Всичко за пералните машини

Как да измиете одеяло от руно в пералня

вълнено одеялоПри правилна грижа за одеялото и редовно измиване на завивката може да не възникне необходимостта от измиване на цялото вълнено одеяло. Но ако мирише на влага, върху него са се появили сериозни примеси, тогава тя трябва да се освежи. Възниква обаче въпросът как да измиете одеяло от руно, възможно ли е да направите това с помощта на пералня? Нека се опитаме да го разберем.

Миете или не миете?

По време на работа прахът се утаява върху тази постелка, човешката пот се абсорбира в одеялото, така че рано или късно вълненият продукт ще трябва да се измие. Всички такива одеяла изглеждат различно, всичко това, защото са направени с помощта на различни технологии. А способността на одеялото да понася измиването ще зависи от това какъв метод на обработка и шиене е приложен.

Следните видове одеяла са изработени от овча вълна:

 • ватирани - в такива одеяла вълнената тъкан се поставя в платнен капак и след това се пришива със специален шев по цялата повърхност на одеялото. Този метод на шиене не позволява на вълната да се разпада на бучки. Следователно, производителите позволяват миене не само на ръка, но и в колата;
 • цялостните тъкани са одеяла, които са едно цяло парче плат, достатъчно здрави, но не дебели. Препоръчва се еднократни одеяла да се почистват, в крайни случаи да се перат на ръка;
 • козина - това са онези одеяла, в които влакна от овча вълна са фиксирани от една или две страни на плата, което го прави обемно и привлекателно пухкаво. Забранено е да миете такива одеала, но можете да ги почистите с химическо чистене.

вълнени одеяла

Важно! За да сте сигурни, че можете или не можете да измиете одеяло за овце, прочетете етикета с нотацията. Освен информация за измиването, ще разберете и дали одеялото може да бъде извадено, изсушено и избелено.

Правила за пране

Можете да измиете одеяло от вълна ръчно или в автоматична пералня. Ако автоматичното миене е приемливо, проверете дали одеялото се побира свободно в барабана на вашата пералня. Ако е трудно да се побере в кола, тогава е по-добре да откажете такова измиване, за да не претоварвате оборудването. За най-добър резултат от прането машината трябва да има товар от поне 6 кг. И дори в този случай си струва да проверите дали двойно одеяло ще влезе в него.

одеяла за машинно пранеТака че, за да измиете това спално бельо в автоматична пералня, трябва:

 1. заредете одеялото;
 2. изсипете гел в кюветата, създаден специално за измиване на вълнените неща;
 3. изберете програма за измиване, наречена „Вълна“, като проверите дали машината не загрява вода над 30 градуса;
 4. отрежете въртенето;
 5. започнете измиването.

Обърнете внимание! Ако одеялото е голямо, тогава е необходимо да изключите въртенето, тъй като мокрото одеяло е твърде тежко, може да възникне претоварване или дисбаланс, машината няма да го изтръгне.

След като пералната машина спре, можете да оставите одеялото да лежи няколко минути в барабана, така че част от стъклената вода да е в резервоара. След това го извадете, разстелете и го закачете да изсъхне, като го обърнете по време на процеса на сушене. Сушенето е най-добре да се извършва на открито на сянка, за да не попада пряка слънчева светлина върху продукта.

Когато машинното пране е забранено, одеялото трябва да се пере на ръка. Направете тази процедура в банята, натрупвайки много хладна вода, защото одеяло, изработено от вълна, абсорбира много вода, за разлика от одеяла от холофибър, Миенето на ръце е, както следва:

 • специален агент или обикновен шампоан се разтваря във вода, разбърква добре агента в пяна;
 • потопете продукта във вода и го оставете за няколко минути;
 • след това го обърнете, внимателно го повдигнете и спуснете, така че мръсотия и прах да излязат от продукта във водата, но не трябва да търкате одеялото, в противен случай той ще загуби формата си;
 • след това изплакнете продукта, като смените водата няколко пъти;
 • източете водата от ваната и оставете водата да изтича от вълнения продукт. В този случай не трябва да стискате предмета, да го набръчквате силно или да го усуквате;
 • след това те се поставят върху сушилня в хоризонтално положение и се оставят да изсъхнат, когато спре да капе от одеяло, може да се окачи на въже.

Обърнете внимание, че тази процедура изисква физически усилия, повдигането на мокър костюм не е толкова лесно, а окачването му е още по-трудно. Можете да се спасите от тази работа, ако я предадете на химическо чистене. Там се измива и суши, без да разваля външния вид.

почистване

В някои случаи професионалното химическо чистене може да бъде заменено с почистване на къщата. За разлика от пълно измиване, по-лесно се извършва. За да направите това, трябва да закупите гел, който съдържа ланолин. Почистваме одеялото така:

 1. в малко количество вода изпечете почистващия препарат в гъста пяна;
 2. нанесете пяна върху замърсени места;
 3. след няколко минути отстраняваме дупките с пяна с чиста кърпа или гъба;
 4. изсушаваме одеялото на чист въздух.

Тази процедура ще премахне вонята, както и замърсяването. Разбира се, ако случайно сте разляли чаша кафе, тогава няма да е възможно да премахнете петното, но е напълно възможно да освежите одеялото по този начин.

пари

За да измиете такова одеяло, можете да използвате само специални инструменти. Обикновено съдържат ланолин в състава си - вещество, което запазва структурата на вълнените влакна. Ето някои популярни инструменти:

 • Henkel Wool Weasel - Течност за измиване с вълна, която поддържа мекотата и въздушността, лесно се изплаква.
 • Miele Wool Care е балсам за пране на вълнени изделия от известен производител на перални машини. Той предотвратява търкалянето на вълнени влакна, ефективен за измиване в студена вода.
 • Ворсинка е евтин течен продукт от руско производство, подходящ за миене на ръце, както и за пране в автоматична машина.
 • AlmaWin е концентриран продукт на растителна основа. Подходящ е не само за пране на вълнено одеяло, но и за деликатни дрехи.
 • Domal - балсам за измиване с ланолин.

почистващи препарати за вълна

За да обобщим

В заключение, инструкциите за измиване на одеяла от овча вълна, ще формулираме няколко правила, които трябва да запомните, когато се грижите за любимото си одеяло.

 • Необходимо е да използвате покривка за одеяло за одеяло, редовно да го сменяте и миете.
 • Защитете одеялото от замърсявания, така че ще изперете одеялото много рядко, което ще удължи живота му.
 • Измивайте вълнени продукти само със специални течни продукти и шампоани, за предпочитане с добавяне на ланолин.
 • Не гладете одеяло от вълна, това не е необходимо.
 • Не се препоръчва да изстискате подобно нещо в пералня или центрофуга.
 • Проветрявайте одеялото по-често на чист въздух.одеяло от руно
 • Не изсушавайте одеялото на батерията, нагревателя или под палещото слънце.
 • Не окачвайте мокро одеяло на въже, докато водата не се оттече напълно от него. В противен случай ще се разтегне много.
 • Измивайте само вълнени одеяла във вода 300В, по-добре е да го измиете в студена вода, отколкото в гореща. В гореща вода козината седи.
 • Когато перате такова нещо в пералня, трябва да го сгънете в епруветка, така че е по-добре да отидете в барабана.
 • Не претоварвайте машината с извличане, по-добре е да я изключите.
 • Избърсването на одеяла и други вълнени предмети е най-добре да се извършва в ясно и сухо време, така че предметите да изсъхнат по-бързо.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини