Всичко за пералните машини

Грешка 5 в съдомиялната машина Hotpoint Ariston

грешка 5 в PMM ArsitonПотребителите на съдомиялни машини на Ariston понякога трябва да се справят с неприятна грешка, посочена с код 5. На пръв поглед тази грешка изглежда проста и в около една трета от случаите е такава, но понякога тази привидно позната грешка може да бъде причинена от напълно неочаквана причина. Като цяло няма да обсъждаме дълго време, но ще изучим тази интересна грешка 5 в съдомиялната машина на Ariston.

Защо петимата изскачат?

Когато на дисплея на съдомиялната машина се появи код 5 и уредът спре работата си, занаятчиите препоръчват по-подробно да разгледат самата машина, как се държи. Не забравяйте да слушате дали изтича вода или не оттича. Трябва да погледнете контролния панел, за да видите дали някой индикатор е включен. В класическата версия на грешка 5, в допълнение към кода, който се появява на екрана, мига лампата ON / OFF. Какви са причините за това поведение на съдомиялната машина, какви неизправности водят до това?

 1. Първо, най-често това са блокажи. Запушен филтър, маркуч за източване или резервоар за сол могат да се запушат.
 2. Второ, грешка 5 може да излезе поради счупен превключвател за налягане.
 3. Трето, в по-редки случаи тази грешка се появява поради нарушение на комуникацията между възлите на машината и контролния модул.

В още по-редки случаи подобна грешка може да бъде причинена от неспоена следа на пулта за управление, но в този случай машината веднага би монтирала от момента на покупката.

Посочени са възможни повреди, нека да продължим да проверим съдомиялната машина. Може би дори можете да го поправите сами, без да се обадите на съветника.

Почистваме от блокажи

Преминавайки от прост към сложен, ще започнем да проверяваме с блокажи. Доста често хората нарушават изискванията на инструкциите използвайте обикновена сол за съдомиялна машина, В това има малко добро, тъй като трапезната сол бързо запушва съда и водата престава да циркулира в системата на съдомиялните машини. Но ще започнем теста не с резервоар за сол, а с филтър за отпадъци и маркуч за източване, трябва да сме последователни.

 1. Отваряме напълно вратата на съдомиялната машина.
 2. Разточваме и изваждаме долната кошница отстрани.
 3. Използвайте кърпа, за да отстраните водата от дъното на камерата за миене.
 4. Ако спринклерът се намеси, тогава го отстраняваме.
 5. Изваждаме прашния филтър заедно с грубата мрежа и го измиваме старателно с почистващ препарат.
 6. Проверяваме за остатъци под филтъра и след това поставяме филтърните елементи на място.
 7. Проверяваме маркуча за източване, като първо го развиваме от сифона.
 8. Проверете работата на съдомиялната машина.

Ако злонамереният код за грешка не е изчезнал, причината под формата на запушвания на филтъра за боклук и маркуча може да бъде отстранена. Проверете резервоара за сол. Необходимо е да развиете тапата на резервоара, да изпомпвате вода и физиологичен разтвор от там с гумена крушка. Налейте чиста вода и разговорете с нея, така че останалата сол да се разтвори в чиста вода. След това отново трябва да изпомпате вода, да изсипете малко чиста вода и да изсипете висококачествена сол за PMM. Ако след проверка на работата на съдомиялната грешката се върна, продължете търсенето.

Проверете превключвателя за налягане

Пресостат за АристонВреме е да обърнете внимание на превключвателя за налягане на вашата съдомиялна машина Ariston. В 90% от случаите тя е годна за работа, но мръсотия или двигателно масло попаднаха в тръбата й, поради което устройството не може да работи нормално.

Нашата задача е да проверим канала и самия превключвател за налягане за блокажи и повреди. Също така, не забравяйте за електрическото окабеляване, тъй като то също може да се мопе. За това как се извършва проверката иподмяна на превключвателя за налягане в съдомиялната машина Аристон е описан в едноименната статия, която преди това беше публикувана на нашия уебсайт. Няма да повтаряме, но нека да продължим.

Проверете окабеляването от контролната платка

Как да премахнем и най-важното - да открием причината за грешка 5, ако няма запушвания, дали превключвателят за налягане е напълно работещ и захранването му също? Тук трябва да активирате логиката, защото няма прости решения.Някои се изкачват, за да проверят клапата за пълнене, мислейки, че проблемът е в него, но бихме посъветвали визуално да инспектират контролното табло. Обърнете специално внимание на контактите, ако забележите признаци на окисляване, не забравяйте да почистите контактите и ако са открити по-значими дефекти, свържете се с професионалистите.

Самата възстановяване на контролния модул не си струва. Най-вероятно всичко ще приключи със загубата на скъпа част, а цената на нова достига 180 долара, можете да вземете нова машина. Затова без колебание се обръщаме към сервизния център и чакаме майсторите да дойдат и да проверят вашия „домашен асистент“.

И така, какво да направите, ако съдомиялната машина на Ariston показва дисплей с грешка 5? Необходимо е да се започне поетапна проверка на машината за блокажи и повреди. Опитахме се да опишем накратко как се прави това, надяваме се, че ще успеете. Добър ремонт!

   

7 коментара на читателя

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Страхотна статия, благодаря.

 2. Граватар Павел Paul:

  Прочетох всички статии в Интернет за тази грешка. И решен проблемът с грешка 5 е много прост! Чайникът с прясно преварена вода се изсипваше на дъното на машината и вуаля, всичко работи както преди. Затова съвет преди да се разделите - опитайте ...

 3. Граватар Алекс Алексей:

  Здравейте Кажи ми, моля те. Грешка в машината LSF857 A5, налива вода, A5 светва, започва да се източва - и помпата работи, докато не я изключите. Пресостатът щраква, звъни, колата е напълно разглобена, измива всичко, което е възможно. Споех всички контакти на дъската, почистих всички конектори. След монтажа измих два пъти без грешки, а след това отново мигна. Случва се след няколко рестартирания да започне да работи. Какъв друг може да е проблемът?

 4. Граватар Олег Олег:

  Днес се обърках със същия проблем. Докато снимаше долния люк, той откъсваше проводниците от крайния превключвател с някакъв вид поплавък, за който не разбираше. Но след включване с отворени проводници от това ремарке, машината започва да източва всичко. Тъй като проводниците се затваряха помежду си - колата работеше правилно.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини