Всичко за пералните машини

Как да настроите скоростта на двигателя от пералнята

мотор на пералняНастройката на скоростта на двигателя на пералнята може да се наложи на всеки домашен домашен работник, който реши да адаптира частта на стария асистент.

Простото свързване на двигателя на пералната машина към захранването не дава голяма полза, тъй като веднага дава максимални обороти, а много домашни уреди изискват увеличение или намаляване на оборотите, и за предпочитане без загуба на мощност. В тази публикация ще говорим за това как да свържете двигателя от шайбата и как да направите регулатор на скоростта за него.

Свържете се първо

Преди да настроите скоростта на двигателя на пералнята, тя трябва да бъде правилно свързана. Колекторните мотори от пералните машини имат няколко изхода и много начинаещи домашни работници ги объркват, не могат да разберат как да се свържат. Ще ви кажем всичко в ред и в същото време ще проверим работата на електродвигателя, тъй като има еднаква вероятност той да е напълно повреден.

 • Първо трябва да вземете двигателя от пералнята, да го завъртите и да намерите полевите бобини или обувки, от които трябва да излязат 2, 3 или повече проводници. Обувките изглеждат нещо като изображението по-долу.
  полева намотка
 • Взимаме омметър, настройваме превключвателя на минималното съпротивление и започваме да звъним на свой ред всички изходи. Нашата задача е да изберем от всички изходи на намотката на възбуждане 2, за която стойността на съпротивлението е по-голяма от всички, ако има само два, тогава не трябва да се избира нищо.
 • След това трябва да намерите колектора на двигателя и четките, от които също ще излязат 2 проводника. В този случай ще има само две решения, ако има повече, значи сте смесили нещо или някой от проводниците е бил откъснат.
  колектор и четки на двигателя на пералнята
 • Следващата група изходи, които отчаяно трябва да открием, са тахо изходи. В някои случаи проводниците, идващи от тахометъра, могат да се видят директно върху корпуса на двигателя, но понякога те са скрити в червата на корпуса и след това, за да се свържете, трябва частично да разглобите двигателя.

За ваша информация! Тахо детекторите с два изхода лесно се набират с омметър. Но подобни части с три изхода не звънят в никоя посока.

tachosensor

 • След това вземаме една жица, идваща от колектора, и я свързваме към един от проводниците на бобината.
 • Свързваме втория проводник на колектора, а втория проводник на бобина към 220 V мрежа.
 • Ако трябва да променим посоката на въртене на арматурата, тогава просто сменяме свързаните проводници, а именно свързваме първия проводник на колектора и първия проводник на бобината към мрежата и свързваме вторите проводници един с друг.
 • Маркираме проводниците на намотката, тахометъра и колектора с етикети, за да не объркаме и да направим пробен старт на двигателя.

Ако тестовият цикъл беше успешен, а именно, двигателят постепенно набира скорост, без да се задържи и да не трепне, четките не искриха, можете да продължите да свързвате двигателя на пералнята чрез регулатора на скоростта. Има много схеми за свързване на мотора през регулатора, както и вериги на самия регулатор, ние разглеждаме две опции.

Свържете чрез регулатор на напрежението

Най-лесният начин да настроите електрическия мотор на пералнята е да използвате всеки регулатор на напрежението (димер, спусък от бормашина и т.н.). Смисълът на настройката е, че първо се прилага максималното напрежение към двигателя и то се върти с максимална скорост. Като завъртим димерния превключвател, ние намаляваме напрежението и съответно двигателят започва да намалява скоростта. Схемата за връзка е следната:

верига и регулатор

 • свързваме една намотка жица към една анкерова жица;
 • вторият проводник на намотката е свързан към мрежата;
 • вторият проводник на арматурата е свързан към димера, а вторият изход на димера е свързан към мрежата;
 • Правим пробен старт на двигателя.

Проверяваме как двигателят работи с минимална мощност.Можете да се уверите, че дори и при минимална мощност оборотите без натоварване са впечатляващи, но просто трябва да приведете дървения блок към въртящата се ос и двигателят спира веднага. Какъв е изводът? И изводът е, че този метод за регулиране на скоростта на електродвигателя на пералнята води до катастрофална загуба на мощност с понижение на напрежението, което е неприемливо, ако ще направите някакъв домашен продукт от двигателя.

Важно! Спазвайте мерките за безопасност при стартиране на пералнята. Не забравяйте да закрепите двигателя преди да стартирате, освен това не докосвайте въртящи се елементи с ръце.

Първоначално си поставихме задачата да научим как да правим скоростта на двигателя на пералнята със собствените си ръце без загуба или с минимална загуба на мощност, но възможно ли е това? Напълно възможно е просто схемата на свързване да бъде малко по-сложна.

Чрез чип

Време е да си спомним за тахометъра и неговите изходи, които открихме на двигателя, но за момента е заделено. Именно тахометърът ще ни помогне да свържем двигателя на пералнята и да регулираме скоростта му, без да губим мощност. Самият тахометър не може да управлява двигателя, той е само посредник. Действителният контрол трябва да се извършва с помощта на микросхема, която е свързана с тахометъра на двигателя, намотката и арматурата и се захранва от 220 V мрежа. Можете да видите схемата на схемата на фигурата по-долу.

верига на регулатора на скоростта на двигателя без загуба на мощност

Какво се случва с двигателя, когато го свържем към мрежата чрез този чип? И се случи следното, ние можем да стартираме двигателя със собствените си ръце с максимална скорост и можем да намалим скоростта, като завъртим специалния превключвател. Ние даваме внезапно натоварване на двигателя, като поставяме дървен блок под въртящата се шайба. За частица секунда скоростта спада, но след това се възстановява отново, въпреки натоварването.

Факт е, че тахометърът открива намаление на скоростта поради възникналия товар и незабавно изпраща сигнал за това към контролното табло. Микросхемата, като получи сигнала, автоматично добавя мощност, като по този начин изравнява оборотите на двигателя. Мечтата за самоизработка, както се казва, се сбъдна. Ако има такава схема на свързване от двигателя на пералнята, можете да направите мелница за зърно и цепене на дърва и много други полезни неща.

За да обобщим нашата история, ще отговорим на друг разумен въпрос, който може да възникне от читателя: къде да вземем такава такса? Тя може да бъде сглобена въз основа на диаграмата и списъка с части, които прикрепяме към тази статия, или можете да я поръчате в завършен вид от специалисти. За щастие в мрежата има достатъчно оферти. Трябва да потърсите веригата TDA 1085.

схема за свързване на двигателя

схема за свързване на двигателя

   

9 коментара на читателя

 1. Граватар Стас Стас:

  Как да свържа родния модул myr95-3m?

 2. Граватар Денис Denis:

  Здравейте, на табелите, стрелките обозначават два елемента и надпис: "Не в диаграмата." Трябва ли да са там? И ако да, какви са елементите и деноминациите?

 3. Граватар Алекс Алекс:

  Защо двигателят започва да потрепва при ниски обороти под товар? Регулаторът е сглобен на m / ch tda1085.

 4. Граватар Вадим Вадим:

  Благодаря за информацията.

 5. Граватар Анатолий Анатолий:

  Здравейте, кажете ми, мога ли да свържа тази схема от асинхронен двигател от пералня ?. Благодаря ви

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Можете да свържете димер, за да регулирате светлината на 200 вата към 180-ватов крак. Или трябва да е по-мощен и силата ще се загуби или не с такива димери?

 7. Граватар Майкъл Майкъл:

  Къде да закупя монтаж на дъска и колко струва?

 8. Граватар Юра юра:

  Възможно ли е да регулирате скоростта с резистор?

  • Граватар Иванович Иванович:

   По-прост потенциометър от резистор

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини