Всичко за пералните машини

Грешка 5E (SE) в пералнята на Samsung

грешка 5дГрешка 5E (известна още като SE) на пералнята на Samsung може да се появи доста често, ако собствениците не се грижат правилно за нея, а понякога и когато се извършват нормални грижи. Декодирането на грешката 5E е съвсем сигурно, но не дава отговор на въпроса какво точно се е счупило в пералнята на Samsung. Той определя само възможен списък от причини, които трябва да обсъдим в рамките на статията.

Защо възниква грешка?

Грешка 5E обикновено се показва на дисплея на пералнята на Samsung в момент, когато програмата вече е завършила прането и се опитва да започне да изплаква прането. В този момент, според програмата, машината трябва да източи мръсната сапунена вода, която е била използвана за измиване и да излива чиста вода за изплакване. Тук възниква проблемът. Системата просто не може да източва мръсна вода и контролерът дава грешка 5E.

Тази грешка възниква поради невъзможността за източване на водата. Нещо като тази грешка се дешифрира. Какви са възможните причини за тази грешка, поради което системата не може да източва мръсна вода? Има три основни причини:

 • дренажният филтър е толкова запушен, че водата просто не преминава през него в дренажния маркуч;
 • запушен в дренажния маркуч, или на кръстовището с филтъра, или на кръстовището със сифона;
 • водата не се изпомпва поради неизправност на дренажната помпа.

Обърнете внимание! За да предотвратите неприятни запушвания в машината, преди измиване проверете джобовете на нещата, които се поставят в барабана, извадете дреболия, ключове и т.н.

При някои модели перални машини от Samsung вместо грешка 5e код може да изскочи или SE, имайте предвид, че това е една и съща грешка. Не бъркайте с кода E5. Това показва неизправност в нагревателния елемент на пералнята.

Търсите източника на грешката: процедура

Ако машината внезапно замръзне по време на измиване и се показва код 5E, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите боклуковия филтър, който обикновено се намира в долния десен ъгъл на тялото на машината. Това е най-често срещаната процедура, която е описана от производителя на пералнята в инструкциите, и ако не знаете нищо за нея, никога не сте почиствали филтъра. Почистете филтъра, ако грешката в пералнята 5E продължава да се появява, тогава трябва да потърсите по-нататък.грешка 5д

След това трябва да проверите маркуча за източване, евентуално в него се е образувало запушване. Извадете цялото пране от барабана, след това извадете маркуча за източване от сифона или от канализацията и пуснете края му във ваната или мивката. Така излизащата вода ще бъде ясно видима. След това стартирайте програмата за пране и гледайте. Ако помпата се опита да прокара вода през маркуча, но тя едва работи, тогава маркучът е запушен.

Пералните машини на Samsung работят доста тихо, но ако слушате работата им, докато източвате водата, можете да различите специфичния звук, издаван от работещата помпа за източване. Така че, ако хвърлите края на дренажния маркуч в банята и водата изобщо не изтича от него след измиване, в същото време не се чува специфичен звук от работата на изпускателната помпа - най-вероятно проблемът е в нея!

Важно! Повредите на изпускателната помпа на пералнята се считат за доста сериозен проблем. Най-вероятно няма да е възможно да го разрешите самостоятелно и ще трябва да се свържете с специалист.

Причината за грешката е определена: как да я поправим?

Най-лесният начин за решаване на проблема е, ако причината за грешката на пералнята 5E samsung е мръсен филтър. Как бързо да почистите филтъра?

 1. В долния десен ъгъл на корпуса на машината намерете пластмасовия капак, предпазващ филтъра и аварийния маркуч за източване. Отворете го.
 2. Вземете подходящ съд за източване на мръсна вода от барабана (най-добре е леген).
 3. Извадете щепсела от малкия гумен маркуч и изцедете цялата вода в контейнера.
 4. Без да изваждате контейнера, завъртете филтърния винт на половин оборот обратно на часовниковата стрелка и го извадете.
 5. Огледайте дупката за чужди предмети, издърпайте всичко, което е залепено там, включително бучки пух и коса.
 6. Поставете обратно винта и поставете щепсела в аварийния маркуч за източване и след това затворете пластмасовия капак. Проблемът трябва да бъде решен.

Подробно със снимки и видео за почистване на филтъра можете да разберете тук.

Ако причината за грешката 5E е сериозно запушване на маркуча за източване, той трябва да бъде изключен от пералнята и след това да се изплакне с мощно водно налягане. Изплаквайки маркуча с вода, можете едновременно да го огънете и развиете, така че щепселът от кал скоро ще изскочи. Може да се образува и запушване в дълбочините на канализационната тръба или в сифона. В този случай мръсната вода ще престане да напуска не само машината, но и през изтичането на мивката.

грешка 5дМожете да почистите блокирането, образувано в сифона, ръчно, като развиете щепсела и измиете вътрешните му части, но може да се наложи да се оправите с канализационната тръба. В този случай е най-добре да се обърнете към водопроводчик, който бързо и професионално ще почисти тръбите, но можете да опитате течности, за да премахнете запушванията като „Тире турбо или къртица. Ако течностите не се справят със запушването, опитайте да поставите дълга стоманена тел с малка кука в края в канализационната тръба, дори и плътна запушване може да се отстрани с нея.

Обърнете внимание! Не използвайте агресивна химия при почистване на дренажния маркуч на пералнята, може да го повредите.

В най-лошия случай грешка 5E може да бъде причинена от повреда на изпускателната помпа. За да стигнете до него, трябва да разгърнете машината и да премахнете задната стена. Намирането на дренажната помпа е лесно. Погледнете клапана, към който е свързан дренажният маркуч, и този клапан от своя страна е свързан към изпускателната помпа. Както вече отбелязахме, не си струва сами да ремонтирате дренажната помпа, в крайни случаи можете самостоятелно да произвеждате подмяна на дренажната помпа.

За да обобщим, трябва да отбележим, че грешката se на пералнята на Samsung (или грешката 5E) не е толкова страшна, колкото може да изглежда на пръв поглед. За да намерите и премахнете причините за това в повечето случаи, можете да го направите сами. Но ако не искате да се забърквате с блокажи или не сте уверени в способностите си, консултирайте се със специалист.

   

16 коментара на читателя

 1. Граватар Мери Мери:

  Благодаря ви! Разбрах проблема))

 2. Граватар на светлината светлина:

  Благодаря ти много!

 3. Граватар Анастасия Анастасия:

  Благодаря, статията помогна, щяхме да се обадим на съветника))

 4. Граватар Елена Елена:

  Много ви благодаря, много ни помогнахте, сега всичко е наред !!!

 5. Gravatar Anonymous аноним:

  Какво означава, когато машината не се източва по програмите, а се слива при изплакване?

 6. Граватар анонимен Anonymus:

  Благодаря ти приятел)

 7. Граватар Андрей Андрю:

  Благодаря, статията помогна)

 8. Граватар Натали Натали:

  Благодаря, решихме проблема.

 9. Граватар Наташа Наташа:

  След изплакване изтичането не започва. Сложих принудително въртене, помпата работи.

 10. Граватар Влад Влад:

  Видеото помогна много, благодаря

 11. Граватар Але ейл:

  Благодаря, синът ми разбра. 17 години.

  • Граватар гел гел:

   Мога ли да взема син от вас?

 12. Граватар Андрей Андрю:

  Благодаря ви много, всички правила, трябваше да почистя дренажния маркуч и филтър, сега работи.

 13. Граватар Иля Иля:

  Благодаря за съвета! Всичко помогна! Светът не е без добри хора.

 14. Граватар ислям ислям:

  Благодаря ви

 15. Граватар Алекс Алексей:

  Благодаря ви Нашата машина не работеше дълго време. Измити, а при изваждане - грешка 5Е. Маркучът случайно падна на пода - течеше вода: причината беше въздушна задръстване, но майсторите искаха да се обадят.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини