Всичко за пералните машини

Обратен клапан за миене - Преглед

възвратен клапанКогато инсталирате пералня, трябва да се погрижите за нейната цялостна защита срещу различни рискове, включително така наречения "сифон ефект". Възвратният клапан е направен така, че да предпази пералнята от такъв неприятен ефект. В тази статия ще обсъдим какво е контролен клапан, какви са неговите функции и какъв е принципът на неговата работа. Освен това ще прегледаме различни видове такива устройства и техните производители.

Преглед на устройството и неговите функции

Невъзвратен клапан или антисифон е проектиран да предпазва отводнителната система от връщането на отпадните води от канализацията обратно в резервоара на пералната машина. Това може да се случи и често се случва, ако машината не е правилно свързана към канализацията. В същото време мръсната вода заедно с отпадните води влиза в резервоара, разваля прането, разположено в барабана на пералнята, а също така значително увеличава консумацията на енергия.

възвратен клапан

Възвратният (антисифон) клапан не пречи на отпадните води да напуснат резервоара автоматична пералня LG, Samsung, Siemens и всяка друга. Освен това, ако водата тръгне от канализацията обратно към резервоара, специален амортисьор веднага ще блокира пътя му. За да закупите висококачествен дренаж с клапан, трябва да определите видовете подобни устройства и техните производители. Има пет типа антисифонни клапани:

 • цяло;
 • сегмент;
 • pristennye;
 • брави;
 • под мивката.

Няма фундаментална разлика между тези устройства, всички те изпълняват една и съща функция - осигуряват нормално оттичане на водата. Въпреки това, когато свързвате конкретна пералня (например LG) към канализацията, има нюанси. Ако качеството на чешмяната вода остави много да се желае, се монтира сегментен клапан, така че периодично да се разглобява и почиства от воден камък и отломки.

Ако водата във водоснабдяването е нормална, можете да поставите солиден клапан против сифон, но все пак трябва да го сменяте на всеки 2-3 години.

възвратен клапанСтенните клапани са доста скъпи и се използват, ако дренажните комуникации трябва да бъдат разположени в тясно пространство между стената и задната стена на пералнята. Те могат значително да спестят място, като поставят устройството по протежение на стената, в допълнение, клапан с подобен дизайн изглежда много естетически.

Мортисните клапани ще ви бъдат полезни, ако планирате да организирате отводняване директно в канализационната тръба. В същото време в канализационната тръба се прави вложка и в тази вложка е монтиран антисифонен клапан. Клапанът на мивката е с идеален дизайн за вграждане на мивки в сифона, докато клапан от този вид може да бъде монтиран в сифон с почти всеки дизайн.възвратен клапан

Инсталаторите на перални машини препоръчват няколко модела на обратния клапан. Нека ги разгледаме.

 1. Полипропиленов стенен антисифонен клапан от чешката компания Alcaplast. Просто, надеждно и сравнително евтино устройство, подходящо за дренажни маркучи на всякакви модели перални машини. Предназначен за крайна връзка с канализационна тръба. Възвратният клапан е пружинен, хромиран, има рефлектор, който украсява връзката. Осигурява перфектно изхвърляне на отпадни води. Приблизителната цена от 8 куб
 2. Полипропиленови вратни антисифонни клапани от италианската компания Siroflex. Този възвратен клапан може да бъде монтиран чрез докосване в канализационната тръба или като свързващ елемент на маркуча за източване. Механизмът се състои от пружина (неръждаема стомана) и гумена мембрана. Осигурява висококачествено оттичане на вода. Приблизителната цена от 7 куб
 3. Полипропиленов сегмент антисифон клапан от италианската компания Merloni. Този клапан е монтиран в сифон за измиване и при необходимост може да бъде разглобен и почистен от отломки.Самият клапан е представен с пружина и гумена мембрана. Осигурява висококачествено оттичане на вода. Приблизителната цена от 8,5 куб

Как работи устройството?

Възвратният клапан е достатъчно прост, а принципът на работа е следният. В тръба със специална форма има пружинен или сферичен клапан, тръбата е инсталирана на дренажен маркуч, сифон или канализационна тръба. Когато пералнята на LG (или която и да е друга) започне да източва водата, тя преминава под налягане през клапана, отваряйки го и отива в канализацията. Ако се създаде „сифон ефект“, тоест водата от канализацията ще се опита да се върне в резервоара на машината, тогава тя ще се опира на клапан, който няма да се отвори навътре.

възвратен клапан за пералня

Оказва се, че водата от резервоара се излива през канализационната тръба и преминава през клапана сравнително тихо, но няма да премине обратно от канализацията. При пружинните клапани подобен ефект се постига чрез пружина и гумена мембрана, която уплътнява отвора на тръбата от отпадните води. А в сферичните кранове дупка затваря специална топка, изработена от мека гума.

Как да инсталирате и как да замените устройството?

Монтирането на обратния клапан направете сами, като се вземат предвид особеностите на неговия дизайн, но общият принцип на инсталиране във всички случаи ще бъде идентичен.

Антисифонното устройство е сложна тръба, изходите на която имат различни диаметри от двете страни. Изрязваме едната страна в канализацията или я свързваме към сифона, а другата свързваме с маркуча за източване на пералнята LG (или всяка друга). Всички връзки трябва да бъдат внимателно запечатани със собствените си ръце. и това свършва работата.възвратен клапан за пералня

Трябва да се отбележи, че инсталирането на устройство против сифон далеч не винаги е оправдано. Според експерти, възвратният клапан трябва да бъде настроен, когато:

 • свързвате директно пералнята към канализационната тръба и технически е невъзможно да се вдигне такава тръба. В този случай страничната лента е твърде ниска близо до пода;
 • Свързвате маркуча за изтичане на пералнята към сифона под мивката.

Ако маркучът за източване на пералнята е свързан в съответствие с всички правила към канализационна тръба, повдигната до желаната височина, тогава не е необходимо да свързвате устройство против сифон. Прочетете повече за правилното свързване на пералнята към канализацията в статията за Направи си сам монтаж и свързване на пералнята.

Но ако от барабана на вашата пералня LG (или всяка друга) се чуе неприятна миризма и след измиване прането остава замърсено, тогава трябва да купите и да сложите собствените си ръце на антисифон. В този случай няма замени за това устройство!

В заключение отбелязваме, че е необходимо правилно да се организира изхвърлянето на отпадъчни води от резервоара на пералнята. Ако има проблеми с връщането на водата от канализацията в резервоара, трябва да се монтира контролен клапан. Това устройство има най-простият принцип на работа и носи огромни ползи.

   

1 коментар на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Невъзвръщаемите и антисифонните клапани са различни устройства, не се подвеждайте.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини