Всичко за пералните машини

Грешка 15 в съдомиялната машина Ariston

Грешка 15 PMM АристонПроблемна грешка 15 в съдомиялната машина Ariston не е толкова рядка. Най-често се появява в съдомиялни машини от сериите LTF и LFD и не е много лесно да се намери истинско декриптиране на тази грешка. В тази публикация ние не само ще декодираме грешка 15, ще предложим и опции за намиране и премахване на проблемите, които я причиняват.

Вероятни причини

На някои форуми посетителите предполагат, че грешка 15 се дължи на факта, че машината не може да отстрани отпадъчната вода или я отстранява, но не спира да изпомпва. С други думи, те смятат, че тази грешка показва помпа или клапан за пълнене. Това изобщо не е вярно. Възможно е грешката да е взаимосвързана с някои други, така че изглежда, че системата за отводняване / наводняване е повредена, но в повечето случаи грешка 15 показва повреда на нагревателния елемент.

Тази грешка се появява в случаите, когато управляващият модул не може да определи нагревателя. Защо модул не може да го определи?

  1. Изгорял нагревателен елемент.
  2. Окабеляването, захранващо нагревателя или контактите, е неизправно, така че частта просто се дезактивира.
  3. Самият контролен модул или неговият фърмуер са дефектни, следователно той не вижда функциониращ нагревател.

Това са сериозни причини. Ако възникне грешка 15, машината може да продължи да работи, но не измива задоволително съдовете. Не бива да оставяте всичко както е, ние ще започнем проверка и ремонт.

Проверяваме TEN

Съдомиялни машини TEN AristonСъдомиялните машини Hotpoint Ariston имат моментални нагревателни елементи. Това е голяма част в съседство с циркулационната единица. Водата, преминаваща през него, се загрява до желаната температура и машината може да мие чинии с гореща вода поради това, повишавайки ефективността на измиване. За да стигнете до нагревателя, трябва да премахнете капака на тигана на съдомиялната машина, след което нагревателният елемент ще бъде под ръка.

  1. Разкачваме и проверяваме проводниците на нагревателния елемент с мултицет.
  2. Проверете съпротивлението на нагревателя.
  3. Проверете корпуса на нагревателя за повреди и отломки.

Доста често нагревателят е толкова запушен, че водата през него престава да циркулира нормално. Това се отразява и на отоплението.

Ако откриете проблеми с нагревателния елемент, не се опитвайте да го поправите, това е безполезно. Елементът трябва да бъде заменен. Средната му цена е около 70 долара. За да премахнете стария нагревател и да поставите нов, трябва да разхлабите скобите. Окабеляването към новия нагревател трябва да бъде свързано в правилната последователност, така че направете снимка как е свързан старият нагревателен елемент. Ако имате проблеми с проверката и подмяната на нагревателния елемент, прочетете статията Подмяна на нагревателя в съдомиялната машина, и продължаваме напред.

Проблеми с контролния модулелектронен модул за съдомиялна машина Ariston

Всичко ще бъде напълно тъжно, ако се окаже, че нагревателят е абсолютно работещ и изобщо не е в него. Какво тогава се случи с машината? Остава само едно нещо, най-вероятно управляващият модул е ​​повреден или просто мига фърмуера. Какво да направите в такава неприятна ситуация, как да премахнете такава повреда? Няма да ви успокоим. Без подходящ опит няма да можете да поправите умело контролното табло със собствените си ръце, трябва да се обадите на капитана.

Занаятчийският ремонт на таблото за управление обикновено завършва с цялостна част, която не се нуждае от поддръжка и тази част е много скъпа. Съветваме ви да не поемате рискове и да дадете колата си Ariston в ръцете на професионалисти.

И така, разбрахме защо грешка 15 се появява в съдомиялните машини на Аристон и защо майсторите я наричат ​​една от най-неприятните. Да се ​​надяваме, че всичко ще свърши работа за почистване на нагревателния елемент. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини