Всичко за пералните машини

Грешка на вратата на Ariston Washer

Грешка на вратата на Ariston WasherАко пералнята Ariston покаже грешка на вратата, тогава собствениците, които са запознати с английски, веднага ще разберат, че има проблем с вратата на люка. Но всичко не е толкова просто: този проблем се проявява и с комбинацията „F17“ или мигането на определени индикатори. Прецизно диагностицирайте естеството и степента на повредата, разкройте знаците и поправете дефекта ще помогне на нашите инструкции.

Нюанси на разработване на код

На първо място, е необходимо да се разпознае кодът на повредата на вратата. Най-лесният начин е, ако машината има дисплей и светва на екрана "врата "или"F17 », Заедно с това:

 • след стартиране цикълът и приемът на вода не започват;
 • избраната програма се прекъсва;
 • вратата на люка не се отваря в края на цикъла.

Системата за самодиагностика по-често показва грешката на вратата при стартиране на машината, по-рядко - в края, в крайни случаи - в средата на цикъла.

Друго нещо е, ако пералнята Ariston няма дисплей. След това трябва да навигирате по мигащите индикатори на таблото за управление. Редът и интензивността на индикацията зависи от модела на машината.

 • Най-старите модели имат само две крушки - мощност и брави на вратите. Ето защо можете да познаете проблема с люка чрез серия мигания в 17 моментални мигания на бутона за захранване. Сигналът се повтаря на интервали от 4-5 секунди. В същото време селекторът се върти по посока на часовниковата стрелка и устройството прави необичайни щраквания. Често картината се допълва от трептенето на клавиша UBL.
 • Пушките Ariston на щурмовете AV, AVL, AVTL, AVSL и CDE са оборудвани с много сигнални светлини. С грешката „врата“ светват само две: „Завъртане“ и долния бутон „Допълнително изплакване“ или „Намалете скоростта на въртене“. Индикаторът Key също мига и с висока честота на трептене.
 • Серията Hotpoint-Ariston Low-End (която включва ARSL, ARTL, ARXL, AVM и ARUSL) говорят за проблеми със затварянето на люка по различен начин. Тук трябва да обърнете внимание на светодиодите, наречени "Изплакнете" и "Ключ". Някои са разположени във вертикална линия близо до фазовите индикатори на цикъла. Възможно е всички други светлини на таблото да мигат. Но точното местоположение на сигналните клавиши зависи от модела. И така, в машините Hotpoint Ariston от марките ARTF, AVC, ECOTF бутоните се инсталират вертикално, а в ARTL, ARXL, BHWD, BHWM - хоризонтално.
 • Лишеният дисплей на модела Hotpoint Ariston от типа Aqualtis, например, автоматични машини AQSL, AQS0L, AQ9L, показват разбивка на F17 чрез мигане на две комбинации. Повечето автомобили с шест температурни светлини провокират първото и петото мигане („Без отопление“ и „60 ° C“). Ако има само пет варианта на температура, светодиодите ще мигат срещу думите „Без загряване“ и „90 ° C“.

В повечето случаи не е трудно да се определи, че системата за самодиагностика показва грешка на вратата. Но диагностицирането на проблема е само първата задача. След това трябва да отстраните проблема и да поправите уреда. Как да направите това, ще опишем подробно в инструкциите по-долу.

Какво е счупено?

Преди да помислите какво да направите, за да коригирате ситуацията, струва си по-точно да определите естеството и степента на възникналата неприятност. Да, кодът на сигнала “F17” или “врата” директно показва невъзможността за затваряне на люка. Тоест, вратата на барабана не се затваря или контролното табло не "вижда" заключеното, което се е случило.ремонт на механизма на вратата

С други думи, UBL или блокиращото устройство на люка не са успели. Проблемът е неприятен и трябва да се реши незабавно. Но не всичко е толкова лошо: истинска неизправност е рядка и по-често потребителите са изправени пред собственото си невнимание или срив на програмата., Така че, най-вероятно, има един от често срещаните проблеми.

 1. Разхлабена врата. Често бързаме, не притискаме покрива достатъчно плътно към случая или не забелязваме прането, заседнало в маншета.Затова на първо място се опитваме отново да отворим и затворим вратата. Ако имаше характерно щракване, тогава затварянето беше успешно.
 2. Прекъсвания на електрозахранването Не забравяйте, че когато U падне под знака от 200 волта, UBL няма да работи. Това се случва при работа на пералня Ariston в частна къща. За да коригирате ситуацията, е необходимо да включите реле за наблюдение на напрежението във веригата.
 3. Замърсен заключващ механизъм. Ако машината не се почиства редовно, чужди предмети или мръсотия могат да попаднат в заключващия отвор за езика на люка. Решението ще бъде задълбочена проверка и почистване.
 4. Разхлабен хардуер на пантата на вратата Това ще доведе до факта, че езикът няма да може да влезе в заключващия механизъм и вратата няма да може да се затвори напълно. Необходимият ремонт се състои в затягане на крепежните елементи.
 5. Срив в системата. Машината Ariston може просто да се „изключи“: да не чете сигнала за блокирането, което е станало или неправилно да стартира индикацията. Ако грешката е възникнала за първи път, по-добре е първо да рестартирате устройството. Достатъчно е да изключите машината от електрическата мрежа, да изчакате 5-10 минути и да повторите старта. Ако кодът изчезне, тогава проблемът е решен.
 6. Отслабени контакти. Аристон, като всяка пералня, вибрира по време на пране. Прекомерната вибрация често влияе върху дрейфа на проводника и грешката на вратата. За да ремонтирате машината, ще трябва внимателно да проверите контактните връзки.

Сериозни повреди се случват изключително рядко. Но ако не се намери нито един от споменатите проблеми, тогава проблемът се крие в други проблеми. За да продължите да миете, ще трябва да поправите уреда самостоятелно или с помощта на професионалисти.

Признаци за повреда и ремонт

Преди да започнете да решавате проблема, струва си да диагностицирате точно проблема. Ако сред признаците на счупване вратата не се затвори, ключалката изчезне в средата на цикъла или люкът не се отвори в края на програмата, тогава UBL е виновен за 75%. Както вече беше отбелязано, той е отговорен за постигането на стегнатост в барабана и заключената врата. Невъзможно е да се поправи устройството - само пълна подмяна.Ремонт на дъска Ariston

Друг вариант на отказ е дефектен модул за управление. Контролното табло координира работата на машината, чете и предава команди от един елемент на друг. Когато електронният контролер започне да се забавя, връзката се прекъсва и системата дава грешка. Причината ще бъде изгарянето на резистори, светодиоди, триаци или варистори.

Други грешки често са виновни за мигането на „F17“ или „врата“:

 • окислени или изгорени контакти на радио елементи;
 • повреди във фърмуера на контролния съвет;
 • повреден електронен контролер на процесора.

За всякакви проблеми с електрическата платка и радиоелементите е необходимо да поправите, промените отново или замените „мозъците“ на машината.

Сред причините могат да бъдат износени електрически четки на колекторния мотор. При много модели Hotpoint Ariston платката контролира работата на UBL чрез наблюдение на веригата, която включва двигателя. Ако се открият счупвания на двигателя, например износване въглеродни четки, тогава системата често го интерпретира като проблем със заключването на люка. Логично е, че ще трябва да бъде заменен ремонт.

Когато електродвигателят е счупен поради изгорели ламели или счупена намотка, е необходимо да го замените изцяло.

Ако е невъзможно затварянето на люка плътно поради непопадащ вратичка в отвора на корпуса или липса на щракване, ние действаме по различен начин. На първо място обръщаме внимание на две точки.

 • Панти на вратите Вероятно вратата е изкривена и не може да влезе във фабричните слотове. Причината за хлабавите скоби се дължи на механично натоварване, например при каране на деца на открит люк. За да продължите с измиването, ще трябва да се смени един или два държача.
 • Заключващият механизъм. Както естественият провисване, така и механичният удар могат да счупят езика. В резултат езикът не попада в жлеба. Разглобяването на люка и подмяната на повредени части ще помогне за решаването на проблема.

Често водачът на заключващия механизъм „изскача“ от седалката и е достатъчно да го върне в предишното си положение.

Последната причина, водеща до "F17" или "врата", е повреда на окабеляването в областта от модула до UBL. Говорещи знаци ще бъдат отказът да се активира ключалката, нейното изчезване по време на процеса на измиване, подчертавайки грешката при въртенето или изтичането. Изтриването на проводника по острия ръб на барабана или повреждането на изолацията от гризачи водят до такива проблеми. По-безопасно и безопасно е да се свържете с професионални сервизи. Ако решите да действате самостоятелно, тогава избягвайте обрати и разхлабени връзки.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини