Всичко за пералните машини

Как да почистите тавата с прах в пералнята

почистване на тавата на пералнятаАвтоматичната пералня е един от най-често използваните предмети на домакински уреди в дома. Наред с хладилник, печка и микровълнова фурна, тя е неразделна част от човешкия живот. Бедата обаче е, че безпощадно експлоатират своя „домашен помощник“, хората често забравят, че трябва да се грижат, по-специално, наред с други неща, за да почистят тавата на машината от остатъците от прах и варовик. Какво би изглеждало по-лесно? Но точно този прост въпрос често причинява трудности у хората. Нека поговорим за това подробно!

Физическо почистване

Тавата на пералнята е доста мръсно място, по-мръсна е само в резервоара, тръбите за източване и маркуча за източване. За разлика от резервоарите и тръбите за източване, до които е по-трудно да се стигне, тавата е много по-лесна за почистване, защото е видима. Всъщност се оказва, че много потребители на пералнята не знаят как тавата се изважда и никога не са се замисляли да я почистят.

В някои случаи тавата се запушва с детергент, така че водата спира да потече в нея и да се изплакне от праха. Собствениците се обаждат на занаятчиите да оправят шайбата и те не поправят нищо при пристигането, те просто мият тавата и взимат много пари за ремонт.

тава за перални машиниНаистина неопитен потребител на автоматична пералня може да се сблъска с факта, че няма да може веднага да извади тавата с прах, но междувременно това може да стане с едно движение, основното е да се разбере принципът. Повечето марки перални машини имат обикновена права тава с език, който я блокира. Този език частично покрива отделението за препарат за изплакване. Натиснете пръста си върху този език и след това издърпайте тавата към вас и той ще се извади много лесно.

Контейнерът за прах на пералнята също може да има необичаен дизайн. Няма толкова много марки машини с нестандартни тави, но те са добре известни, не е лесно да премахнете тавите за прах на такива машини за първи път, но тогава нещата ще тръгнат, основното е да разберете принципа. Как да премахнете тавата с прах в пералня Indesit и Ariston, говорим за това подробно в едноименната статия, няма да спираме подробно на този въпрос.

Изваждайки тавата, продължете да я почиствате. Физическото почистване се свежда до банално разтриване и изстъргване на парчета изсушен прах и варовик от вътрешните повърхности на тавата. По-добре е да направите тази процедура така.

 1. Ако контейнерът с прах не е твърде мръсен, тогава можете да го почистите без използването на специални инструменти и още повече без накисване. За да започнете, просто изплакнете съда с гореща вода.
 2. Взимаме малка, не твърде твърда четка, трябва да почистите цялата мръсотия от тавата и след това отново да изплакнете съда с вода.
 3. Сега ние вземаме парцал, трябва да почистите останалата мръсотия и след това отново да изплакнете тавата.
 4. Поставяме тавата на място и продължаваме да използваме пералнята.

По време на физическото почистване на тавата с прах не прекалявайте и не използвайте особено твърди четки с груби абразивни повърхности, тъй като в отделението за климатика има дозатор, чиито пластмасови белези могат лесно да се изтрият с такива четки.

Химическо чистене

почистване на тавата на пералнятаМоже да се случи, че варовикът и вкамененият прах не могат да се почистват по обичайния физически начин, тогава химическото почистване с помощта на специални средства ще дойде на помощ. За да бъде химическото почистване успешно, трябва да изберете правилната химия, която ще ви позволи да почистите дори много устойчиви замърсявания. Ще говорим за това в следващия параграф, но засега ще преминем директно към процеса. По "чист" химичен начин е невъзможно да се почисти тавата самостоятелно, ще е необходимо да почистите цялата вътрешност на пералнята, но това не е лошо, в крайна сметка не само тавата се нуждае от почистване.

 • Взимаме дозатор за почистващи препарати или всякакъв друг и измерваме необходимото количество почистваща химия. Дозаторът е необходим, за да не се превишава дозата на химията и да не се навредят на тези части на пералнята.
 • Отворете тавата с прах, вземете дозатора с продукта и го изсипете в тавата, в отделението за основно измиване.
 • Изваждаме всички мръсни дрехи от барабана на пералнята и започваме да мием при температура 90-950S.
 • В края на програмата започваме многократно изплакване - измиването на пералнята приключи.

Недостатъкът на този метод за почистване на тавата на пералнята е, че с негова помощ е невъзможно да се почисти силно замърсен контейнер, тъй като мръсотията възпрепятства проникването на вода в отделенията.

Ако водата не попадне в тавата, тогава почистващият препарат няма да се измие от нея, което означава, че химическото почистване също няма да работи - порочен кръг. Ако тавата е замърсена прекомерно на прах и варовик, тя се почиства по смесен начин - химически и физически. Извършва се така

 1. Изваждаме тавата и я поставяме в леген с гореща вода.
 2. Вземаме дозатора и измерваме необходимото количество почистващо средство.
 3. Изпразнете дозатора, като изсипете продукта в леген с тавичка.
 4. Разклатете продукта така, че да се разтвори във вода.
 5. Оставяме тавата, напоена с вода с продукта за няколко часа.
 6. Изваждаме тавата и я почистваме с четка, а след това с парцал.
 7. Изплакваме тавата с чиста топла вода и я поставяме на място.

Почистващи продукти

Накрая, както обещахме, изброяваме почистващите продукти, които домакините най-често използват, за да почистят тавата с прах на пералнята. Да започнем с фабричните химикали за бита, което ви позволява да почистите цялата шайба, а не само тавата.

 • Д-р ТЕН "Срещу бактериите." Този продукт е предназначен за химическо чистене от вътрешната страна на пералнята, включително тавата. Ще помогне, ако тавата с прах не е много мръсна.
 • Frisch Activ. Изчерпателен инструмент за почистване на шайбата, отстраняване на плесен, варовик, остатъци от почистващ препарат и сапунен остатък. Почиствайте тавата само ако не е твърде мръсна.
 • Sandokkaebi. Ремедия, произведени в Южна Корея. Перфектно почиства тавата на пералнята, нейните дюзи и маркучи. Той е сравнително евтин.

почистващи продукти

Сега даваме примери за средствата, с които можете да накиснете тавата. Тъй като в този случай не изливаме продукта в пералнята, можем да използваме по-агресивна химия. Следните продукти са подходящи за накисване:

 1. Domestos;
 2. Превръщане на патенце;
 3. Silit;
 4. Комети (течни) и т.н.

Не започнахме да характеризираме горните средства, тъй като те вече са добре познати на всички. Остава да говорим за домашни средства, които ви позволяват да почистите тавата с прах. В този случай оцетната есенция и лимонената киселина са ненадминати.

оцетна киселина

Оцетната есенция е по-подходяща за накисване на контейнера с прах преди физическо почистване, когато лимонената киселина може да бъде полезна за почистване на вътрешността на пералнята като цяло.

В заключение отбелязваме, че почистването на тавата за прах на пералнята изобщо не е трудно, основното е да не забравяте да го направите, поне след всеки 10 измивания и тогава вашата пералня определено ще избегне някои повреди. Успех

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Светлана Светлана:

  Чудя се, мога ли да поставя табла в съдомиялната машина?

  • Граватар Елена Елена:

   Измих се в съдомиялна машина, измих черна плака, но без прах. За миялната машина използвам Finish.

 2. Граватар Денис Denis:

  Трябва да погледнем по-дълбоко.
  1. Необходимо е да се разбере какъв вид замърсяване в химикала. план.
  2. Да изберем средствата и механиката на действието.

  Нека започнем: 1. В тавата има два вида замърсяване.
  а) водни отлагания и отлагания на самия прах,
  б) това е мастни натрупвания от лен.

  Въз основа на свойствата на химичните реакции мазнините разтварят алкални, калциеви и минерални отлагания разтварят киселини. Следователно е необходимо да се измие на два етапа, тъй като почистващият препарат е основно само на две основи: алкална и киселинна. Заедно се неутрализират взаимно. Ето защо, първо премахваме мастно-алкалните агенти (четем състава на sr-in при покупка). Вторият етап - премахваме минералния депозит с съдържащи киселини агенти (четем състава при покупка). Ако трябва да направите това чрез потапяне и за дълго време.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини