Всичко за пералните машини

Нова пералня - първо измийте и пуснете

Донесоха пералняПоздравления за покупката на нова пералня! Сега, когато станахте собственик на този полезен домакински помощник, най-накрая можете да започнете първото автоматично измиване. Но преди това вашата машина трябва да бъде инсталирана.

Ако вече е инсталиран и свързан и експерти са се справили с тези проблеми, тогава можете да пропуснете следните съвети. Ако сте инсталирали машината сами или ако хората, които не са професионални инсталатори и майстори в ремонта на домакински уреди, са се справили, трябва да сте сигурни, че всичко е направено правилно.

Проверяваме готовността на пералнята за работа

За да се подготвите, прочетете и следвайте тези стъпки:

 • Проверете дали транспортните болтове са усукани. Тези елементи са необходими за фиксиране на барабана на пералнята по време на транспортирането му. Те са разположени на гърба на пералнята. Ако ги намерите, машината все още не може да бъде включена. Първо трябва да премахнете тези заключващи елементи. Дупките, които остават на мястото, където са били болтовете, трябва да бъдат затворени със специални тапи. Те са прикрепени към новите ви домакински уреди и са включени.
 • Препоръчително е да разберете колко е твърда вашата чешмяна вода. Това ще ви помогне да изберете вида прах, който ви е необходим за правилното измиване и да определите неговото количество.
 • Също така е необходимо да се провери дали машината е свързана към мрежата, към водопровода и към канализацията.
 • Проверете дали кранът, който изключва водата във входящия маркуч за вода, е отворен.
 • Поставете мръсни неща в резервоара на пералнята.
 • Изсипете необходимото количество прах в желаната тава.
 • Задайте програма за измиване. В някои модели също трябва да изберете температурата на измиване.
 • След това започнете измиването. За да направите това, натиснете бутона за старт.
 • Не се притеснявайте, ако след измиване на машината не ви позволи веднага да отворите люка. Обикновено след измиване трябва да изчакате до три минути, преди бравата да се отвори и ви позволява да вземете измитите вещи.

Много майстори за ремонт на домашни уреди съветват да се направи първото пускане в свободен режим. Тоест, без пране вътре в барабана. Произвежда се по същия начин като редовното измиване. Само бельото изобщо не се слага в машината. И заспивайте по-малко почистващ препарат. Въпреки факта, че всички перални машини са тествани преди да започнат да се продават, по-добре е да използвате миенето на празен ход. Тъй като ще измие вътрешността на машината и ще предотврати евентуалното появяване на неприятна миризма на бельо от първото измиване.

Прочетете инструкциите!

Семейството чете инструкцииПреди да започнете да използвате пералнята, внимателно прочетете приложените инструкции. Да, много бутони и програми за пране са интуитивни. Но въпреки това е необходимо да се проучи информацията за правилното използване на този домакински уред преди започване на първото измиване.

Ако веднага започнете да работите с машината в съответствие с правилата, посочени в инструкциите, тогава избягвайте много възможни повреди и проблеми с вашата пералня. Освен това правилното боравене ще увеличи експлоатационния му живот. следователно Не забравяйте да прочетете инструкциите и следвайте всички правила за използване на това устройство.

Дори ако вече сте запознати с един или два модела перални машини, все пак горещо препоръчваме да се запознаете със съветите, които производителите дават за използването на тази конкретна машина.

Съвети за измиване

И накрая, ще ви дадем няколко съвета как правилно да миете прането си:

 • Измийте белите и цветните елементи отделно. Това ще предотврати възможността за боядисване на ярки неща в други цветове.
 • Между измиването оставете люка отворен. Така цялата влага от барабана няма да застоя, а ще се изпари. Това ще помогне да се избегне лоша миризма.
 • Бъдете много внимателни, за да не оставите нищо в джобовете на нещата, които ще миете. Малки предмети, монети, пръстени и др., Могат да съсипят машината. А остри неща, като щифт, могат да пробият маншета. Това ще доведе до течове.
 • Почиствайте редовно филтъра за изпускателната помпа. Това става лесно. За повечето модели той е разположен в долната дясна част на машината. Почистването му ще ви позволи не само да избегнете появата на неприятна миризма, но и да я предпазите от повреди.
 • За висококачествено пране използвайте само прах, предназначен за SMA (автоматични перални машини). И не го пълнете с повече от 100гр. за едно измиване.

Поздравления отново за закупуването на пералня. Тази полезна техника ще улесни живота ви и ще освободи много време за вас!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини