ Много помогна за обновяването на ARISTON AVSD 107 EX 2003 самостоятелно! Между другото, първият и засега единствен проблем за 15 години експлоатация!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини