Всичко за пералните машини

Защо да не измиете алуминиевите чинии в съдомиялната машина?

алуминиеви съдове за готвенеМечтата се сбъдна - миялната машина най-накрая е инсталирана, можете да започнете миенето. Много хора имат желание да мият всички съдове, които са в къщата, а някои без колебание го правят. Въпреки това не бързайте, защото поставянето на нещо в съдомиялната машина е строго забранено. На първо място, това се отнася за всички продукти, изработени от алуминий. Защо алуминиевите съдове за съдове се страхуват от съдомиялна машина, нека разберем.

Причини, поради които не трябва да слагате алуминий в PMM

Алуминият е доста активен метал, който при определени условия реагира с много вещества и дори с вода. Такива условия се създават вътре в съдомиялната машина. На повърхността на този метал има плътен оксиден филм, който се разтваря добре с основи. Алкалите присъстват в много почистващи препарати за съдомиялни машини, благодарение на тях съдовете се мият без физическо въздействие.

Така че, под действието на алкала в гореща вода, оксидният филм се отстранява от повърхността на алуминиевия съд за готвене. В резултат на това алуминият е в състояние да реагира с вода, което води до разрушаването на самия алуминий и появата на тъмно покритие на повърхността му, Ако излагате ястия на такъв ефект за дълго време, тогава тя не само ще е тъмна, но и ще започне да се разпада. Някои казват, че миенето на чинии при 35 градуса изобщо не се е случило, но все пак ви предупреждаваме, след няколко такива мивки, съдовете ще продължат да потъмняват и вероятно завинаги.

Важно! Учените са доказали, че алуминиевите прибори не могат да се използват. Металът в големи количества навлиза в човешкото тяло, влияе отрицателно върху функционирането на всички органи, без изключение.

Детергентите за миене на ръце са по-малко агресивни, така че не забелязваме промени при алуминиевите съдове. При продължителна употреба обаче ефектът от потъмняването все още се проявява. И така, заключаваме, че алуминиевите съдове не могат да се поставят в съдомиялната машина, защото:

 • тя губи външния си вид, придобивайки тъмно покритие;
 • не е безопасно за здравето.

Какво да правим със затъмнени чинии?

С това, защо е забранено да се мие алуминий в съдомиялна машина, всичко е ясно. Но в края на краищата не много хора помнят уроците по химия, не всеки чете инструкциите за съдомиялни машини и не всички инструкции имат бележка, че алуминиевите съдове не могат да се мият, а някои дори случайно слагат алуминиеви продукти в резервоара. На тематични форуми потребителите пишат за това как са били разглезени:алуминиеви съдове за готвене

 • тигани;
 • тигани;
 • преси за чесън;
 • лъжици;
 • детайли от месомелачката.

Ето защо възниква въпросът: възможно ли е да се върне алуминиевият блясък на предишния си блясък и привлекателност? Всичко не е толкова просто и ще зависи от това колко ястията потъмняха. Защитният слой на метала не се влошава веднага, колкото по-гореща е водата и повече алкали в почистващия препарат, толкова по-бързо съдовете потъмняват и стават сиви. Разбира се, развалени ястия трябва да се изхвърлят, но понякога няма такава възможност, особено ако това са части от нова месомелачка. Какво тогава премахва плаката?

Само ръчното почистване със специални инструменти ще ви помогне., Но кипенето със сода и прах само ще влоши ситуацията, така че в никакъв случай не правете това, Азотната, сярната и други киселини могат да помогнат в борбата с тъмносивите отлагания, но няма да описваме този метод, тъй като той не е безопасен и може да доведе до необратими последици. Оцетната и лимонената киселина е малко вероятно да помогнат, те са слаби. Ето някои неща, които трябва да опитате:

 • алуминиеви съдове за готвенепочистване и полиране с GOI паста за довършително полиране. Необходимо е да нанесете пастата върху парче филцови парцали и да разтриете затъмнения продукт;
 • полиране със специална паста, направена във France Dialux;
 • третирайте потъмнелите продукти с HORS конвертор за ръжда за автомобили (използвайте в краен случай) и след това настържете с един от горните средства.

Не забравяйте! Необходимо е само да миете алуминиеви прибори с ръце и, ако е възможно, специални средства, от които има много в продажба, или обикновен кухненски сапун.

Какви други съдове не трябва да се мият в съдомиялна машина?

Не само алуминиевите съдове за готвене могат да се повредят в съдомиялната машина. И ако в някои случаи такива прибори могат да бъдат и трябва да бъдат заменени, тогава просто не можете да се разделите с другия. Затова обърнете внимание на това, какви други продукти не трябва да се мият в съдомиялна машина:подреждане на чинии в съдомиялната машина

 • чинии, изработени от дърво или с дървени части - от продължително излагане на вода такива ястия ще набъбят и ще се напукат;
 • прибори за сребро и Cupronickel - както и алуминиевите прибори, те могат да потъмняват и да загубят атрактивния си външен вид, който не е толкова лесно да се върне;
 • Тифлонови покрити тигани, ако няма разрешителни знаци - по време на измиване незащитеният тефлон става тъп, което води до изгаряне на храната;
 • ножове - под въздействието на гореща вода, ножовете стават много тъпи;
 • кост и скъп порцелан - може да потъмнее и да загуби блясък.

Най-важното при миене на съдове е спазването на температурния режим и правила за подреждане на ястия. Можете дори да развалите обикновените съдове, ако ги миете в твърде гореща вода с концентриран препарат.

И така, алуминиевите съдове за готвене са забрана номер едно за съдомиялна машина. Ако не искате да разваляте детайлите на нова месомелачка или любимата си алуминиева тиган, тогава не експериментирайте по съвет на други потребители, казват те, докато не я изпробвате сами, няма да знаете. В този случай всичко без експерименти е достатъчно ясно, научете се на грешките на другите.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Юлия Джулия:

  Благодаря много за статията. В достъпна форма бяха дадени отговори на всички въпроси, които ме интересуваха!

 2. Граватар Ирина Irene:

  Благодаря ви, присъединявам се към Юлия.

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Късно четене, резервната част от месомелачката и алуминиевата лъжица потъмняха.

  • Граватар Любов обичам:

   Странно, имам напротив всички алуминиеви лъжици, вилици от бяла стомана.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини