Всичко за пералните машини

Какво да търсите при закупуване на пералня?

Какво да търсите при закупуване на пералняКупуването на пералня е скъп бизнес, така че без предварително проучване и планиране можете да се объркате и да купите нещо нередно. Повечето предпочитат да се съсредоточат само върху цената и външния вид, въпреки че в допълнение към това трябва да обърнете внимание на по-важните параметри. Така че правилно подбраната мощност, размери, тип управление или местоположение на люка ще ви позволи да изберете най-добрия модел и да не преплащате за безполезни функции. Всички подробности са в статията.

Размерът на корпуса и местоположението на люка

На първо място, струва си да намерите предварително място за поставяне на машината и да оцените наличното пространство. В зависимост от броя на наличните квадратни метра е необходимо да се реши коя пералня е подходяща за разпределените люкът на машината може да бъде отгоре или отпредпомещения: с хоризонтално натоварване или вертикално. С прости думи ние гледаме къде е по-желателно да бъде товарен люк - отгоре или отпред. Ако често отварящата се врата ще се намеси в ежедневието, тогава хоризонталните машини ще се справят по-добре.

По-нататък разглеждаме размерите. В зависимост от размера, пералните машини биват три вида:

 • пълен размер - 85-90 см височина, 45-60 см - в дълбочина, 60 см ширина;
 • тесен - дълбочина под 45 см;
 • компактен - височина, дълбочина и ширина по-малко от 85, 45 и 60 см.

Компактните и тесни модели са по-уязвими и се чупят по-бързо.

Веднага обърнете внимание дали машината ще бъде вградена. Ако планирате да поставите машината в кухнята или под мивката, тогава трябва да потърсите единици с подвижен горен капак или специални вградени модели. Те струват повече, но могат значително да спестят място и да създадат допълнителни работни повърхности в стаята.

Капацитет на барабана

Следващият елемент е допустимото натоварване. Всяка машина обозначава капацитета си, което ясно показва колко килограма сухо пране могат да се перат в един цикъл. Достатъчната стойност се изчислява от броя на хората, които планират да използват машината. Приблизителните цифри са, както следва:

 • за 1-2 души има достатъчно перални машини с вместимост до 4 кг;
 • за 3-5 жители - необходими са поне 5-6 кг;
 • за семейства от 5 човека - ще бъдат необходими поне 7-9 кг.

Ние отчитаме честотата на миене - ако предпочитате да миете често и малко по малко, тогава можете да се ограничите до 4 кг.

Някои хора смятат, че е по-изгодно да вземете с марж и веднага да закупите машина с максимално натоварване от 8-9 кг. Но това не е най-добрият вариант, тъй като обемните автомобили се отличават с високата си цена, големи размери и впечатляващо потребление на енергия и консумация на вода. В идеалния случай трябва да изчислите нуждите си и да изберете шайба строго за броя на жителите.

Характеристики на машината

Всяка пералня може да се мие, изплаква и да се извива. Но отделните модели могат да предложат на собственика си допълнителни функции. Някои от тях са в състояние наистина да опростят и ускорят процеса на измиване, но мнозина само увеличават цената на оборудването, като остават безполезни в ежедневието. За да не губите пари напразно, се занимаваме с функциите, предлагани от производителя.

 1. Защита от течове. Пълната сигурност ще бъде застраховка в случай на проблеми с течовете и автоматично ще изключи системата, когато водата стигне до дъното на машината.функция за измиване с пара
 2. Специални режими Те ще ви помогнат да спестите време и пари, като предлагат специални програми за отделни тъкани и видове дрехи. Така че „Режим за деца“, „Спорт“, „Бързо измиване“, „Обувки“, „Обемни неща“ и „Икономично пране“ се считат за полезни.
 3. Деликатно измиване. Полезно, ако в гардероба има дантелено бельо, както и коприна, органза или други леки и чупливи материи. Това е специална програма с обилен прием на вода, липса на загряване на водата и бавно извличане, което гарантира нежна грижа.
 4. Безшумно измиване.Отсъствието на силни вибрации и работещ двигател може да се похвали с модели с инверторен двигател и директно задвижване. Те издават много по-малко шум, затова са подходящи за нощно измиване или апартаменти с малки размери.
 5. Измийте с пара. Предлага подобрено почистване чрез горещ въздух. Като правило, доста универсална програма, която помага да се отървете от неприятните миризми върху всякакъв вид плат.
 6. Сушене. Много скъп вариант, но ви позволява да сушите нещата веднага след измиване. Ако това е предвидено на машината, тогава не е необходимо измитото пране да бъде закачано, но можете веднага да го поставите в килера.

Също така техниката може да има таймер за закъснение, светлина на барабана, блокировка на дете и много други допълнителни функции. Задачата на купувача е внимателно да проучи таблото на устройството и трезво да оцени полезността на вградените опции при закупуване на пералня.

Функции на контролния модул

Сред основните характеристики на пералнята и вида управление. От него зависи колко е удобно да използвате машината. Две опции са по-чести:

 • С механичен модул за управление параметрите на пране трябва да се настройват ръчно чрез завъртане на специалните контроли или чрез натискане на бутоните. По правило те са оборудвани със стари и евтини модели, които предлагат доста ниска функционалност.
 • С електронното управление е достатъчно потребителят да избере режим, след който самата система за пране ще настрои температурата, силата на въртене и времето на цикъл.

Автомобилите с електронен модул са по-удобни по време на работа, но се чупят по-често от автоматичните машини от механичен тип.

Статистиката показва, че сложните електронни системи често се провалят. Факт е, че механичното управление е ограничено до по-малко части, които продължават с 50-60% по-дълго. Въпреки това, производителите почти спряха да пускат на пазара „прости“ автомобили с ниска цена, тъй като търсенето им сред клиентите рязко спадна.

Как да оценим ефективността на машината?

SM енергийни класовеНе много хора знаят, че е възможно да се оцени ефективността на измиването на машината, качеството на въртящия се цикъл и степента на потребление, преди да се закупи и пусне оборудването в експлоатация. За това отдавна е разработена класова система, според която производителите тестват конкретни модели във фабриката и им присвояват определени нива. Всички изброени параметри са посочени с латински букви - от А до Ж.

Следователно изборът на добра техника е прост: просто обърнете внимание на класа на консумация на енергия, ефективност на измиване и въртене. Най-добрите автомобили ще имат най-високите нива от A до A +++, а неикономичните и лошо пералните машини - от D до Г.

За да не се дразни шумът

Винаги е посочен на етикета на пералнята и нивото на шума. Тази характеристика е посочена в dB и ви позволява незабавно да оцените средния обем на машината. По правило допустимата и не дразнеща стойност варира от 47-68 dB.

Шумът от пералнята зависи преди всичко от пералнята. Ако е направена от неръждаема стомана, устройството ще бъде по-шумно, отколкото с пластмасов барабан. Освен това влияе на нивото на шума и на инсталирания двигател. Инверторните двигатели и машините с директно задвижване са много по-тихи.

Някои автомобили предполагат намаляване на обема на работа поради функцията Silent Wash.

Много зависи от размерите на пералнята. Така че, тежките агрегати са по-малко подвижни, поради което на практика не вибрират и не създават допълнителен шум. Качеството на инсталацията също е значително - инсталирането на твърда и равна повърхност гарантира намалени децибели.

Чести неизправности и защита срещу тях

Производителите обещават 5-7 години безпроблемна работа, но често машините се счупват много по-рано. За да се предотврати тъжен изход, е необходимо внимателно да се проучат предложените модели и да се избере най-стабилният дизайн дори на етап покупка, За целта имайте предвид най-честите причини за повреда на пералните машини:

 • отказ на нагревателя;изберете оборудване с функция за сушене
 • изгаряне на контролния модул;
 • Подхлъзване на колана
 • повреда на двигателя;
 • износване на монтажния лагер;
 • повреда на резервоара;
 • износване на амортисьори;
 • счупена дръжка на вратата;
 • ненадеждна помпа.

Най-често изброените елементи на пералнята „се провалят“ в процеса на неправилна работа, но можете да се предпазите от много в магазина. Например се препоръчва да се доверите на восъчно табло, което е по-въздушно и издръжливо или да избягвате крехките и често развалени пластмасови резервоари. Също така, преди да закупите, трябва правилно да изчислите необходимия обем на товара, така че впоследствие да не надвишава максимално допустимото тегло.

Не си струва да спестявате Ако е много важно прането да е сухо, по-добре е да закупите машина с възможност за сушене. В противен случай спестяванията ще принудят скоростта на въртене да бъде включена до максималната стойност, поради което агрегатът ще работи с повишен капацитет, изчерпвайки своя технически потенциал.

Как да закупите и инсталирате?

Избраната машина трябва да бъде внимателно инспектирана. Не трябва да има вдлъбнатини, драскотини или стружки върху кутията или вътрешните части - всичко това показва неправилно транспортиране и бъдещи проблеми. Не забравяйте да завъртите барабана, проверете оборудването и отворете вратата и контейнера за прах няколко пъти.

По-нататъшното инсталиране и свързване е най-добре да се остави на професионалисти. Не забравяйте, че ако бъде открит проблем, съветникът ще напише специален акт за подмяна на оборудването. Ако действате сами, ще трябва да докажете на магазина, че провалът не е по ваша вина.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини