Всичко за пералните машини

Неизправности и ремонт на перални машини AEG

Ремонт на машината AEGПералните машини AEG са известни в цял свят като висококачествени машини с немско производство. Въпреки факта, че днес те се произвеждат под контрола на Electrolux, качеството им остава същото. Въпреки това, такива машини могат да се разпаднат, отделните единици могат просто да се износват от време на време. В този случай е необходим ремонтът на аег перални машини, в повечето случаи може да се извърши независимо. Как да намерите причината за неизправността, как да я отстраните и заслужава ли си? Ще отговорим на тези въпроси.

Симптоми на неизправност и техните причини

Повредите в пералните машини AEG са изключително редки и тези редки повреди най-често са резултат от неправилна инсталация или неправилна работа. Освен това не е необходимо да се изключва процентът на отхвърлянията в производството, форсмажорни ситуации, когато възникне пренапрежение в мрежата, в резултат на което изгаря контролното табло или нагревателя.

Важно! Ако сте бдителни и винаги изключвате пералнята от мрежата, можете да намалите риска от излагане на напрежения.

Най-честите симптоми, които се появяват в автоматичните перални машини AEG са следните:

 • при измиване водата не се нагрява до зададената температура, измиването не започва или се извършва в студена вода;
 • в изключено състояние се чува дрънкалка и дрънкалка в барабана, когато се завърта на ръка;
 • водата не попада в барабана;
 • водата не изтича от машината, процесът на измиване спира.

При такива повреди най-честата причина е неизправност:

 • нагревателен елемент;
 • температурен датчик;
 • контролен модул;
 • дренажна помпа.

Как да се диагностицира срив

След като разберете, че машината е спряла да работи в нормален режим, можете да опитате сами да определите неизправността. На първо място, ако AEG машината има дисплей, тогава върху нея трябва да се появи код за грешка, което показва конкретна повреда, Декодирането на такива кодове е в инструкциите за машината. Ще предложим някои от тях.

 • E11 (C1) - грешка, информираща, че няма постъпване на вода в резервоара, най-вероятно причината в този случай е дефектен клапан за пълнене;
 • E21 (C3 или C4) - отпадните води не се оттичат дълго време, вероятната причина е повреда на помпата, електронният контролер може да е повреден;
 • E61 (C7) - водата не се загрява до желаната температура за дълго време, в този случай повреда в нагревателя; За ваша информация! Тази грешка се появява само в диагностичен режим.
 • E71 (C8) - съпротивлението на температурния сензор не отговаря на определените граници, това показва повреда на самия сензор или нагревател, което е по-рядко;
 • E74 - положението на температурния сензор е загубено;
 • EC1 - блокиране на вентила за пълнене, в този случай може да се повреди както самият клапан, така и контролното табло на пералнята;
 • CF (T90) - повреда в таблото за управление.

Кодовете за грешки, които производителят е включил в микропроцесора, са много. Предложихме само тези, които най-често възникват. В някои случаи такива кодове може да не се появят, тогава е необходимо да се стартира диагностичният режим. За да направите това, трябва:

 1. Изключете програмиста (AUS), като по този начин отмените избраната програма и изключете устройството.
 2. Задръжте клавиша Start (Пауза) и едновременно натиснете клавиша Exit.
 3. Включете машината и завъртете програмиста с едно разделение.
 4. Задръжте клавиша Start (Pause) и клавиша Exit натиснете едновременно, докато се появи диагностичният режим или по-скоро грешка на дисплея.

Перална машина AEG

За да излезете от тестовия режим, трябва да изключите машината, след това да я включите и изключите отново.

отстраняване на неизправности

Какво да направите, ако откриете някоя от горните неизправности? Има две решения: опитайте се да го поправите сами или се обадете на специалист. Ако нагревателят се повреди, е напълно възможно сами да решите проблема. Планът за действие в този случай е следният:

 1. Закупуваме оригиналния нагревателен елемент за пералня AEG в съответствие с модела на машината.
 2. Ние изследваме задния капак на кутията, ако той има малък технологичен люк, тогава най-вероятно нагревателят е разположен зад предния капак на машината. Ако няма такъв люк, тогава нагревателят е разположен зад задния панел.
  Ако се съмнявате, започнете да разглобявате от задната страна на кутията, тъй като тя може да бъде извадена много по-лесно.
 3. След като отворихме достъп до нагревателя, проверяваме с помощта на мултицет неговото съпротивление, което трябва да бъде 30 ома за работеща единица.
  AEG нагревателен елемент
 4. Ако нагревателят е повреден, развийте болта в центъра и изключете сензорите и контактите от нагревателя.
 5. С внимателни движения наляво и надясно изваждаме нагревателя от държача.
 6. Вмъкваме нов нагревателен елемент в държача и закрепваме задържащия болт.
 7. Свързваме сензори и контакти.

Температурният сензор се променя толкова лесно. В модерните перални машини е инсталиран термистор като температурен датчик, който е фиксиран към нагревателния елемент. Следователно, когато проверявате десетте за оперативност, можете веднага проверка и термистор.

температурен датчик

В случай на повреда на дренажната помпа също е възможно да се извършат независими ремонти. Това обаче е малко по-сложно от подмяната на десетте, тъй като можете да стигнете до нея през предната стена на машината. Инструкциите за подмяна на помпата могат да бъдат представени, както следва:

 1. Свалете горния капак на калъфа.
 2. Извадете предния панел, зад който има изпускателен филтър. В същото време източете останалата вода и развийте болтовете, държащи помпата.
 3. Изваждаме кюветата с прах и развиваме болтовете, които държат контролния панел.
 4. Внимателно повдигнете панела нагоре, за да не повредите проводниците, свързващи панела към сензори и други устройства.
 5. Премахва скобата на маншета на барабана, а след това самия маншет от предната стена.
 6. Развиваме всички болтове, които държат предния капак на кутията, и го изваждаме.
 7. Изключете всички проводници от помпата и разхлабете скобите.
 8. Изваждаме помпата, изключваме охлюва и проверяваме работното колело за отломки и повреди. Намотката на помпата може да се провери с мултицет.
 9. Заменяме дефектната помпа с нова оригинална от AEG, сглобяваме машината в обратен ред.

анализ на пералнята

Нещата са много по-сложни в случай на повреда на таблото за управление. Неизправността му може да се прояви с различни симптоми, които могат да бъдат свързани с неизправност на други звена. следователно първата трудност при работа с електронен модул е ​​диагностицирането на неговата неизправност, Втората трудност е как да определим дали да променим напълно модула или дали той може да бъде поправен. Подобна работа е поверена най-добре на професионалист, който с помощта на специално оборудване ще тества модула.

Забележка! Подмяната на неуспешен модул може да бъде доста скъпа, около 40% от цената на нова машина. Затова понякога е дори по-разумно дори да помислим за закупуване на нова пералня.

В заключение отбелязваме, че най-често срещаните неизправности на машини от различни марки са сходни, отстраняването на такива неизправности се извършва по сходни алгоритми. Ремонт на перални машини AEG, които са в експлоатация повече от 10 години, може да се наложи поради нормално износване на компонентите на машината. Но това не означава, че във всички случаи е възможно сами да извършите ремонти, в някои случаи ще се наложи да се доверите на професионалистите, дори ако наистина не искате да преплащате.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини