Всичко за пералните машини

Неизправности в съдомиялната машина

Неизправности в съдомиялната машинаВсяко оборудване след определено време на работа може да се повреди. Невинаги повреди на съдомиялната машина, които изглеждат много сериозни за домакините, са такива. Повечето повреди могат да бъдат поправени сами, без да поканите капитана. Ще анализираме честите неизправности на съдомиялните машини, ще обсъдим как да поправите дефекта сами.

Търсим какво е счупено

Ако съдомиялна машина, която се използва повече от 5-7 години, се е счупила, възможно е баналното износване на машинните части да доведе до повреда. Ако наскоро закупеният "домашен помощник" е дефектен, тогава причината за повредата може да бъде:

 • лошо качество на изграждане на оборудването и самите компоненти. За да избегнете това, вземете оборудване от известни и надеждни производители;
 • постоянно блокиране на филтъра. Това се причинява от неправилна подготовка на ястия преди полагане в камерата. Хранителните остатъци, които не могат да бъдат измити от повърхността на чиниите и тиганите, водят до запушване на филтърния елемент;електрически контакт може да изгори
 • неизправност на електрическия контакт. Вероятността за този фактор е ниска, но е по-добре да проверите мощността на машината;
 • Неправилна връзка на съдомиялната машина с комуникациите. Например, монтиран е твърде дълъг маркуч за източване или входният маркуч е разхлабен на машината;
 • неефективен детергент с лош състав, който не може да се справи със замърсяването и не е напълно измит съдовете;
 • неправилно зареждане на кухненски съдове. Ръководството за потребителя има ясни препоръки относно правилното местоположение на съдовете в камерата. Ако сложите чинии, чаши, тигани "не в науката", има голям риск да извадите немити аксесоари.

В някои случаи проблемите с миялната машина са причинени от дефект на вратата или хлабаво затваряне. Оборудването няма да започне да работи, докато не се активират всички ключалки. Затова затворете вратата плътно и ако проблемът е във фабричен брак, не се колебайте да минете съдомиялната машина в сервизен център.

Ако описаните фактори не са точно ваш случай, причината за неизправността вероятно е влошаването или повредата на машинните части. Да поговорим за износването на компонентите, които провокират чести повреди на оборудването.

Ако машината не започне да се мие?

Ще анализираме първата ситуация. Ако включите режима на почистване, индикаторът на контролния панел светне, можете ясно да чуете шума от приема на вода, течността се е загряла и машината не започне да се мие, възможни са различни неизправности в оборудването.нужда от почистване на филтъра за прах

 1. Запушен филтриращ елемент, разположен в долната част на камерата. Необходимо е да извадите филтъра от корпуса, да го изплакнете и да го инсталирате на първоначалното му място.
 2. Запушени дюзи. Пръскачките не могат правилно да пръскат вода вътре в камерата. За да се справите с проблема, вземете клечка за зъби и почистете дюзите. Запушените пръскачки могат да доведат до намаляване на налягането в системата и некачествено почистване на съдове. Поглеждайки малко напред, трябва да се обсъди, че ако гредата не се върти, препоръчително е първо да се провери циркулационната помпа.
 3. Разбивката на циркулационната помпа. Именно той е отговорен за подаването на вода на спринклерите. Такава неизправност се елиминира по-трудно, необходимо е да се замени повредената част. Помпата е разположена в долната част на камерата на съдомиялната машина. Необходимо е да получите достъп до него, да демонтирате елемента и да поставите работна част.

Определете, че циркулационната помпа е дефектна ще помогне за липсата на характерен звук на неговата работа.

Ако след изтеглянето на водата от системата шумът от по-нататъшни действия няма да се чуе, вероятно помпата се е счупила. Има и друга причина съдомиялната машина да не започне да се мие: повреда на намотката на двигателя. Можете да проверите здравето на електрическия двигател с мултицет, изследвайки двигателя за късо съединение и наличието на отворена верига.

Машината набира твърде много вода

В определени случаи съдомиялната машина може да продължи да изтегля вода дори след изключване или може да напълни с твърде много течност преди миене. Ако машината изтегли твърде много вода преди измиване, сензорът за ниво вероятно е счупен. Той се намира в долната част на устройството. Преди да започнете ремонта, поставете оборудването на пода и сменете сензора за прием на вода.

Ако машината изтегля вода дори след изключване на захранването, можете да проверите електромагнитния клапан, който е отговорен за спирането на потока на течността. Да го направите сами е много лесно в този случай. Намерете клапана, той се намира на мястото, където входящият маркуч е прикрепен към тялото на устройството. Изключете съдомиялната машина от комуникациите, отстранете счупената част и поставете новия клапан на първоначалното му място.

Водата е студена или прекалено гореща.

Ще анализираме неизправностите на съдомиялните машини, които са тясно свързани с нагряването на водата. В някои случаи течността не се нагрява до зададената температура, в други става прекалено гореща. Неизправността на прегряването на водата ще бъде дефектен сензор за температура. Ако помислим за подгряване, може да има няколко причини:

 • отказ на термостата;
 • недостатъчно налягане на водата в системата;
 • дефектен нагревателен елемент.

Нагревателят се проверява от специално устройство - мултицет.

Диагнозата е лесна у дома. Проверете състоянието на описаните части и сменете, ако е необходимо.

Отпадните води не се отстраняват

Друга честа неизправност е неизправността на канала. Отпадъчната вода може да не се отстранява от съдомиялната машина поради запушване в дренажната система или повреда на помпата.отпадните води не се отстраняват

Първо, диагностицирайте помпата. Потърсете боклук, натрупан в помпата, измерете съпротивлението на нейното навиване. В някои случаи стартирането на дренажа може да не започне поради ниско налягане в системата. Ако помпата работи, е необходимо да се проучи цялата дренажна система, в частност сифона. Маркучът или филтърният елемент вътре в камерата може да бъде запушен. Самите ремонти няма да отнемат много време: просто изплакнете маркуча или филтъра под течаща вода.

Случва се, че при такъв проблем изобщо не е необходимо да се поправя нищо. Вероятно маркучът за източване е повдигнат над определено ниво, а пишещата машина няма достатъчно „сили“, за да изхвърли отпадните води в канализацията. Не забравяйте да проверите закрепването на маркуча и го коригирайте, ако е необходимо.

Машина шокирана

Ако докоснете корпуса на съдомиялната машина, почувствате неприятни усещания за изтръпване или почувствате силен токов удар, тогава с абсолютна вероятност можем да говорим за пробиване на нагревателя. За да коригирате ситуацията, изключете захранването на машината, отстранете нагревателния елемент и го огледайте за пукнатини и други недостатъци. Ако фактът на повреда на нагревателя се потвърди, ще трябва да инсталирате нов нагревател. Повредите на нагревателния елемент могат да възникнат от:

 • недостатъчно качество на чешмяна вода;
 • отказ на стартовото реле на нагревателя;
 • брак на производителя.

Категорично е забранено да работите със съдомиялната машина, когато чувствате напрежение по случая, това е опасно за живота.

Не отлагайте ремонта на оборудването, диагностицирайте и сменете нагревателния елемент възможно най-скоро.

Таблетката не се разтваря

Друга неизправност във функционирането на съдомиялната машина може да бъде, че почистващият препарат не се разтваря в събраната вода. Това може да се наблюдава поради запушени дюзи или понижено водно налягане в системата, поради което течността не влиза в тавата с продукта. Извадете спринклерите, почистете добре елементите.

По-добре е да почистите дюзите, като предварително ги накиснете в специален сапунен разтвор.

таблетката не се разтваряПроблемът може да бъде свързан и с ненормалното функциониране на механизма за отваряне на дозатора, от който почистващият състав се измива. В случай, че клапанът не започне приема на течност или не го спре напълно, таблетката за съдомиялна машина не се разтваря напълно във вода. Решението ще бъде регулирането на клапана или пълната му подмяна.

Техниката не се включва

Понякога съдомиялната машина може да не реагира на натискане на мрежовия клавиш. Ако решите да почистите следващата партида съдове, не можете да включите оборудването, проблемът може да бъде следният:

 • неработещ електрически контакт;
 • отказ на устройството за заключване на вратата;
 • течащо затваряне на вратата;
 • неизправност на мрежовия ключ;
 • отказ на защитата от пренапрежение.

Трябва да вземете мултицет и да проверите всеки елемент от веригата. По изключение можете да разберете защо техниката не се включва. Ако във вашата ситуация устройството не завърши цикъла на измиване или не превключи програмите за почистване, има смисъл да проверите функционирането на програмиста и контролния модул. Ремонтът на основното устройство принадлежи към категорията на сложната работа, поверете го на специалист по-добре.

Издава силни неестествени звуци

Един ден потребителят може да чуе неприятен шум, възникващ по време на работа на съдомиялната машина. Това показва неизправност на лагерите на помпата или на електродвигателя. Повредата им възниква поради попадане на вода, която не бива да има. С пукнатини в жлезата течността прониква в лагерите, причинявайки им разрушаване с течение на времето. Резултатът е неестествен шум по време на работа на оборудването.

Самият ремонт ще включва последователни стъпки за подмяна както на кутията за пълнене, така и на лагерите.

Ако материята е в помпата, тогава първопричината за шума може да не е непременно лагерите, а попадането на отломки върху работното колело или в областта на пръскачките. Почистете замърсените места и проверете работното колело за пукнатини или повреди на лопатките му.

Елементите остават мокри

Една от функциите на всеки модел на съдомиялната машина е да изсушава измитите комплекти съдове. Ако кухненските прибори останат мокри в края на цикъла, можем да кажем, че съдомиялната машина е счупена.

Принципът на сушене е доста прост. Вътре в камерата за миене е монтиран специален вентилатор, който, докато работи, премахва влагата от повърхността на предметите. Ако миялната машина като цяло функционира правилно, но не изсушава съдовете докрай, най-вероятно вентилаторът е излязъл.

Последователността на действията ще бъде следната: проверете намотката на елемента и всички контакти за захранване с помощта на мултицет. Ако бъдат открити дефекти, ще трябва да инсталирате нов вентилатор.

Машината тече

Специфичен списък с неизправности в съдомиялната машина е свързан с изтичане на вода от системата. В този случай оборудването може просто да спре директно да работи по време на цикъла и да не отговаря на потребителските команди. Дисплеят показва и код за грешка, който ще бъде различен за всеки производител на оборудване.

Въпреки това знакът за теч е стандартен - по време на работа миялната машина просто спира и не реагира на опити за възобновяване на цикъла.

Случва се устройството да рестартира. Но след рестартиране оборудването отново спира. Защо това се случва?

В тигана на всяка съдомиялна машина е инсталиран поплавък, който действа като защита на оборудването от течове. Ако водата се събира отдолу, сензорът се издига и чрез затваряне на контакта към управляващото устройство се предава сигнал за аварийно изтичане. Когато в тигана се появи вода, системата определено ще спре машината, за да не наводни стаята.

Преди да ремонтирате съдомиялна машина, трябва да разберете какво е причинило инцидента. Ние изброяваме факторите, водещи до течове:

 • инсталирането на устройството не е на ниво.В резултат на неравномерно подреждане водата може да прелее над ръба на резервоара;
 • продължителна употреба на почистващ препарат, който не е предназначен за оборудване за миене на съдове;
 • "Предозиране" на детергентния състав, което води до прекомерна пяна в камерата;
 • "Набиране" на вода в системата. Излишната течност в съдомиялната машина може да причини теч. Не забравяйте да диагностицирате сензора за ниво и, ако е необходимо, да инсталирате нов елемент;
 • дефектна уплътнителна гума, разположена около периметъра на вратата. Не е трудно да се проследи подобна повреда - кондензът се появява от дъното на плота. Друго проявление е излизането от камерата по време на измиване на пара. За да разрешите проблема, трябва да смените уплътнението или да регулирате пантите на вратите;
 • неизправност на сензора за теч Може би самият поплавък не функционира правилно и направо затваря контакта. Можете да опитате сами да го спуснете, това ще помогне при разхлабване на връщащата пружина. Ако случаят е такъв, сменете поплавъка от полистирол.

Рядко се стича до изтичане на вода в съдомиялната машина поради теч, който се появява в един от елементите на машината: маркучи, тръби и др.

Сега, след като установихме факта на повредата на съдомиялната машина, можете самостоятелно да разберете причината за неизправността. Повечето повреди могат лесно да се поправят самостоятелно, без да се харчат пари за обаждане на специалисти.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини