Всичко за пералните машини

Трябва ли да си купя съдомиялна машина?

имате ли нужда от миялна машинаПазарът на домакински уреди е наситен с всякакви уреди. Без някои от тях не можем да си представим живота си, било то чайник, печка или пералня. Ние купуваме някои устройства под въздействието на добрата реклама, виждайки нещо ново и интересно, а третото, за да бъде, в случай на „какво, ако стане полезно“.

В резултат на това в кухнята се появяват много ненужни предмети, без които беше възможно да се направи толкова добре. Възниква въпросът: струва ли си да купите съдомиялна машина, ще стане ли още едно безполезно и ненужно нещо в кухнята, където има толкова малко място? Претеглете плюсовете и минусите на такава покупка.

Имам ли нужда от миялна машина?

Съдомиялна машина е домакинският уред, без който много семейства живеят лесно и не се чувстват по-зле от тези, които имат такава машина. Съдомиялната машина е по-свързана с заведения за хранене, например ресторанти, кафенета, хотели, където през деня има много мръсни съдове.Както показва статистиката, хората все по-често започват да купуват този предмет от домакински уреди у дома, за да опростят живота на себе си и близките си.

Имам ли нужда от миялна машина? Ние вярваме, че е необходимо, но не принуждаваме никого да мисли същото, а само искаме да аргументираме своята гледна точка с реални факти. Имате право да мислите, че миялната машина е допълнителен домакински предмет, защо е необходимо един или двама души да мият една чиния и да похарчат вода върху нея? Но не бързайте с изводите. Представете си обикновена вечеря за двама души: картофено пюре с баничка, салата от прясно зеле с краставица, чаша чай.

мияч на чинииИзглежда, че има малко ястия, само няколко чинии, купа за салата, две халби и две вилици, които отнемат максимум 10 минути. Защо да зареждате голяма съдомиялна машина и да чакате 2-3 часа, за да завърши миенето? Всичко е напълно погрешно, защото не забравяйте, че все още има мръсен тиган, тиган, в който сте готвили, и ако все още отделно приготвяте соса за котлети, тогава това ще е друга малка тенджера. А сега си представете колко място ще заеме това в съдомиялната машина, доста е, и това е само ястия след вечеря за двама.

Разгледахме само един пример от мнозина, те мислят за такива нюанси само след закупуване на съдомиялна машина. Оказва се, че част от съдовете трябва да се мият на ръка, защото тя не се побира в машината, която продавачът ви е посъветвал. Ако погледнете, ще стане ясно, че въпросът изобщо не е в техниката, а в необмислен избор.

Да кажем, че не е необходима миялна машина, може само човек, който изпитва истинското удоволствие от миенето на чинии в мивката, но смятаме, че има малко такива хора.

Анализираме характеристиките

Безспорно миялната машина улеснява работата в кухнята, а купуването й е работа на всеки. Но такова удоволствие не е евтино, точно като пералня. Ето защо, за да отговорите на въпроса дали си струва да купите, трябва да разберете характеристиките, за да оцените всички плюсове и минуси на съдомиялната машина.

 • Една от най-важните характеристики е капацитетът на съдомиялната машина и нейните размери. Колкото по-голяма е единицата, толкова повече чинии можете да миете наведнъж. Най-малките модели машини са предназначени за 4 комплекта ястия, като най-големият може да побере до 17 комплекта. Но най-вече на пазара се предлагат модели с зареждане от 9 до 14 комплекта. И тук всичко е много просто - колкото по-голямо е вашето семейство, толкова по-голяма трябва да бъде съдомиялната машина, в противен случай бъдете готови да стартирате съдомиялната машина след всяко хранене.
  Не се успокоявайте с мисълта, че много ястия ще влязат в малка машина, това е мит. Такива съдомиялни машини не включват тави за печене, големи тигани и обемни тигани. Но това не означава, че тя изобщо не се справя с функцията за измиване. Тя ще измие всички малки чинии и чинии много качествено.мияч на чинии
 • Размерите на съдомиялната в повечето случаи са стандартни. Ширината на повечето модели е 45 см (тесни коли) или 60. Напълно напразно е да се мисли, че за кухня с площ от около 6 квадратни метра. м. миялната машина изобщо не пасва, дори не трябва да я купувате. Има решение на проблема - оптимизирайте съхранението на съдове и продукти в кухнята и ще разберете, че имате място за съдомиялна машина. В крайни случаи можете да си купите десктоп модел или малка кола и да го изградите под мивката.
 • Време за миене на съдове. Средно продължителността на един цикъл на измиване е 120-160 минути, което не работи в полза на закупуването на съдомиялна машина. Но толкова важно ли е колко бързо ще бъдат чиниите ви в гардероба. И можете да започнете измиването през нощта, без да чакате края му. Ще отделите около 10 минути за целия процес, за да заредите съдовете, а след това да ги извадите.
 • Качеството на миене е характеристика на съдомиялна машина, наречена клас на миене, която е най-високата за всички съвременни машини. Това е плюс за миялната машина, защото не можете да миете съдовете с ръцете си, както прави машината, и най-важното, защото ръцете ви няма да издържат на температурата на водата 50-700В. При тази температура бактериите ще загинат, което е важно. Качеството на измиването също ще зависи от качеството на почистващия препарат, както и от това как са подредени чиниите.

  Някои модели съдомиялни имат възможност за предварително изплакване и накисване на съдовете, което без проблем ви позволява да го натрупате вътре в съдомиялната машина през деня.

 • Всяка миялна машина е оборудвана със сушилня, която може да се кондензира и принудително (турбо сушене). Не е нужно да губите време за избърсване на съдовете, още повече, че е просто невъзможно или много трудно да избършете чашата или кристала без ивици. След миялната машина прозрачните предмети, чашите, чашите за вино просто блестят.
 • Наличието на допълнителни функции дава възможност не само да се мият съдовете, но също така, например, да се стерилизират консерви за детайли. Освен това с тази функция не можете да се страхувате да миете детски чинии.

Колко икономична е миялната машина

Едно общо мнение е, че миялната машина спестява вода. Можем да се съгласим с това, особено осезаемите спестявания, ако машината е свързана със студена вода. Когато миете съдове под струя вода, консумацията му е много по-висока, отколкото при автоматично измиване. Благодарение на системата за пръскане се консумира малко вода, поради скоростта на подаване и нагряване до висока температура, той по-ефективно измива съдовете.

За ваша информация! Повечето модели съдомиялни консумират 12-13 литра вода, в премиум моделите консумацията на вода може да бъде около 7-8 литра, докато при миене на ръка за един ден се изразходват до 60 литра вода.

Но не си мислете, че колкото по-малка е миялната машина, толкова по-ниска е консумацията на вода - това е вторият мит. Консумацията на вода зависи от устройството на машината, а не от размерите. В крайна сметка, дори и в автомобилите в пълен размер има функция за половин товар, което спестява вода и електричество.

Но спестяването на топла и студена вода няма да покрие разходите за електроенергия. Средно съдомиялната машина консумира около 0,8 кВт / ч, оказва се около 70 кВт на месец, но това става с минимални изчисления. За да платите за електричество, струва си да добавите разходите за почистващи препарати, които включват прах, специална сол и препарат за изплакване. Има и евтини, и скъпи инструменти, но това не променя същността на въпроса. Разходите за поддръжка и работа на съдомиялната машина ще надхвърлят разходите за ръчно измиване, но от друга страна това ще бъде такса за свободното време и спокойните нерви.

Отзиви на потребителите

Предимствата на съдомиялна машина в сравнение с ръчно измиване на лицето, но решихме да се уверим в това и да прочетем потребителските отзиви. Това казват посетителите на уебсайта на Beybiblog и други форуми за това дали да си купят съдомиялна машина или не. Почти единодушно всички подкрепиха покупката, а не срещу нея.Дори тези, които открият някои недостатъци в избрания модел, не се противопоставят на покупката и все още казват, че колата помага много в кухнята, особено когато пристигат гости.

Аурика, Москва

Съдомиялната машина ви позволява да спестите време с времето, когато се научите как правилно да подреждате съдовете, процесът на зареждане ще отнеме не повече от три минути. Относно рентабилността на съдомиялната машина, бих казал, че цената е приблизително еднаква, но ръцете и ноктите винаги ще изглеждат добре поддържани. И също така е невъзможно да се почистват чиниите толкова чисто, колкото прави техниката. И нека я прави 2 часа, какви са проблемите? Не ме интересува само резултатът. Доволен съм от моя Bosch.

Ина, Москва

Хора, покажете ми човека, който би казал, след като купи миялна машина, че е безполезна, не съм виждал такива хора. С външния си вид сега не мога да си представя как да се справя без нея. Разбира се, има предмети, които не можете да миете, например кухненски ножове с дървени дръжки, дървени дъски, тигани с тефлоново покритие. И не бива да спестявате излишно и да купувате тесен модел, защото все още няма спестяване, но ще има проблеми с поставянето на някои големи кухненски предмети.

Александра, Москва

С две ръце за закупуване на съдомиялна машина. За себе си отбелязах такива предимства. Първо, качеството на измиване е несравнимо с ръчното, много по-добро и поне 40 минути. Второ, спестяването на топла вода е значително, тъй като се използва за миене на чинии под поток гореща вода, като отделя много време за нея, съдомиялната е свързана със студена, което вече е плюс. Трето, агресивните почистващи препарати не попадат върху кожата на ръцете, не мога да мия с ръкавици. Четвърто, пестя време, обичам да готвя, тъй като има много ястия, трябва да зареждам съдомиялната няколко пъти. И накрая големите петлитрови съдове се отмиват с гръм, те са били истински проблеми на ръка, те трябваше да бъдат разбъркани и накиснати много дълго време. Но дори не вземам под внимание, предимствата им превишават, мисля, че такава покупка е печеливша и ще се изплати много скоро.

За ваша информация! Има потребители, които са толкова доволни от покупката, че просто не разбират как биха могли да живеят без нея и предлагат да издигнат паметник на онзи, който в дома е намерил такова необходимо устройство - миялна машина.

В обобщение: всички плюсове и минуси

Обобщавайки горното, отбелязваме накратко всички предимства на съдомиялна машина, която „принуждава“ хората да правят покупка:мияч на чинии

 • спестяване на лично време, което може да се изразходва за почивка;
 • висококачествени миещи съдове без много усилия;
 • борба с микробите;
 • няма отрицателни ефекти върху кожата на ръцете;
 • няма нужда да избършете съдовете;
 • и най-важното е, че не е нужно да разберете кой днес да мие чиниите, техникът ще го направи вместо вас.

Обърнете внимание на минусите, ние идентифицирахме само два:

 • добра миялна машина на добре известна марка ще струва много, ще трябва да платите добре за нея, но надеждността на такава машина ще бъде с порядък по-висока;
 • проблеми с избора на място в малък апартамент за пълноценна голяма съдомиялна машина, има компромисно решение, но ще трябва да пожертвате нещо.

Така че, миялната машина е необходимо нещо в ежедневието, но не всеки, поради финансовите възможности, може да си позволи такова придобиване. Ако решите да купите съдомиялна машина, тогава прочетете как да го направите правилно в статията Как да изберем съдомиялна за вашия дом.

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Татяна Татяна:

  Това е някакво чудо! Смеех се как може миялна машина със струя вода да мие чиниите? И сега виждам, може би! Това е нереално! Всичко е чисто, лъскаво. Използвам го от почти година.Все още не мога да го взема достатъчно!

 2. Граватар Виктория Виктория:

  Напълно съм съгласен с вас, миялната машина е прекрасно нещо! Моята Hotpoint ме обслужва вече 3 години! Щастлив съм, като котка. Разбира се, има повече плюсове от минусите на това изобретение 🙂

 3. Gravatar Mark марка:

  Знам също, че хората, закупили прахосмукачка на Kirby, също никога няма да признаят, че са купили нещо за луди пари. Въпреки че, дълбоко в себе си, те разбират, че са направили глупост. Нито едно изчисление на изплащането на съдомиялна машина, с изключение на общи фрази за ноктите и кожата.

 4. Граватар Лена Lena:

  Купихме си дом за съдомиялна машина Indesit и накрая спрях редовно да наблюдавам тази планина от чинии в мивката! Всичко тихо и без мое участие се измива. Включете през нощта, когато електричеството е по-евтино.

 5. Граватар Александра Александър:

  Аз живея в частния сектор. Получавам топла вода през бойлер, който по правило извива много енергия. За да измия съдовете, натрупани през деня, например, изразходвам 50 литров бойлер. Съдомиялната машина взема само студена вода и затопля 10 литра вода в цикъл. Ползата от лицето изглежда е ... а свободното време е много повече разбира се. Но да не забравяме, че моите чинии, ние ръчно харчим 100-150 рубли на бутилка перилен препарат на месец. Услугата за миене на съдове е много по-скъпа. Така че ползата е по същество само в това, че не изразходваме ценното си време и енергия за тази рутина.

 6. Граватар Наташа Наташа:

  Все пак си заслужава! моята Hotpoint ми спестява много време. Особено след като разбрах, че в миялна машина не можете да миете само чинии!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини