Всичко за пералните машини

Грешка 03 на пералнята на LG

Грешка 03 на пералнята на LGБлагодарение на системата за самодиагностика, с която са оборудвани съвременните автоматични машини, потребителите по-лесно разбират какво е причинило оборудването да спре да работи. Тази грешка 03 на пералнята на LG означава, че някои домакини може да се интересуват. Всъщност такъв код не съществува, но има обозначение за неизправност на ОЕ, което по невнимание се тълкува неправилно. Ще разберем защо се показва този код, как да възстановим пералнята до предишната й работоспособност?

Защо се появява този код?

Обозначението се показва на дисплея на устройството след края на работеща програма. Пералнята дава грешка ОЕ, в случай че отпадъчната течност не е изтичала от резервоара след пет минути след приключване на цикъла на измиване. Не е необходимо водата изобщо да не оставя, може би скоростта на нейното отстраняване от системата е просто много по-ниска от нормативната.

Резервоарът на пералнята трябва да бъде напълно празен в отпуснатите 5 минути след края на цикъла.

Какво да правим в такава ситуация? Експертите виждат няколко причини, които могат да доведат до подобен проблем:

 • запушен филтър за прах и охлюв;
 • извиване или напукване на маркуча за източване;
 • отказ на помпата, отговорна за източването на водата;
 • блокиране в канализационната тръба;
 • неизправност на превключвателя за налягане.

Списъкът с вероятните причини е доста голям. За да коригирате ситуацията, не остава нищо друго, освен да проверите всеки елемент от дренажната система на шайбата, а също и да се уверите, че канализационната мрежа не е запушена.

Почистване на филтърни елементи

По-добре да започнете с най-простата, а именно проверка на филтъра за източване. Артикулът трябва да бъде изваден от корпуса на пералнята на LG. Развиването на филтъра е лесно - вземете го и направете половин завой наляво. Дръпнете капака към вас. След като извадите прашния филтър от корпуса, ще видите как водата ще изтича от дупката. Ето защо е много важно да поставите парцали под машината, преди да започнете работа.намерете и почистете филтъра за боклук

Можете да пристъпите към почистване на филтърния елемент. Отстранете полепналата коса, мръсотия и други отпадъци от частта. След това промийте резервната част под течаща вода. Ако на изпускателния филтър се вижда варовик, слаб разтвор на лимонена киселина ще ви помогне да го премахнете. За да премахнете котлен камък от повърхността на елемента, го накиснете за няколко часа в малко количество вода с добавяне на 50 грама „лимон“. Всякакви отлагания лесно ще излязат от повърхността на частта.

Също толкова важно е да се изследва дупката, която се е отворила след отстраняването на елемента. Точно това е филтърният охлюв. Вземете фенерче и осветете областта, която ви интересува, отстранете парчета мръсотия, купчина и други отпадъци, натрупани в кухината отвътре.

Вземете малък парцал и допълнително избършете вътрешността на дупката, всички онези места, до които можете да стигнете. След приключване на почистването поставете отново филтърните елементи и започнете цикъла на измиване. Ако машината все още показва OE кода, ще трябва да потърсите по-нататък.

Проверете маркуча, проверете канализацията

проверете маркуча за източванеЕдновременно с почистването на филтъра за прах, маркучът за източване също трябва да бъде проверен. Той вероятно се наведе и точно това пречи на водата свободно да излиза от резервоара. Също така не забравяйте да погледнете как водата обикновено напуска апартамента в канализацията. Ако има проблем с изтичането на вода от банята, мивката или кухненската мивка, тогава канализационната тръба е запушена. Можете да опитате да премахнете блокирането, като използвате специални химикали. С безполезността на подобни опити е необходимо да се обади на водопровод.

Проверете дали при монтажа на шайбата не сте я поставили на маркуча за източване. Тежката единица прехвърля тръбата, в резултат на което изтичането на отработената течност от резервоара ще бъде трудно. Друга причина е запушването на дренажната тръба.Почистете кухината и проверете дали пералната машина е ремонтирана.

Работи ли помпата?

В съвременните перални машини можете да получите достъп до помпата за източване, без да разглобявате корпуса. Това е достъпно при повечето модели машини на AlGee. За да може помпата да се вижда, трябва:

 • изключете шайбата;
 • изключете маркуча за източване и всмукване на вода;
 • източете остатъчните течности от системата през филтър за отпадъци;
 • извадете дозатора за почистващ препарат от корпуса;
 • покрийте пода с парцал;
 • Поставете внимателно машината от дясната си страна.

Повечето модели перални не са оборудвани с дъно. Частите, разположени по-долу, са свободно достъпни. В случай на непредвидени ремонти, такава конструктивна функция ще бъде само под ръка, няма да е трудно да стигнете до изпускателната помпа. Сега трябва да проверите помпата.

Най-честата причина за повреда на дренажната помпа е нейното запушване с различни отпадъци, натрупани по време на работа на пералнята.

Затова не тествайте веднага помпата с мултицет. В повечето случаи ще бъде достатъчно да почистите помпата от коса, мръсотия и власинки. Дренажната система на автоматичните машини е планирана по такъв начин, че основната част от отпадъците, попаднали в резервоара, да се утаи във филтъра. Въпреки това, дори малко количество мръсотия, докосващо работното колело на помпата, може да причини неизправност на пералнята. Изпускателната помпа се ремонтира съгласно следния алгоритъм:

 • Направете снимка как са разположени и свързани проводниците, водещи към помпата;
 • изключете окабеляването от частта;
 • с помощта на клещи разхлабете скобите, които закрепват маркуча и тръбата към помпата;
 • извадете маркуча и тръбите;
 • хванете помпата с ръце, завъртете я на 180 градуса вляво;
 • извадете изпускателната помпа от системата.

Проверете работното колело, за да намерите коса или други отпадъци по него, не забравяйте да почистите кухините. С помощта на шлицова отвертка извадете ключалките и разглобете корпуса на помпата. Докато проверявате изпускателната помпа, проверете целостта на вътрешния механизъм, гумените уплътнения и отстранете остатъците от кухината на помпата.

Ако се установят видими дефекти в дренажната помпа, трябва да се монтира нова част.

Ако е счупена или работното колело летитогава смяната на цялата помпа не е необходима. Възможно е да намерите точно пластмасовия въртящ механизъм в специализирани магазини и да го инсталирате на мястото на повредената част. След като приключи ремонта на дренажната помпа, трябва да стартирате стандартния режим на пране и да проверите пералнята за работа.

Превключвател за налягане

превключвател за налягане на шайбата LGКакво да направите, ако мерките, предприети по-рано, не помогнаха? Вероятно сензорът за водно ниво не работи правилно. За да сте сигурни, че релето за налягане работи, изключете маркуча за всмукване на вода. Можете да получите достъп до сензора, както следва:

 • извадете щепсела от пералнята;
 • махнете горния капак на корпуса на модула (за това развийте двата болта, които го държат).

Превключвателят за налягане при моделите на LG е разположен на една от стените на шайбата, съвсем близо до върха. След като откриете датчика за нивото на водата, изключете входящия маркуч от него, който е фиксиран със скоба за маркуч. На изчистено място свържете специална тръба с подходящ диаметър, която трябва да се подготви предварително. Надуйте го леко. Ако контактите на превключвателя за налягане работят, ще чуете ясно щракване. Броят на щракванията директно зависи от модела на машината, колко нива на прием на вода са осигурени в системата за изпълнение на различни режими.

Също така е необходимо да се изследват всички маркучи и тръби за цялост. Ако бъдат открити дефекти, дюзите ще трябва да бъдат заменени. Добре е да проверите контактите на релето за налягане, ако те са замърсени, не забравяйте да почистите съединителите. Ако контактите се залепят, е необходимо напълно да смените превключвателя за налягане.

В края на работата, поставете входящия маркуч на мястото си, фиксирайте го със скоба за маркуч. След това поставете отново капака на корпуса и проверете машината.След всички предприети мерки ще се работи за коригиране на грешката в ОЕ. За да се предотврати такъв проблем, е необходимо периодично да почиствате филтъра за прах, да проверявате облеклото добре преди да заредите в барабана за чужди предмети в джобове.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини